Prima pagină > Despre Lichele, Dosare > Mihail Sadoveanu, „Ceahlăul” oportunismului

Mihail Sadoveanu, „Ceahlăul” oportunismului

Nu cred să existe în istoria literaturii române un clasic mai oportunist ca Mihail Sadoveanu ! Marele scriitor a reuşit să adune, pe lângă o avere uriaşă, un munte de gesturi linguşitoare, volume ruşinoase, opere dezonorante. Dar ce a însemnat cuvântul „onoare” pentru omul Sadoveanu ? Semnificaţiile lui au fost total străine, dacă nu chiar duşmănoase caracterului său. Când vine vorba de onoare, demnitate sau verticalitate, numele Sadoveanu nu are ce căuta în proximitatea acestor cuvinte. Nu poţi folosi respectivele adjective în caracterizarea lui ca OM. Şi e păcat, mare păcat, că un maestru al literaturii române, un clasic a cărui operă se studiază de la cele mai fragede vârste şi-a zdrelit genunchii doar pentru a parveni…

Ce i-a lipsit acestui scriitor, povestitor, nuvelist, romancier, academician ? Cum poate-i justifica cineva servilul comportament  faţă de potentaţii vremii, indiferent de regim ? Avariţie, frica de anonimat, goana perpetuă după funcţii ? De la înălţimea operei sale, cea reală, adevărată, scrisă în anii interbelici, putea scruta liniştit orizonturile roşii. Cine ar fi îndrăznit să-l atingă şi c-o floare măcar ? Mai ales că era foarte cunoscut în afara graniţelor şi mason. Cât au fost bolşevicii de criminali, aveau şi ei limite. Dar la Sadoveanu era cu totul altceva, oportunismul în varianta cea mai josnică şi fetidă îi curgea prin toate arterele. Nu pot să mă pronunţ dacă mai avea şi sânge…

De ce afirm toate acestea ? Pentru că Sadoveanu a avut aceeaşi coloană vertebrală şi înainte de 1944. Caracterul său din plastilină, s-a lipit întotdeauna de realitatea politică existentă. Iată cu ce se delecta „marele” caracter prin anii ’20 în timpul unei vizite prin Olanda:

7 iulie 1927 – O zi din viaţa lui Mihail Sadoveanu:
Este la Bagatelle, restaurant scump din Amsterdam. Primul fel e compus din vreo treizeci de feluri de mezeluri, pescării, ouă, sălăţi, jambon, aspic, migdale prăjite etc. Apoi o supă groasă cu cremă, ouă şi ciuperci. Urmează homar cu maioneză, asparges cu sos flamand, îngheţată cu fructe, căpşune şi caise. O cafea filtru, un coniac de la 1850…

Era de notorietate, încă din acele vremuri, faptul că Sadoveanu umbla rar sau deloc la buzunar. Cu el la masă erau constant 4-5 guri dar lumea l-a văzut rar umblând la portofel. Cel mai bine l-a imortalizat Pastorel Teodoreanu. Sadoveanu era dator cu nişte bani lui Pastorel, au trecut câteva luni fără nicio mişcare din partea lui. Aşa că Păstorel îi compune următorul catren:

De ţi-ai face testamentul,
Tu să nu-mi laşi mii de franci!
Naşule, să-mi laşi obrazul,
Ca să-mi fac din el bocanci!”

Relaţia sa cu regele Carol II este presărată de un lung şir de scrieri linguşitoare, dedicaţii şi chiar poezii dezgustătoare. Câteva exemple:

„tot ce e durere, grijă şi speranţă în noi se află înmiit în fiinţa Sa. Destinul său a fost să ne cuprindă în întregime – trecut, prezent şi viitor –, să valorifice şi să apere o moştenire primejduită(…)Apariţia sa, din cer, pe aripi repezi, întăreşte şi întregeşte elementul mistic”. 1938

sau

“Bucură Doamne, de puterea Ta pe Regele nostru
Cu biruinţele Tale înveseleşte-l
Doniţa buzelor Tale nu i-o respinge
Strălucire peste el revarsă”. 1940

Mai mult, „democratul” capitalist, îşi exprimă ideile liberale în „Vittel Journal” 1937  când se afla la cură, în renumita staţiune franceză:

– Care e politica dominantă a României?
– Politica ţării mele se orientează spre liberalism şi democraţie.
– Şi comunismul?
– Comunismul nu a prins rădăcini niciodată într-o populaţie ţărănească în proporţie de 80 la sută, individualistă şi care are un puternic instinct de proprietate.

Pe la 1941 Mihail Sadoveanu încă îşi permitea să creadă în Puterea Divină şi în plină „dictatură” Antonesciană vroia să traducă Biblia. Nu-l interesa deloc materialismul dialectic:
Socot că, dacă am avea posibilităţi şi mijloace, datoria noastră ar fi să săvârşim tălmăcirea întregii Biblii. Ar fi una din puţinele transpuneri din original într-o limbă modernă şi prima în româneşte. Punctul de vedere literar eu îl socotesc pentru mine capital; opera ar avea importanţă şi din alte puncte de vedere. Mă socot, în cariera mea, ajuns într-un stadiu când îmi pot lua asemenea răspundere. Din colaborarea noastră la Psalmi, m-am încredinţat că la dumneata găsesc o pregătire de primul rang. Puterile noastre unite ar putea duce la bun sfârşit un lucru folositor semenilor noştri şi plăcut lui Dumnezeu, sporind în acelaşi timp tezaurul literar al ţării.”

Şi în activitatea politică, caracterul său de oportunist feroce nu l-a trădat… la începutul activităţii sale, Sadoveanu a făcut parte din Partidul Poporului, apoi l-a urmat pe Constantin Argetoianu când acesta şi-a fondat propriul partid, timp în care fost numit preşedinte al Senatului. După instalarea dictaturii lui Carol al II-lea, scriitorul s-a numărat printre cei mai fideli monarhiei. Din iunie 1939, s-a numărat printre senatorii numiţi de rege în Parlament.

După 23 august 1944 scriitorul are subit o revelaţie într-o noapte cu lună plină. Se făcea că Dumnezeu era înlocuit cu Stalin, Biblia cu Manifestul Partidului Comunist iar Lumina venea de la Răsărit.  Venirea comuniştilor la putere i-a trezit nebănuite sentimente de afecţiune pentru bolşevism, devenind un fervent susţinător al regimului. În acestă perioadă, Mihail Sadoveanu ocupă funcţia de preşedinte al Adunării Deputaţilor şi se numără printre cei cinci membri ai Prezidiului provizoriu al Republicii Populare Române, care a preluat conducerea statului după abdicarea regelui Mihai I.

În campania pentru alegerile trucate din 1946, candidatul pro-comunist de Bucureşti M. Sadoveanu declara: „Faptul că poporul suferă crunt de secetă, de lipsuri fiziologice şi de boli sociale, toate aceste lucruri trebuie puse în seama celor care în atâţia zeci de ani nu au facut nimic pentru ridicarea acestui popor.” Câtă ipocrizie inunda obrajii marelui scriitor. Dar el nu trecuse prin acei „zeci de ani” ? Ce facuse pentru ridicarea poporului din înaltele funcţii obţinute prin servilism ?

Scrierile lui Mihail Sadoveanu după anul 1945 sunt influenţate de noul stăpân pe care simte nevoia să-l elogieze. Cel care scrisese „Pagini basarabene” îi aducea acum, prosternându-se, elogii lui Stalin, cotropitorul Basarabiei. El, care se hrănise cu marea literatură europeană, încerca să ne înveţe că viitorul e al „socialismului biruitor”! Reprezentativ pentru această perioadă este romanul “ Mitrea Cocor” şi discursul său din faimoasa conferinta „Lumina vine de la Rasarit“, în care asemuia, nici mai mult nici mai puţin, constituţia lui Stalin cu o „Evanghelie a lumii noi ce se pregăteşte şi mai ales a lumii întârziate din care facem şi noi parte“.

Felul în care a schimbat taberele în martie 1946, fidelitatea faţă de regimul comunist şi „marele prieten” de la răsărit, ca si votul pronunţat în favoarea condamnării la moarte a camaradului de luptă politica şi bunului său prieten, Lucreţiu Pătrăţcanu, poziţia faţă de Carol al II-lea sau prezidarea şedinţei Adunării Deputaţilor care a hotarat scoaterea în afara legii a Partidului Naţional Ţărănesc, sunt tot atâtea dovezi ale lipsei de scrupule de care a dat dovadă Sadoveanu. Doar pentru apărarea propriului interes.

Pe 1 Martie 1945 s-a interzis apariţia ziarului liberal, Viitorul. În aceeaşi zi lumea intelectuală rămâne stupefiată de discursul lui Mihail Sadoveanu ţinut la ARLUS. După ce fusese apropiatul asociaţiei româno-germane şi după 23 August 1944 căuta o ocazie să fuga în apus, a fost întors din drum de un prieten care i-a spus că este posibilă reeadaptarea. Sadoveanu a început-o pe 23.11.1944 în Jurnalul de dimineaţă „reamintindu-şi”:  „Nu am avut şi nu am nici o clipă vreo îndoială asupra declaraţiilor care s-au făcut şi care repetă că marii noştrii vecini nu se vor amesteca în treburile noastre interne…”, iar pe 1 Martie a găsit momentul să dea lovitura perorând despre lumina care vine de la răsărit, obţinând biletul gratuit de a vizita URSS-ul, unde „coboara cu emoţie într-o lume nouă” şi trece cu admiraţie pe lângă Kremlin „unde se alege dreptatea popoarelor înfrăţite…”

Într-un articol publicat la 25 octombrie 1949, Mihail Sadoveanu scria: „«Casa Scânteii» va fi o mare realizare a Republicii noastre Populare. Înălţarea ei are un înţeles care nu poate scăpa nimănui. Poporul nostru merge cu grabă şi cu nerăbdare pe drumul nou ce i se deschide. Peisagiul vechi se schimbă ca într-o minune: oamenii incuriei, robiei şi amărăciunii trecutului dispar. Apar cetăţenii noi, însetaţi de libertate, cultură şi progres”.

Într-o disperată încercare de a-şi justifica pupincurismul faţă de criminalul regim comunist, Sadoveanu ne oferă o penibilă declaraţie : „Daca nu scriam „Lumina vine de la Rasarit”, daca nu eram cu ei, opera mea era interzisă 20 de ani, ca şi a lui Nicolae Iorga, Octavian Goga şi a celorlalţi”. De avere şi funcţii nu spune nimic. Dar hai să presupunem că ar ar fi avut dreptate, atunci cum rămâne cu jenantele elogii interbelice ? Ce primejdii îl pândeau atunci ?

Prin pervertirea la comunism, devine preşedinte al Prezidiului Marii Adunări Naţionale, deţinând cea mai mare funcţie pe care a obţinut-o vreun scriitor roman vreodată în perioada regimului comunist ! Printre ultimele sale creaţii se află şi romanul istoric “Nicoară Potcoavă”, din 1952, un fel de „Neamul Şoimăreştilor” adaptat realităţilor comuniste… La împlinirea vârstei de 75 de ani, primeşte titlul de “Erou al Muncii Socialiste”. Mai este recompensat cu Premiul Internaţional pentru Pace în anul 1951 şi cu importantul Premiu Lenin în anul 1961. Îşi păstrează deasemenea fabuloasa avere, acceptând rolul de mascotă al regimului comunist, în care se lăfăie până la moartea sa din 19.10.1961.

Închei tot cu o „zicere” de-a lui Păstorel, care era finul lui Sadoveanu şi nu-i putea suporta caracterul:

„Naşu` sfătuit de-un rus
Întoarse curu` la Apus
Şi arătă Apusului
Care-i faţa rusului…”

Reclame
Categorii:Despre Lichele, Dosare
 1. adriana florentina pop
  03/11/2012 la 19:09

  Sadoveanul= traseist politic, parcă îl găsim și acum în parlamentul României !!!!

  Apreciază

 2. Familia Sadoveanu
  08/12/2012 la 14:27

  Tu acela/aceeia care-l definesti ca oportunist pe acest Titan al Literaturii Romane,tu care te iscalesti cu „merisorul” .
  Am sa te numesc ‘Merisorul Acru.
  Din toate laturile pe care le torni/le scuipi aici nu arati decat ca esti o mica gaza/un mic vierme care incearca sa clinteaxca memoria celui care a fost/este /si va ramane Ceahlaul Literaturii Romane.TU gaza mica nefericita,vei muri,dar numele de MIHAIL SADOVEANU va ramane pe veci in istoria Literaturii Romane!
  Simplu fapt ca-i pui la socoteala ce cheltuia pe banii lui munciti si nu furati,demonstreaza cat esti de lmitat/limitata in gandire!
  ” Iată cu ce se delecta “marele” caracter prin anii ’20 în timpul unei vizite prin Olanda:'”
  In alta ordine de idei ,ca sa-ti arat cat esti de dezinformat,M.Sadoveanu l-a ajutat si ca nas dar si ca om pe Pastorel Teodoreanu,atat cu bani si mai mult decat atat l-a ajutat ca sa nu faca puscarie….;atunci cand nu i-a mai dat bani de sprit s-a apucat sa-l denigreze….
  Dac tu-ti permiti ca sa terfelesti capodopera NEAMUL SOIMARESTILOR,ma intrebi ce cauti de ce faci umbra pe Pamant degeaba….?!
  Fabuloasa avere care se vede ca te roade enorm si-a acaparat-o pe cele 85 ( optzecisicinci) de titluri de carti pe care le-a publicat pe parcursul vietii sale,mai vierme,ganganie taratoare!Cati scriitori romani au facut aceasta performanta..?!?!Hai du-te,pleaca,nu-mi mai stric timpul cu al-de tine….

  Apreciază

 3. Familia Sadoveanu
  08/12/2012 la 14:37

  Mihail Sadoveanu nu a fost un traseist politic!
  In gandire a fost un socialist !Verifica-i opera/viata.In toata Opera lui Sadoveanu a descris si s-a luptat pentru taranul Roman.
  Daca Sadoveanu in cei 10(zece) ani de zile cat i-a mai avut de trait ,(dupa care 5 ani a fost paralizat,)dupa razboi, in climatul de jigodii Bolsevice,a fost pacalit nu i se poate imputa!
  Voi astia ” muritorii de rand” habar nu aveti cati oameni a ajutat in particular acest om pe care-l scuipati acuma;dar invatati in continuare dupa scriiturile lui;ca altul mai bun n-o sa se nasca nici dupa 200 de ani!!!
  Lumea nu-si da straduinta sa inteleaga sau nici nu catacdiseste sa vada adevarul!
  Mihail Sadoveanu in anul 1945 ,dupa razboi avea 65 de ani…!!!Era deja la Apusul vietii sale.
  El a crezut in Socialism,asa cum este si in Germania,Franta,Elvetia etc si nu in bolsevism!
  Daca a scris ” Mitrea Cocor” la comanda ,asta nu inseamna ca din punct de vedere literar nu a ramas o capodopera!Mihail Sadoveanu nu putea sa scrie prost!
  WANER a fost acuzat de Anisemitism si a fost interzis sa fie cantata Opera lui in Israel.Ei bine acuma se canta!………

  Apreciază

 4. ion
  10/01/2013 la 18:08

  Stii,oamenii se impart in oameni animale si oameni.Tu faci parte din oamenii animale cum de altfel sunt cei ce sustin capitalismul.Tu chiar crezi ca un popor trebuie impartit in bogati si saraci?Tu chiar crezi ca cel care este mai putin dotat trebuie exterminat?Tu chiar crezi ca acest om trebuie ajutat de statul capitalist la limita existentei ?Asculta, acest sistem pe care tu il adori se bazeaza pe metodele de organizare tiganesti.Stii foarte bine ca ei au fost intotdeauna liberi nu s-au integrat niciodata in societatea civilizata,doar fortati.Ei aveau un cal,cu acest cal colindau toata tara, cum se descurcau numai dumnezeu stie.De la Bulibasa n-au cerut o viata mai buna,educatie,sau un loc de munca,nici nu l-au detronat,nici nu s-au razvratit.In capitalism,bulibasii le inlesnesc locuitorilor unui teritoriu(nu se mai poate vorbi de popoare ci de populatii),cumpararea unui auto(cal putere),si fiecare trebuie sa se descurce precum tiganul.O fi stiut el Sadoveanu de ce a trecut de partea comunistilor,prea multa suferinta a vazut la acei tarani oameni si prea multa cruzime la oamenii animale.Tu nu vezi tu nu auzi,PACAT.

  Apreciază

 5. merisorul
  11/01/2013 la 13:47

  Daca vreti sa laudati sistemul comunist, este optiunea dvs, dar nu este necesar sa-i jigniti pe cei care nu sunt de aceeasi parere cu dvs. Acest limbaj sa-l folositi cu cine va permite, nu aici ! Si apropo de comunism, in primul rand daca nu stiati, omul este tot un animal. In al doilea rand sunteti atat de sigur ca pe vremea aceea nu existau oameni-animale ? Va aduc aminte numai de „paturile” secretarilor de partid, militienilor, securistilor, etc. Ce erau acestia si cum traiau fata de restul populatiei ? Nostalgia dvs dupa comunism izvoraste, probabil, din apartenenta la acele segmente privilegiate ale societatii. Sadoveanu a pactizat cu bolşevicii tocmai pentru a-si pastra privilegiile şi averea dobandite in capitalism, nu pentru ca se omora el de dragul taranimii oropsite. Mai puneti mana pe carte si documentati-va, acum puteti sa descoperiti multe iar creierul dvs. indoctrinat sau gol, se poate imbogati cu informatii utile.

  Apreciază

 6. Gogu de la Gaze
  04/02/2013 la 23:28

  Domnu Merisoru’cu tot respectu’ptr munca d-stra,dar se pare ca inca nu stiti pe lume traiti!IPur si simplu il linsati pe Sadoveanu si-l faceti albie de porci ,asta ptr ca dansul nu se poate apara!Totusi ma-ntreb si io ca tot omu,sau ca änimalu”,ca asa ne califica ÏON”,de ce dreaku dmne nu dati foc la toata opera lui Sadoveanu..?!?!Daca tot il umpleti de rahat,ptr ca nu aveti alt subiect,io propun toarasi sa ne adunam in piata mare de la Iasi sau Pascani si ca pi vremuri cum o facut legionarii sa dam foc la absolut tot ce-a scris acest nimic al Literarurii Romane si sa-ncepem noi,astia viermii de pi Internet,sa scrim capodoere,ca noi suntem mai talentati decat,asta cum il cheama ca i-am uitat si numele;aha Sadoveanu.
  Afara cu el din Literatura Romana ;ce ne-a adus asta noua?!Nica!Io zic sa facem un concurs literar al noilor analfabeti din generatia Coca Cola& Mac Donald si sa aratam ca noi stiem mai bini sa criem decat acest moldovean nenoricit cari o fost di Sadoveanu…. cari o mancat ciorba taranului roman…..

  Apreciază

 7. Anonim
  07/11/2014 la 11:14

  a fost un oportunist, un mare scriitor, dar si un om mic fara coloana.

  Apreciază

 8. Ada
  06/01/2015 la 11:53

  Sadoveanu: oporunist, comunist infect, molima! Felicitari, Merisorul! De mult caut un articol care sa spuna adevarul! Ceilalti: taceti dracului si interesati-va inainte sa debitati porcarii!

  Apreciază

 9. Gogu de la Gaze
  01/09/2015 la 21:39

  @ADA se pare ca material cenusie pe care o porti in cap nu-ți foloseste!Sadoveanu nu a fost Komunist cum din ignoranță susții dumneata ci Socialist,toat viața lui!Daca nu sti diferenta taci dreakului din gură si din scris si nu te mai băga unde habar nu ai.Daca tot dai sfaturi de a ne interesa,treci tu prima data in bancile scolii……

  Apreciază

 1. No trackbacks yet.

Comentaţi

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s