Prima pagină > Presa Românească > „Sfarmã-Piatrã“ critica unei societăţi corupte

„Sfarmã-Piatrã“ critica unei societăţi corupte

In 1935 apare primul numar al revistei nationaliste „Sfarma-Piatra”, infiintata de Alexandru Gregorian si Nichifor Crainic, care se va transforma intr-o tribuna a miscarii legionare.
„Rolul lui „Sfarmă Piatră” in mişcarea nationalistă îl va arăta istoricul de mâine al acestei revolutii care se înfăptueşte năpraznic sub ochii nostri.

Ce a însemnat si cât a influentat scrisul lui, cum au luminat ideile de aici drumul către zările de peruzea ale României Noi,  renunţările, jertfele şi credintele noastre, toate aceste scări de flăcări si de mătase pe care „Sfarmă Piatră”le-a întins din inima sa, generos, lui Făt-Frumos – Nationalismului – către înaltul destinului românesc, le vom vedea mai bine Maine, când se va risipi pâcla patimilor şi când biruinta finala ne va întoarce pe toti, nostalgic şi împăcati, in pelerinaj de reculegere peste ani, peste inceputuri. O pană de cronicar va caligrafia atunci nepărtinitoare isprăvile generatiei care este astăzi tânără. Timpul îi va împleti altitele baladei din arniciul de aur al legendei.

Atunci se va vedea cine a fost misionar si cine mercenar, cine a crezut, a suferit, a sângerat in mişcarea nationalistă, – si cine a simulat şi a speculat nationalismul, cine a fost cinstit, cine escroc, cine a venit in bătălie să se jertfească, cine să fure decoratiile mortilor si să-i jefuiască.

Atunci abia vom întelege toată incrâncenarea luptei dusă de „Sfarmă Piatră”, de ce a isbit el atât de mânios in farseuri si in briganzi, de ce n’a crutat nici coama albă a unora, nici aura de eroi a altora, dece a fost, însfârşit, aşa de aspru in critică si atât de nepoliticoasa cu mosafirii nepoftiti ai nationalismului.

Revista aceasta a apărut in anul 1935, într’un moment foarte critic pentru mişcarea de dreapta. Când ea fşi făcea drum de sub teascuri, d. Vaida, agentul masoneriei, era pe punctul de a ne vârî pe toti in luleaua lui ca într’o turbincă. Negocierile sale fuzioniste cu conducătorii partidului national-creştin erau foarte avansate si manevrele de captare si învăluire a mişcării legionare foarte îndrăznete. O nebunie colectivă pusese stăpânire pe aproape toti nationaliştii. In naivitatea lor, aceştia credeau că sosise ceasul să ia puterea şi sperau să ajungă pe crestele redutei agătati de palpana miraculoasă a jachetei d-lui Vaida, omul care venea cu prestigiul câtorva guvernări după dânsul si cu lozinca lui „numerus valahicus” din consiliile de administratie să înoiască tara…”

Alexandru Gregorian

Reclame
Categorii:Presa Românească
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Comentaţi

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s