Prima pagină > Dosare, Poporul Ales > Pogromul de la Iaşi (1)

Pogromul de la Iaşi (1)

Nume: CIOFLÂNCĂ Prenume: ADRIAN MIHAI – Data şi locul naşterii: 31.08.1974, Piatra-Neamţ – Studii: 1993-1997 Facultatea de Istorie a Universităţii „Al. I. Cuza”, Iaşi; licenţă obţinută pentru lucrarea cu titlul „Construcţia simbolică a autorităţii. Începutul domniei lui Mihail Sturdza (1834-1837)”, coordonată de prof. univ. dr. Gheorghe Cliveti şi asist. univ. Mihai-Răzvan Ungureanu. – Poziţie actuală: Institutul de Istorie „A. D. Xenopol”, cercetător ştiinţific gr. III, drd. (adresa: Iaşi, str. Lascăr Catargi, nr.15, cod 700107).

Domnul istoric descris mai sus, actual şi membru CNSAS, a decis (independent bineînţeles) să lanseze pe internet un site dedicat „Pogromului de la Iaşi” din 1941. O iniţiativă binevenită, chiar salutară, evenimentul nefiind studiat aprofundat şi cunoscut destul de puţin. Curios, cum sunt, am vrut să aflu mai multe detalii despre cel care a iniţiat acest proiect. Nu mică a fost surpriza, când am observat (ca şi jurnalistul Victor Roncea) că dl. Cioflâncă este un admirator al „cosmetizării” propriului C.V., avându-i ca exemple celebre pe înaintaşii Ponta şi Şova ! Astfel el se recomandă :

Ori, într-o adresă trimisă d-lui Victor Roncea, Academia precizează că: “… Dl. Adrian Cioflanca NU este membru al Academiei Romane, nici corespondent, nici titular si nici de onoare. Este cercetator la Institutul de istorie al Academiei Romane din Iasi.”  Zic: într-o ţară condusă de un prim-ministru plagiator dovedit, ce mai contează o „mică” adăugire mincinoasă la CV-ul unui cercetător ştiinţific de grad III (o fi şi grad mai mic ?).

Trec peste această primă deziluzie şi accesez pagina respectivă. Emoţiile unor viitoare descoperiri istorice mă copleşesc în timp ce google-ul mă invită la respectiva adresă. Pagina se încarcă relativ rapid, chiar dacă e plină de mărturii foto-video (multe preluate din arhivele CNSAS). Prima impresie: site-ul arată destul de bine, tehnic vorbind. Dar nu despre partea de web-design vorbim noi aici :), ci despre informaţiile oferite. La acest capitol site-ul este un zero barat ! În afară de fotografii obţinute din diferite arhive, 2 filmuleţe de pe youtube şi câteva procese verbale dl. Cioflâncă nu ne prezintă nimic.

Dl. Cioflâncă, istoricul cu CV-ul trucat, ar trebui să ştie că „diavolul se ascunde în detalii”, sau poate ştie dar se preface că nu. Ştiu ca o fotografie înlocuieşte multe cuvinte iar impactul vizual este, uneori, foarte puternic, dar mai trebuie ceva pentru un studiu istoric: documente. Mai ales că faptele s-au petrecut în 1941, adică recent din punct de vedere istoric. Dl. Cioflâncă ataşează descrieri bazate pe supoziţii unor fotografii, ceea ce scade nivelul credibilităţii. De exemplu: „Grup de evrei reţinuţi, probabil pe 29 iunie 1941″ sau „Femei şi bărbaţi evrei bătuţi în zilele pogromului, probabil pe Strada Cuza Vodă”. Aş putea, urmând modul de lucru al Dl. Cioflâncă, să prezint următoarea fotografie astfel: „grup de cetăţeni, probabil evrei, probabil reţinuţi, probabil de jandarmi români, probabil pe 29. 06. 1941, probabil în Iaşi

sau: „Femei şi bărbaţi, probabil evrei, bătuţi probabil în zilele pogromului, probabil pe str. Cuza Vodă, probabil din Iaşi”

Cam multe „probabilităţi” strecurate prin toate cotloanele expunerii Pogromului de la Iaşi. Bineînţeles că evenimentele au avut loc, nu există nici un dubiu, dar un studiu istoric serios trebuie să aducă în faţa cititorului elementele, documentele şi declaraţiile tuturor părţilor implicate. Nu poţi să prezinţi doar viziunea unei singure „tabere”. Acesta se numeşte partizanat şi este toxic adevărului istoric ! Ori Dl. Cioflâncă şi colegii săi, nu aduc informaţii decât din partea victimelor. Pe ei nu-i interesează cum s-a ajuns la oribilul masacru, motivele care au stat la apariţia pogromului, ce fapte li se impută celor consideraţi vinovaţi, cum şi de cine au fost ei judecaţi şi condamnaţi.

Pentru Dl. Cioflâncă, Pogromul de la Iaşi din 1941 nu are secrete, românii sunt vinovaţi de măcelul a peste 10.000 de evrei ! Nici măcar provenienţa fotografiilor nu a fost dezvăluită : „Nu se ştie cu precizie cine a făcut fotografiile din zilele pogromului, dar din informaţii indirecte se poate deduce că o parte din instantanee au fost surprinse de Serviciul Special de Informaţii, altele de soldaţi germani.”  Hai să presupunem că fotografiile din timpul pogromului sunt cu autori necunoscuţi şi prezintă persoane „probabil” la fel de necunoscute, dar cele făcute în timpul anchetei şi procesului ? Explicaţii de genul : „În stânga, acuzat, în dreapta, martor, în timpul unui interogatoriu de confruntare.” ce credibilitate au ?

Ca să nu mai subliniez şi faptul că, pentru corecta informare, Dl. Cioflâncă „uită” să prezinte detalii despre realitatea din acele vremuri. Iată câteva „descoperiri” care ridică multe semne de întrebare:

 – „O echipă coordonată de cercetătorul Adrian Cioflâncă de la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” din Iaşi a efectuat săpături într-o pădure din apropierea aşezărilor, descoperind o groapă comună pe un versant cunoscut sub denumirea de Valea Climoaiei. Acţiunea derulată de Institutul Naţional pentru „Studierea” Holocaustului din România „Elie Wiesel” în parteneriat cu Facultatea de Istorie din Iaşi a reuşit să pună în evidenţă şaisprezece cranii, precum şi o serie de obiecte care atestă calitatea civilă a victimelor(?): nasturi de la haine, o cataramă de curea sau o talpă de pantof mărimea 35, probabil de femeie. În groapă au fost descoperite şi tuburi de gloanţe de calibru 7,92 CMC (Copşa Mică Cugir) sau PA (Pirotehnia Armatei) producţie 1939 şi 1940, folosite de armata română în război”. Contrazicând declaraţiile pripite şi condamnabile ale funcţionarului Muzeului din Iaşi, comunicarea oficială a prim-procurorului Tribunalului din capitala Moldovei precizează: „Nu există până acum nici o probă ştiinţifică în măsură să demonstreze că acolo este vorba de armată sau de populaţie civilă.”

-„Săpăturile au fost făcute în comuna Popeşti, Popricani […], au fost scoase din pământ cranii şi alte fragmente de schelet provenind de la 16 oameni. […], Istoricii  cred că au descoperit cadavrele a 16 evrei executaţi lângă Iaşi, în 1941. […]. Se presupune (iar probabilităţi ?) că au aparţinut unor evrei ucişi în timpul regimului Antonescu. Zona în care a fost descoperită groapa comună a fost împânzită de procurori şi criminalişti. Arheologii vorbesc despre un masacru petrecut în pădurea Vultur. Călăii ar fi făcut parte dintr-un regiment românesc. Versiunea istoricilor nu este confirmată şi de procurorii militari care se ocupă de caz.”

Dar ce te faci când, pe timp de război, comandamentul militar al zonei Iaşi era asigurat de germani, iar trupele româneşti se supuneau ordinelor ofiţerilor nemţi ? „Conform datelor istorice,  pogromul de la Iaşi a fost ordonat „probabil” de către comandamentul german în ziua de 21 iunie 1941. Pe 27 iunie a început trierea populaţiei evreieşti de cea română şi la ora 22:00 a început procesul de execuţie.” Sau despre modul în care s-a desfăşurat ancheta şi procesul între 1945 – 1948. Astfel anchetatorul şef a fost tov. Dumitru Săracu, fost chelner şi bucătar la restaurantul „Capşa”, fost deţinut la Târgu Jiu, reprezentat al PCR-ului, care habar n-avea de termenii juridici dar era „acuzator public”. El a făcut parte şi din completul de judecată al „Tribunalului Poporului” care s-a ocupat de caz.

va urma

 

Categorii:Dosare, Poporul Ales
  1. Vasile-Lica
    22/11/2012 la 19:32

    Daca dl Ciofing…., scuzati, dl Cioflanca ar fi terminat o scoala de Arte si Meserii tot s-ar fi prezentat mai bine documentat.Sa fii cercetator stiintific si sa te prezinti in asemenea hal, inseamna, scuzati-ma, ori prost de bubuie, ori prost intentionat. Cum cred ca nu face parte din prima categorie, prost intentionat si cointeresat in aceasta directie, este sigur.Sa comentezi pe marginea unor fotografii si sa ignori documentele istorice aflate in arhivele nationale,ca istoric te descalifici in fata adevarului istoric, mai ales ca dl in cauza fiind istoric stie unde si ce sa caute. Pentru mine, dl Cioflanca nu este decit un cioflingar printre istoricii romani.

    Apreciază

  2. merisordan
    23/11/2012 la 13:45

    Sa stii Vasile ca tot mai des apar astfel de „istorici” romani al caror interes nu este cercetarea istoriei ci inventarea ei. Bineinteles ca „munca” lor este renumerata corespunzator. De cine ? Parca n-am sti… Niste slugi care si-ar vinde si mama.

    Apreciază

  3. 25/11/2012 la 00:11

    Da, il am si eu in vizor pe acest cioflingar care in 15 ani de „cercetare stiintifica” nu a reusit sa se ridice peste nivelul de cercetator ştiinţific de grad III . Nu exista grad mai mic, acest grad este pentru debutanti in cercetarea stiintifica, el fiind majorat la prima carte publicata. Publicata la tipografie si nu pe internet. In fine, am mai multe de spus despre acest individ, dar mai ales despre „lucraturile” sale. Cum eu sunt vulpe batrana, il las intai sa se dea suficient in stamba. Buun! Am cascat si eu ochii la deruta pe situl cu pricina, pentru ca voi combate punct cu punct la momentul oportun afirmatiile dansului, cu argumente stiintifice, ca am si ceva experienta in domeniu. A propos, pe vremea abuziv in ceafa compostatului, am obtinut titlul de cercetator st. pr. II dupa doar doi ani de activitate stiintifica, si atunci se acorda mult mai greu, fiind cam10 insi pe un loc, unii cu pile destul de mari. Si chestia asta nu poate sa mi-o ia nimeni, e trecuta in cartea de munca. Buun! Revin la situl cu pricina. Lansat cu surle si trambite de presa ieseana, citez : „…in privinta documentelor, care au fost sau vor fi adăugate, ele provin din diverse arhive: USHMM (Washington), Yad Vashem (Ierusalim), Arhiva Joint-ului (New York), Arhivele Militare Pitesti, CNSAS, Arhivele Nationale (Bucuresti, Iasi)”. La asa documentare, nu puteam decat sa cad pe spate, in fine, credeam ca mi-a scapat ceva si doream sa-mi completez arhiva, sa ma adapez ca sa zic asa, precum zicea Ion Iliescu, la izvorul nesecat de documente privind caracterul criminal si anti-semit al poporului roman. Ce mai zice cioflingarul, citez: „un punct de greutate al site-ului îl constituite fotografiile”. Arunc o privire pe site, si ce-mi vazura ochii dand click pe butonul „decidenti galerie”. Imaginea 2, Generalul Ion Antonescu cu Horia Sima la mitingul din fata Scolii de Razboi. Pai Horia Sima era arestat si detinut in Germania in acel sfarsit de iunie 1941. Sa zicem ca cel vizat era Ion Antonescu si Hora Sima aparea si el in cadru, „n-a avut omul alta rima”, dar in imaginea 5 apare acelasi Horia Sima, avand alaturi si pe Ioan Zelea Codreanu, tatal Capitanului, se pare deja decedat la acea data, orisicat cu un picior in groapa ca sa zic asa. Culmea culmilor, imaginea 006 este una din ultimele imagini ale prof. Nicolae Iorga, IN SICRIU. Astia sunt DECIDENTII POGROMULUI DE LA IASI, conform cerc. st. pr. III Adrian Cioflanca, Academia Romana (sic!). La asa cercetare, asa cercetatori. Ma intreb si eu, daca dl. Cioflanca este cercetator stiintific, adica culmea culmilor cercetarii, spuma spumelor istoriei, un fel de spuma de crema, precum sapunul DOVE, cum dracu or fi profesorii de istorie de rand, instruiti sub obladuirea altui cioflingar, Adrian Cioroianu, decanul Fac. de Istorie Buc., fante tomnatic, care nu poate deschide gura fara sa spuna o ineptie, daca nu si mai multe. A.D. Xenopol cred ca se rasuceste in mormant, cu asa muhaiale care cica vor sa ne invete pe noi istorie. Iar dl Cioflanca spunea intr-un interviu ca nu am avea scoala de istorie. Asa, dle Cioflanca, tineti-o tot asa, pentru ca e momentul sa-i aruncam la ghena pe Balcescu, Hasdeu, Xenopol, Parvan, Daicoviciu, Constantiniu, si altii care nu sunt politic corecti. Ca sa ramana Cioflanca, Cioroianu, dar si alte muhaiale care au declarat razboi istoriei romanesti…

    Apreciază

  1. No trackbacks yet.

Comentaţi