Prima pagină > Presa Românească > „Universul”, titan al presei româneşti

„Universul”, titan al presei româneşti

Cu orientare de centru-dreapta, Universul a fost primul ziar de mare tiraj din România. A fost fondat la 20 august 1884 de Luigi Cazzavillan, un jurnalist italian venit în Regat în 1877 în calitate de corespondent de război şi stabilit apoi la Bucureşti. A fost printre primele ziare româneşti alcătuite după principiile gazetăriei moderne, conceput ca periodic independent politic şi destinat unui public cât mai larg.

La scurt timp de la lansare Universul a devenit cel mai citit din România, cu tiraje impresionante pentru acea dată. În timp ce ziarele tradiţionale atingeau tiraje de circa 5.000 de exemplare, Universul atingea nu mai puţin de 80.000 ! Universul a fost printre primele publicaţii care au introdus în presa românească „faptul divers”, motiv care a atras aprige critici din partea presei şi a oamenilor de cultură contemporani, care considerau informaţia de foarte slabă calitate, însă care avea o mare priză la public. Erau tratate diverse subiecte precum crime, violuri, furturi, sinucideri etc. Limbajul folosit era simplu şi accesibil celor cu mai puţină carte (nu si analfabetilor :)).

În perioada interbelică, sub conducerea lui Stelian Popescu, a avut o orientare de dreapta. A fost desfiinţat în 1953. Apărea la 7 dimineaţa şi costa 5 bani în Bucureşti şi 10 bani în provincie.

„Birourile ministerelor, terasele cafenelelor, sufrageriile burgheze şi chiar parmaclâcurile mahalalelor se ţin de tabietul zilnic al Universului. Scris româneşte, aşadar mult mai la îndemână, ziarul suit pe culmile stabile ale prosperităţii de Stelian Popescu poate lansa eficient un comerţ cu de-amănuntul ori ştirbi definitiv reputaţii. Departe de orice apetit doctrinar foarte bine definit, în afara orientării de bun simţ şi centru-dreapta, tonul redacţional nu dispreţuieşte niciodată bârfa ori mărunţişurile pasionale. Fără a merge până la excesele Curentului lui Şeicaru, Universul ştie că lucrurile astea se vând bine şi amestecă voios eutrapelia parlametară, obida funcţionărească ori cronica culturală, în caşete uşor de digerat, fără nicio pretenţie.”

Reclame
Categorii:Presa Românească
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Comentaţi

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s