Prima pagină > Presa Românească > „Zimbrulu şi Vulturulu” primul ziar cu abonament

„Zimbrulu şi Vulturulu” primul ziar cu abonament

„Zimbrulu și Vulturulu” a fost un ziar apărut în secolul XIX în Moldova. A fost primul ziar de orientare unionistă cu preocupări literare, care a introdus foiletonul literar în publicistica românească – Foiletonul Zimbrului. Un exemplar al acestui ziar a ajuns să fie cel mai scump ziar din lume ! El a fost achiziționat la începutul anului 2007 cu suma de 830.000 euro, în urma unei licitații, de Joseph Hackmey, un colecționar evreu (normal…) din Londra.

La 3 iulie 1850 a apărut, la Iași, bisăptămânal, gazeta politică și literară Zimbrul, tribună politică și literară unionistă.Publicația s-a numit astfel între 3 iulie 1850 și 21 februarie 1852 și între 17 ianuarie 1855 și 10 septembrie 1856. Între 1 noiembrie 1858 și 30 decembrie 1858 a apărut sub titlul Zimbrul și Vulturul.

Pe 1 octombrie 1855 a apărut, tot la Iași, ziarul Steaua Dunării, sub conducerea lui Mihail Kogălniceanu.

Pe 2 ianuarie 1859, din fuziunea celor cele două ziare rezultă Steaua Dunării, Zimbrul și Vulturul.

Gazeta a fost condusa, de-a lungul timpului, de Al. Fotino, T. Codrescu, D. Gusti, V.A. Urechia, Gr. Malinescu. Prima serie a Zimbrului (1850-1852) „s-a nascut” din nemultumirea fostilor colaboratori ai gazetelor lui Gh. Asachi fata de conservatorismul acestuia, in paginile ei fiind exprimate vederile politice ale unor intelectuali ieseni care militau pentru modernizarea relatiilor sociale si pentru Unire. In fiecare numar al gazetei erau publicate un comentariu politic, o trecere in revista a principalelor evenimente politice din strainatate, o cronica dramatica, versuri si proza ale scriitorilor din tara si traduceri, toate acestea fiind cuprinse in foileton. Colaboratorii literari ai Zimbrului, cu versuri, proza, traduceri sau diferite articole, au fost: Matei Millo, V. Alecsandri, B.P. Hasdeu, Al. Russo etc.

Continea, la inceputuri, un melanj de articole scrise cu, caractere latine si chirilice: (pentru o mai buna vizualizare, dati click pe imagine)

Reclame
Categorii:Presa Românească
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Comentaţi

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s