Prima pagină > Presa Românească > „Adevărul” de la Beldiman la CTP

„Adevărul” de la Beldiman la CTP

Adevărul este un cotidian central înfiinţat în 1888 de Alexandru Beldiman care a apărut la Bucureşti din 15 august – până în 1914 şi între 1919 – 1937. A reapărut între 1946 – 1951, fiind suspendat de regimul comunist. În primele zile de după mişcările din 1989 ziarul Scînteia, oficios al Partidului Comunist Român, şi-a schimbat denumirea mai întâi în „Scînteia Poporului”, iar apoi în „Adevărul”, comitetul redacţional rămânând iniţial acelaşi.

Politica editorială din anii imediat următori lui ’89, a continuat principial linia Scînteii, ziarul adoptând puncte de vedere critice în raport cu opoziţia anticomunistă din România.

„Adevărul ilustrat” a fost un săptămânal publicat la Bucureşti între 6 martie 1895 şi 26 mai 1897, la început ca supliment literar al ziarului „Adevărul”. A fost fondat de Alexandru V. Beldiman și Constantin Mille. De la 26 mai 1897 până la 13 martie 1899 a apărut sub diverse titluri: „Adevărul de duminica”, „Adevărul de joi”.

„Adevărul literar şi artistic” a apărut, săptămânal, între 28 noiembrie 1920 şi 28 mai 1939. A fost fondat de Constantin Mille şi a avut în aceşti 19 ani trei directori: Emil Fagure, A. de Hertz și Mihail Sevastos.

În „Adevărul literar şi artistic” interbelic se publicau fragmente de roman, nuvele, povestiri, schiţe, versuri, texte dramatice, cronici plastice, cronici muzicale și cinematografice, interviuri privind viaţa literară şi artistică din ţară şi din străi­nătate, amintiri, scrisori inedite, reportaje, folclor, traduceri din literatura universală, articole de filosofie etc.

Înainte de publicarea în volum, în „Adevărul literar și artistic” au apărut fragmente din „Enigma Otiliei” de George Călinescu, din „Rusoaica” de Gib Mihăescu sau din „Baltagul” de Mihail Sadoveanu. Semnătura lui George Călinescu era întâlnită frecvent în paginile publicaţiei, la sfârşitul unor cronici literare, iar în 12 februarie 1933 criticul inaugura rubrica „Cronica mizantropului”. Foarte apreciate de public erau și tabletele lui Tudor Arghezi.

După decembrie ’89, cotidianul a intrat pe mâinile lui Darie Novăceanu si Cristian Tudor Popescu…

 

Reclame
Categorii:Presa Românească
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Comentaţi

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s