Prima pagină > CanCan Istoric > Maria, regina adulterului (2)

Maria, regina adulterului (2)

Povestea celei care avea să devină Maiestatea Sa Regina Maria a României, una dintre cele mai fascinante femei ale epocii sale, tulbură şi astăzi. Este povestea unei inimi care a iubit mult şi a suferit pe măsură. Născută în purpură, femeia cu nume de fecioară sfântă a păşit şi pe calea celeilalte Mării, păcătoasa, adulterina…

La 11 ani ajunge cu familia în Malta. Într-un rai mediteraneean, unde oamenii aveau feţe zâmbitoare, Maria se va despărţi pe nesimţite de vârsta inocenţei şi va trece graţios spre adolescenţă. Acolo trăieşte prima poveste de iubire cu vărul ei, George (!). Va trece, dezamăgită, pe lângă o căsătorie din dragoste, rară la vremea aceea, şi pe lângă palatul Buckingham, ca reşedinţă permanentă. Pentru că George va ajunge pe tronul Marii Britanii mai curând decât se aştepta nerăbdătoarea ei mamă. Care a refuzat nu numai cererea prinţului, ci a împiedicat şi idila cu un alt viitor britanic celebru – Winston Churchill :).

în 1893, Maria va ajunge în România ca mireasă a unui bărbat cu 10 ani mai mare, ce suferea din dragostea pentru o altă femeie, poeta Elena Văcărescu. Căsătoria va duce spre tron şi coroană, dar nu va avea acelaşi drum cu iubirea. Inima lui Ferdinand va rămâne dăruită femeii exilate la Paris, pe care, se pare că o va iubi până la moarte. Ajunsă în România, Maria întâlneşte o ţară şi o curte regală care nu semănau cu nimic din ce văzuse până atunci şi unde temperamentul ei vulcanic, independenţa şi nonconformismul intrigă şi deranjează. Până atunci trăise o viaţă de plăceri, când în fastul curţii imperiale ruse, când prin parcurile castelelor englezeşti, şi prinţesei îi era greu să intre în corsetul etichetei şi al noului statut de viitoare regină.

Viitoarea regină era mai mult decât frumoasă, bună şi fertilă, suficiente înzestrări pentru orice prinţesă moştenitoare. Echitaţie, vals, flirt, viaţă trepidantă. Tot ce-i lipsea lângă un soţ alintat la început cu nume de amant latin, Nando, şi care s-a dovedit a fi unul dintre bărbaţii născuţi gata obosiţi. Poate că lipsa dragostei şi a interesului celui care ar fi putut rămâne primul şi ultimul bărbat din viaţa ei au făcut-o pe Maria să caute în braţe străine atingeri vinovate de păcatul trupesc. Englezoaica de spiţă regală devenise o prezenţă insolită şi familiară în Bucureşti. Anturajul era pestriţ, adunat după toanele reginei, de la ţărani şi ţigani, la muzicieni şi artişti.

S-a şuşotit şi s-a scris mult despre idilele sau aventurile galante fără număr ale reginei. Despre bărbaţi de faimă şi de prea subţirea protejare a secretelor, cărora regele le-a cedat locul fără crâcneală, acceptând “cavalereşte“ preţul ruşinii. Castelele Pelişor şi Bran, sau minunata reşedinţă de vară de la Balcic, au fost locuri unde Maria îşi dezbrăca hainele regale pentru a rămâne în neglijeul parfumatului adulter. Aproape toate legăturile sentimentale ale reginei au fost de scurtă durată, rezumându-se la partea sexuală. Mai puţin două. Care s-au chemat iubiri. Pentru doi bărbaţi aleşi, ce au iubit-o cu patimă şi disperare, loial şi necondiţionat, până la moarte.

Luna de miere petrecută în castelul de vânătoare de la Krauchenwies, aflat într-o pădure din apropiere de Sigmaringen, a fost un eşec. Maria a părăsit patul decepţionată, însingurată, cu dorinţa de a citi un roman de dragoste. Ferdinand l-a părăsit cu sentimentul că a fost stângaci şi grosolan. Tânăra soţie a oferit o explicaţie delicată acestei situaţii, anume că soţul ei „era teribil, aproape crud de îndrăgostit. În felul meu imatur, am încercat să răspund pasiunii sale, dar eram avidă şi însetată de ceva mai mult…Totul îmi lăsase un sentiment de neîmplinire, parcă mai aşteptam ceva ce nu s-a întâmplat”.

La începutul lui 1897 îi apare în preajmă un tânăr ofiţer din regimentul ei de roşiori, „nu prea înalt, subţire, brunet, amuzant şi elegant”, în vârstă de 27 de ani, pe numele său Gheorghe (Zizi) Cantacuzino. Prinţesa Maria i se aruncă în braţele-i vânjoase :). Povestea inceputa nu continua si la Nisa, unde Maria il insoteste pe Ferdinand in iarna lui 1897-1898, dar se reia in primavara, Zizi Cantacuzino fiind adus la Cotroceni ca profesor de gimnastica pentru micutul Carol. Continua ulterior in Germania, unde Maria pleaca la tratament, apoi la Constanta, la bordul unui vas ancorat in larg (drept paravan era verisoara lui Zizi Cantacuzino, o adolescenta). La plecarea din Constanta, Maria isi ia ramas-bun oficial de la autoritati la bratul lui Zizi Cantacuzino.

În 1902, Ferdinand şi Maria s-au deplasat la Londra pentru a reprezenta familia regală română la încoronarea lui Edward al VII-lea. Aici, Maria l-a cunoscut pe principele Waldorf Asfor, care avea puţin peste 20 de ani, de care s-a îndrăgostit instantaneu şi cu care „a avut o idilă pătimaşă”. O iubire pasageră, dar trăită cu pasiune, alături de englezul înalt, neobişnuit de chipeş, care tocmai absolvise studiile la Oxford şi pe care l-a întâlnit la castelul Cliveden, alături de sora sa Pauline. O iubire întreţinută mai mult prin scrisori, care încetează şi ele după ce tânărul englez se căsătoreşte cu Nancy Shaw, în 1906. „Îl iubeam sincer şi natural, cu tot ce firea mea avea mai bun de dăruit…”, îi scria principesa Paulinei. „El era suflarea, aerul şi spiritul vieţii mele şi el o ştia. Şi totuşi, în momentul în care s-a căsătorit, a renunţat total la mine, de fapt fără milă… Şi el ştia ce înseamnă să trăiesc dintr-o dată fără el”.   Se va obişnui… 🙂

 

va urma

Reclame
Categorii:CanCan Istoric
 1. Anonim
  01/11/2012 la 17:15

  O mizerie de articol, ati ajuns si la regina Maria cu barfa , terfeliti si istoria …Rusine !!

  Apreciază

 2. merisorul
  02/11/2012 la 09:45

  Posibil sa fie o „mizerie” de articol, depinde din ce perspectiva il privesti. Te asigur ca nimic din ce apare in el nu este „barfa”. Daca tie iti place numai istoria oficiala, cea scrisa in manualele comuniste, esti liber sa te limitezi la ea. Daca, in schimb, te intereseaza si partea mai putin cunoscuta, uneori voluntar ascunsa, te asigur ca vei descoperi multe detalii care-ti vor schimba perceptia despre oameni si intamplari.
  cu stima

  Apreciază

 3. diablero
  02/11/2012 la 11:30

  Multi batuti in cap pe lumea asta! Romanii au motive sa fie recunoscatori Reginei Maria, dar a spune adevaruri neconventionale nu inseamna „sa terfelesti istoria”!

  Apreciază

 4. merisorul
  02/11/2012 la 13:55

  Nu am sa-i inteleg niciodata pe cei care imediat catalogheaza jignire adusa unei personalitati publice orice referire la viata „nevazuta”. Nimeni si nimic nu-i poate sterge sau nega meritele Reginei Maria, munca ei pentru emanciparea Romaniei, lupta dusa si chiar viata pusa in slujba tarii noastre. Dar poate e bine sa-i cunoastem personalitatea si din planul sentimental, privat… Pentru ca, nu-i asa, „o persoana publica, nu mai are viata privata”, iar istoria asta data dracului 🙂 prea le cunoaste pe toate 🙂

  Apreciază

 5. Carmen
  02/11/2012 la 15:10

  Nimic din cele relatate in cele doua „episoade” nu sunt necunoscute celor pasionati sau mai putin pasionati de istorie. E cunoscut ca despre Ileana, una dintre fiice, se spune ca ar fi al lui Barbu Stirbei si nu a regelui Ferdinand, deci de unde indignarea? Atata timp cat doar se relateaza si nu se deformeaza nu vad nimic in neregula.

  Apreciază

 6. merisorul
  02/11/2012 la 15:46

  Multumesc pentru comentariu Carmen, chiar vroiam sa-l intreb pe Anonim daca este ceva inventat de subsemnatul in articole sau ele au fost consemnate si de altii, mult mai eruditi…

  Apreciază

 7. adriana florentina pop
  03/11/2012 la 18:09

  Felicitări pentru inițiativa de a ,,scormoni prin ascunzișurile istoriei ” din păcate mulți oameni iau ca adevăr ceea ce li s-a spus pe băncile școlii !!! dar adevărul istoric este total diferit de ,,legendele ,, care ni s-au prezentat în școală. Consider că nu este nici o jignire la adresa nici unei personalități, dacă se scot la iveală și alte lucruri despre viața acestora, aceste lucruri nu schimbă activitatea prin care s-au făcut remarcați acești oameni!!! În fond și ei au fost tot oameni și nimeni nu este perfect !!!!

  Apreciază

 8. Eleonore
  12/11/2012 la 16:33

  Subscriu total opiniei exprimate f. bine….in fond, toate personalitatile / geniile / artistii/scriitorii merituosi pentru activitatea lor au fost oameni in primul rand; ce este jignitor sa cu noatem tabloul complet al vietii acestora ca doar nu vorbim despre viata sfintilor….care…cine stie???…ce viata au avut si ei?

  Apreciază

 9. Catalin
  12/11/2012 la 17:53

  Mai trebuie spus ca regina Maria incuraja religia bahai, ceea ce doare mai tare decat celelalte aventuri pe care dansa le-a avut.

  Apreciază

 10. Anonim
  21/11/2012 la 15:15

  Nu adevarul can-can-istic ma deranjeaza ci momentul in care apare la suprafata. Indiferent cand as fi citit despre aventurile Reginei Maria as fi suras…de….s-au vazut si la case mai mari (Elisabeta, Maria Antoaneta, etc.) Dar rascolirea unui subiect delicat in paralel cu campania prima femeie pe o bancnota romaneasca mi se pare o marlanie, o dorinta avida de a primi atentie (probabil neacordata autorului articolului in copilarie) o dorinta de a iesi in evidenta prin barfirea unor persoane care nu se mai pot apara.

  Apreciază

 11. merisorul
  21/11/2012 la 16:03

  Te asigur ca nici macar nu am stiut de aceasta campanie. Deasemenea nu ma inereseaza sa captez atentia. Asa ca nu trebuie sa adopti tonul acesta. Ma pasioneaza doar partea incomoda a istoriei (vezi si titlul blogului). Iar daca consideri ca nu avem voie sa cunoastem personalitatile istoriei sub toate aspectele, mi se pare ca ai o conceptie invechita. Fiecare om are parti bune si rele, dar cand esti persoana publica nu mai ai acelasi drept la intimitate. Cat despre barfa, daca e bazata pe argumente documentate istoric, nu se mai numeste barfa, este un articol despre istorie. Daca ai gasit vreo minciuna, inexactitate sau exagerare, te rog sa mi-o semnalezi
  cu stima

  Apreciază

 12. Mihai
  10/02/2013 la 10:26

  Cele scrise in articol sunt doar cancan-uri, ar fi fost credibile daca autorul ar fi dat cateva note de subsol pentru a se putea verifica sursa, exista cateva mentiuni despre idilele Reginei Maria in insemnarile unor oameni politici ai vremii, cum ar fi C.Argetoianu si chiar in propriul ei jurnal in care vorbeste cu admiratie si patos despre Barbu Stirbey. Acest spirit de barfa este foarte dezvoltat pe la noi, probabil datorita tabloidelor, atat de rasfoite si studiate de majoritatea conationalilo….ar fi f bine ca cei care mai scriu astfel de articole si murdaresc intr o oarecare masura imagine cuiva, si aici din pacate este o persoana reprezentativa cu mare merite in cultura si istora nationala, nu despre Sanziana Buruiana sau Tonciu, sa se informeze si sa redea din surse exacte.

  Apreciază

 13. Anonim
  30/03/2013 la 18:23

  De acord, Mihai!

  Apreciază

 14. kiki
  07/04/2014 la 22:46

  si cu toate astea…titlul este ingrozitor. prin cuvintele astea tarasti numele reginei in noroi! cu siguranta a avut multe relatii extraconjugale, dar nu poti reduce personalitea ei la un cuvant atat de abject!

  Apreciază

 15. kiki
  07/04/2014 la 22:49

  ma refer la titlu! nici tonul cu care povestesti intamplarile nu mi se pare foarte potrivit

  Apreciază

 1. No trackbacks yet.

Comentaţi

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s