Prima pagină > Cei care scriu > Drama unui dizident – Paul Goma 3

Drama unui dizident – Paul Goma 3

Odată cu apropierea lui Paul Goma de Uniunea Scriitorilor începe să lege amiciţii cu Dumitru Ţepeneag, Vintilă Ivănceanu, Iulian Neacşu, Leonid Dimov, M. R. Paraschivescu. În acelaşi timp, în aceste „anturaje” sunt recrutaţi sau infiltraţi informatori precum Ruxandra, Dona Alba, Grădinaru, Basarabeanu, Podaru, Vlad etc. Influenţa lui Goma asupra tinerilor scriitori îndreaptă tot mai mult atenţia Securităţii asupra sa. La 17 noiembrie 1969, primeşte din partea acesteia aviz negativ de plecare la un congres de documentare în Italia şi Austria.

Lucrările pe care tânărul scriitor nu le putea publica în România comunistă deoarece erau critice la adresa regimului şi dezvăluiau ororile trăite în puşcărie şi domiciliul obligatoriu, reuşeşte să le publice în străinătate. Ca măsuri interne, la 15 ianuarie 1971, locotenent-colonel de Securitate Năstase Gheorghe propune avertizarea lui Goma, cu participarea conducerii Uniunii Scriitorilor, a Comitetului de Partid (al cărui membru era din 1968) al acestei instituţii şi al unor redactori de la revista România literară. Mai mult, este invitat la discuţii cu organele de Securitate, discuţii pe care Goma le refuză din nou, deşi au fost motivate de procedura penală în cadrul cercetării socrului său. Sunt propuse următoarele măsuri:

– scoaterea treptată a lui Paul Goma la periferia societăţii
– destituirea din funcţia de redactor la România literară (aceste măsuri să se realizeze într-o atmosferă de subapreciere a lui ca scriitor)
– să nu i se acorde nici un împrumut de către Fondul Literar şi să fie somat să-şi plătească datoriile
– începerea urmăririi penale conform art. 166 al. II Cod Penal (propagandă şi acţiuni care pun în pericol securitatea statului).

În 1972, Paul Goma obţine viza pentru ieşire în străinătate. Statul comunist voia să demonstreze că „deşi a călcat legea trimiţându-şi romanul la o editură străină fără aprobare, totuşi partidul îi iartă fapta. Nu vrea să facă vâlvă că la noi scriitorii sunt prigoniţi”. Atunci când aflau că acesta a primit paşaport şi a plecat din ţară, diverse personalităţi culturale din Franţa şi diplomaţi acreditaţi la Paris exclamau: „Formidabil este Ceauşescu. Formidabilă politică.”

Securitatea trimsese Direcţiei pentru Paşapoarte, Evidenţa Străinilor şi Controlul Trecerii Frontierei data şi locul exact al ieşirii din ţară şi recomandarea să i se facă un control amănunţit, fără să se înţeleagă că se află în atenţia ei, în vederea confiscării actelor, manuscriselor şi scrisorilor ce s-ar fi aflat lui sau a soţiei sale. Acelaşi control, aparent obişnuit, s-a efectuat şi la întoarcerea în ţară. Un ofiţer a instruit organele de frontieră care i-au confiscat lui Goma materialele scrise.
Plecarea la Paris a fost precedată de un alt pachet de măsuri propuse de Securitate:

– publicarea unor ştiri defavorabile lui Goma într-o publicaţie occidentală
– acţiuni la organele de poliţie şi siguranţă din anumite ţări occidentale, pentru ca acestea să iniţieze acţiuni de suspectare a susţinătorilor („La plecarea din Bucureşti spre Paris să introducem în bagaje un set de substanţe revelatoare, confecţionate în maniera în care se dotează de obicei agenţii”; în acelaşi timp printr-o scrisoare anonimă se propunea sesizarea poliţiei franceze şi germane că „Goma este agent al unei puteri străine şi este pregătit special pentru aceasta”)
– compromiterea ca traficant de stupefiante („În acest scop se va sesiza Interpolul de existenţa unor informaţii din care rezultă că Goma se va folosi de voiajul în Franţa pentru traficul de stupefiante”; se studia oportunitatea furnizării unor dovezi către Interpol care să atragă arestarea şi condamnarea lui Goma în străinătate)
– retragerea cetăţeniei române cât timp se afla la Paris, pentru acţiuni ce afectau interesele ţării (interviuri, apariţia romanului Uşa)

va urma

Reclame
Categorii:Cei care scriu
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Comentaţi

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s