Prima pagină > Presa Românească > „Scânteia”, naşterea unui monstru

„Scânteia”, naşterea unui monstru

Cotidianul Scânteia (după ortografia vremii, devenit Scînteia în urma reformei ortografice din 1953), ca organ de presa al PCR, a apărut ilegal între 15 august 1931 și octombrie 1940 . Începând din 21 septembrie 1944 activitatea acestui tip de presă a fost acceptată, prin „Scînteia” înțelegându-se acel „factor mobilizator în lupta oamenilor muncii pentru înfăptuirea hotărîrilor guvernului, pentru victoria socialismului în patria noastră”.

Prima echipă a „Scînteii” a fost: „o adunătură de analfabeți și oameni ai muncii, însă numai gazetari nu”. Redactorul șef era Miron Constantinescu. Dintr-o redactie garnisita din belsug cu activisti evrei,  mai faceau parte: Saul Bruckner (Silviu Brucan), Stela Moghiros, Matei Socor. Mai tarziu sunt cooptati: Ștrul Leiba Croitoru (Ion Calugaru), Traian Selmaru. La presiunile lui Jakob Roitman (Iosif Chișinevschi), mai sunt introdusi câțiva „muncitori fruntași”, pentru a stabili o egalitate între intelectualii din redacție și „industria grea”.

În perioada de aproximativ opt ani (1944-1951), materialele aveau un pronunțat atac asupra „ororilor antonesciene” și a legionarilor. Fără îndoială însă, atacul comunist avea în vizor pe oricine era sau se considera necomunist, decretând în acesta un „dușman al poporului”. Cu alte cuvinte, aveai la îndemâna doua căi, fie te supui orânduirii impuse cu forța de socialiști, te reeduci și accepți regulile „jocului”, fie accepți să mori în propria lege și să devii disident.

 

Reclame
Categorii:Presa Românească
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Comentaţi

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s