Prima pagină > Despre Lichele > Dan Deşliu – portretul unei lichele

Dan Deşliu – portretul unei lichele

A scrie despre viaţa lui Dan Deşliu, nu este o provocare. Doar titlul ar fi mai stufos: „Despre viaţa şi opera lui Dan Deşliu”, adică despre nimic. Dan Deşliu a avut o viaţă ca o fotografie întoarsă cu susu-l în jos şi o imagine falsă în faţa cititorilor. În anii ’50-’60 cei care-i citeau în cărţile de şcoală baladele cu versuri gen „Reşiţa îl slăveşte pe Stalin” şi-l imaginau pe Dan Deşliu ca un activist burtos de şaizeci de ani, responsabil peste vreun departament de propagandă din ministerul Culturii. Dar el era un tânăr poet şi actor, îmbrăcat la patru ace, lăsându-se curtat de studente, poetese, actriţe şi chefuind la Athenee Palace. Participa şi la sindrofii de înalt nivel cu însuşi Gheorghiu-Dej, care-l invita cu paharul de şampanie într-un colţ şi-l cinstea pentru „sublimele” poeme din Scânteia.

Mircea Horia Simionescu, alt pupă-cur bolsevic, povesteşte cum Deşliu a fost închis de conducătorii zilei în sala de şedinţe a Palatului Curentul de la etajul întâi, cu o sticlă de băutură fină şi ameninţat că nu va ieşi de acolo decât după ce termină poemul fluviu „Lazăr de la Rusca”. După ce a ieşit, poezia a fost publicată ca o capodoperă realist-socialistă scrisă după un reportaj scânteist mincinos. Iar poemul rebut însemna drepturi de autor şi Premiul de Stat, adică bani cât să-ţi cumperi o vilă la Şosea, însemna glorie greu de suportat de un tinerel curtat de studente, tinere poetese şi actriţe în devenire. Viaţa tânărului dandy Deşliu era ca o sărbătoare fără sfârşit ! Gloriosul Dan Deşliu din obsedantul deceniu, cânta cu „goarnele inimii” partidul şi-ai lui conducători. Devenise un model de parvenire pentru tinerii dornici să ajungă scriitori de limbă română.

Dar strălucirea literară şi materială pe care autorul „Minerilor din Maramureş” a trăit-o pe deplin a început să apună. În deceniul opt, Dan Deşliu îşi pune frână, îşi temperează entuziasmul sălăreţ în legătură cu performanţele compresorului şi cu hărnicia minerilor care încă nu cultivau flori cu ranga în Piaţa Universităţii. E perioada în care şi-a construit o imagine de bătrân înţelept şi-a devenit un poet echilibrat. Nu-l prindea deloc nici această postură.Prin ’78, la un colocviul de poezie de la Iaşi, pe scena Teatrului Naţional Vasile Alecsandri era moderatorul unui dialog între publicul din sală şi poeţii de pe scenă. Totul a eşuat într-un spectacol balcanic, cu îmbrânceli între el şi doi alţi poeţi care-i reproşau în public trecutul de bard stalinist. n anii ’80, atitudinea lui Dan Deşliu s-a radicalizat, ajungând în ultimii doi ani chiar un fel de opozant pe faţă al regimului comunist, nemaiavând drept de semnătură, dar strecurând texte împotriva lui Ceauşescu spre Radio Europa Liberă.

A fost răsplătit (evident) în decembrie 1989 cu vorbe frumoase şi un loc în C.F.S.N.-ul lui Iliescu. În sfârşit, timp de doi ani şi jumătate, cât a mai trăit după revoluţie sau ce-o fi fost atunci, Dan Deşliu a întinerit, a renăscut.  Venea la restaurantul scriitorilor însoţit de o studentă la actorie, viitoare poetesă şi viitoare reporteră de televiziune. Diferenţa de o jumătate de veac de politică şi poezie dintre poet şi pupilă nu părea a fi un impediment în mersul idilei. Patroana le aducea fripturi de la grătar şi sticle de vin roşu ca amurgul. Dan Deşliu a murit Neptun, înotând tinereşte în Marea Neagră. Un semn ultim că ipostaza de june poet şi actor nu se potrivea deloc aproape septuagenarului Dan Deşliu!?

Falsa imagine de tânăr şi teribil înotător de performanţă l-a trădat şi l-a pedepsit. Câteva zile, până i s-a găsit trupul umflat de apă, a fost subiect pentru ziarele de senzaţie. Au trecut mulţi ani de la moartea poetului, cel care a trăit în lux din scrisul lui de rege al realismului socialist; cel care şi-a permis apoi să fie cabotin; cel care a făcut pe disidentul şi pe opozantul; cel ce s-a vrut veşnic tânăr şi ferice. Poate că a şi fost. Dar au trecut anii şi nimeni nu mai scrie trei rânduri despre Dan Deşliu. Aşa ţi-a trecut gloria „maistre”, ca o ploaie tulbure şi scurtă dintr-o zi de vară. În câteva minute nici nu-ţi dai seama că a picurat…

„Stegar ne e atotînvingătorul
partid în jurul cărui facem zid!
E tot ce-a făurit mai bun poporul!
în lupta lui trăieşte viitorul,
şi Stalin, viu, trăieşte prin partid.”

Reclame
Categorii:Despre Lichele
 1. Eleonore
  12/11/2012 la 16:43

  Prea multa patima in judecarea unui om Merisorule! in fond daca suntem cu adevarat democrati, recunoastem fiecaruia slabiciuni si inclinatii catre o ideologie sau alta, oricare ar fi ea. Sa recunoastem macar noi, cei contemporani cu sfarsitul anului 1989 si a sa revolutie ca la fel de abrupt s-a instalat oricare regim, altul decat cel care trebuia schimbat ….cu victime, cu evacuari, cu „da-te la o parte tu, sa ma asez eu” ….sa nu fim ipocriti pana la capat! Personal suspectez pe oricine sustine radical o idee sau alta ca ascunde ceva de genul „vulpe cand nu ajunge la struguri spune ca sunt acri”
  Parerea mea!

  Apreciază

 2. Tudorica
  20/04/2013 la 20:19

  Domnul Merisor e un negator permanent al monarhiei romane, al bolsevismului romanesc.
  „Pe ce te bazezi Dom’le” cand spurci pe toti…?!”

  Apreciază

 3. merisorul
  21/04/2013 la 12:39

  @Tudorica: „negator” =care neagă, combate, contestă; nu are legatura cu „spurcatul”. Daca citeati articolele ati fi observat ca nu sunt un negator al monarhiei romanesti, ci doar am reticente fata de ultimii 2 regi si al comportamentului lor fata de Romania. Despre bolsevism nu-mi pot permite aprecieri pozitive, am trait in acea perioda si am simtit „binefacerile” sistemului comunist. Daca dvs. il apreciati, este opinia dvs. si v-o respect. Pe ce ma bazez cand scriu ? Pe documente si studiul arhivelor, multumit ?

  Apreciază

 4. 01/09/2014 la 17:28

  Dan MERISOR este o javra plină de complexe de inferioritate,este o darâmătura fara valoare,care se bagă singură in seamă…..Ii spurca pe toți,deoarece a spurca in Romania este IN(este la modă) toti impotențtii poa să scrie ce vor pe Internet,Toți retardarzii care nu sunt recunoscuți ca valoare,se baga singuri in seama cu articole care ,daca spurci si arunci cu noroi in valorile recunoscute,dar nu se pot apara ,ai success….!Dupa parerea mea este un puțoi de la Facultatea Ioan Cuza din Iasi proaspat absolvent 2012 care incearca sa se bage singur in seama.O nonvaloare autentica!Semnat Dan HERFORD Directorul Editurii MIHAIL SADOVEANU

  Apreciază

 5. Telly (alias Moshu) din Iasi
  09/10/2014 la 20:54

  @Dan HERFORD Directorul Editurii MIHAIL SADOVEANU:

  As vrea sa-ti spun „Domnule” Herford, dar dupa limbajul pe care l-ai exprimat in comentariul dumitale – nu TE pot considera un Domn…! Asa ca, individule Dan Herford, daca nu poti sa suporti psihic articolul de mai sus – vino cu CONTRAargumente si nu cu atacuri la persoana!

  Ca, dupa numele cu care te-ai semnat, ai pus si functia de Directorul Editurii M.S. crezi ca ai vre-o autoritate in plus – te inseli! – dupa limbajul din comentariu, sunt convins ca ai ajuns director tot prin oportunism si pupincurism ca Sadoveanu… Punct!

  Domnule „Merisor”, felicitari pentru acest site – de pe care am avut de completat foarte multe „goluri” ale istoriei pe care am invatat-o cu 30 de ani in urma…! Felicitari!

  Cu respect; Teo F. din Iasi

  Apreciază

 6. Elena Petrescu
  20/05/2016 la 13:53

  D-le Dar Handford, faptul ca Merisor ar fi o jigodie nu te face din start pe dvs. un semizeu al culturii romanesti. Ceea ce va distinge de acele aprecieri sunt doar cei doi ochi, cacatule!

  Apreciază

 7. Connaisseur
  07/08/2016 la 01:06

  Corect si documentat articolul.Ai uitat perioada „Steaua fara nume” parca el a lansat viitoarea vedeta Corina Chiriac. Ca fizic era o scuipatura de barbat la 1metru si cinzeci si ceva de centimetri,slab ca o aschie,era baut tot timpul si ii putea gura ca o hazna. Dar ce conta pentru junele care se agatau de maestru doar doar le va deschide o usa.Merisor, am o curiozitate,cum o cheama pe ulima cucerire reportera tv ?

  Apreciază

 1. No trackbacks yet.

Comentaţi

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s