Prima pagină > Presa Românească > „România Liberă” la începuturi

„România Liberă” la începuturi

Apare la 15 mai 1877 ! Prima perioada se incheie in 14 iunie 1889, cand fuzioneaza cu „Epoca”. Aparitia ei a coincis cu independenta Romaniei : „Cunoasteti ca Camerele legiuitoare a Romaniei, ca intreaga natiune, au proclamat ziua memorabila de astazi 10 Maiu, in unanimitate independenta Romaniei, rupand legaturile cu semiluna, cari legaturi necomodate timpului modern impiedicau natiunea in calea sa de pace, in civilizatiunea ce cu atata ardoare au imbratisat-o”.

Mai tarziu, „Romania libera” a devenit ziar junimist. Rubricile ei nu se deosebeau de acelea ale ziarelor vremii: „Romanul”, „Romania” s.a.: articolul de fond era intitulat „Bucuresti”, (dupa care urma data anterioara zilei in care aparea ziarul): Cronica zilei, Din afara, stiri telegrafice, Corpurile legiuitoare, Din Transilvania, Arena ziarelor, Varietati, Foita Romaniei libere si o pagina (a patra) cu anunturi si reclame.

Directorul Romaniei libere, de la inceputuri pana  la 13 aprilie 1888, Dimitrie August Laurian (fiul lui August Treboniu Laurian). In acea perioada au scris in paginile Romaniei Libere nume celebre : B.S. Delavrancea; Al. Macedonski; Duiliu Zamfirescu, Al. Vlahuta, G.I. Ionescu Gion, D. Petrino, D.Teleor. Dupa 1889 s-a mai facut o incercare nereusita de reeditare a unui nou ziar Romania libera intre 1915 – 1920, dar, desi pe foaia respectiva scria ziar cotidian, aparea sporadic si nu a reusit sa se impuna ca ziar.

Astfel s-a incheiat prima etapa a ziarului „Romania libera”. Despre „frumoasa” perioada in care a slujit idealurile comunismului, voi scrie intr-un articol viitor

Reclame
Categorii:Presa Românească
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Comentaţi

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s