Prima pagină > Cei care scriu, Dosare > Strănepotul marelui Sadoveanu (pe mail)

Strănepotul marelui Sadoveanu (pe mail)

MG6980Am primit zilele acestea un mail de la dl. Dan Herford, profesor de muzică în Olanda. Dl. Herford este fiul doamnei Smaranda – Caterina Herfurt, “unica mostenitoare a marelui scriitor român” Mihail Sadoveanu și acționar al editurii care poartă numele scriitorului. Îl asigur pe dl. Herford de toată considerația mea pentru munca sa și pentru promovarea valorilor muzicale romanesti in occident, de-a lungul celor 30 și de ani, de când a ales să se stabilească acolo. Aș vrea, totuși, să-l rog pe distinsul dl. Herford, să menționeze un neadevăr apărut în articolele mele despre marele scriitor Mihail Sadoveanu. Nu i-am pus la îndoială niciodată harul atins de lumina genialității sau valoarea operei sale. Nici locul de frunte ocupat, pe merit, în galeria scriitorilor români. Ce m-a contrariat și determinat să scriu acele articole a fost CARACTERUL său !

Tocmai luând în calcul valoarea operei sale imense, mă așteptam ca dl. Sadoveanu, după 1945 tov., să dea dovadă de verticalitate și să ia atitudine față de strivirea poporului român sub talpa bolșevică. Dar domnul devenit tovarăș Sadoveanu, a preferat un colaboraționism nedemn de scrierile sale. Nu este numai părerea mea, știți prea bine d-le Herford. Și pentru că tot l-ați adus în discuție pe N. Manolescu, iată opinia sa despre ”omul” Sadoveanu, publicată în România Literară, nr. 41 din 2001:

”Regimul comunist l-a tratat cu toate onorurile pe marele scriitor, aproape septuagenar în momentul introducerii cenzurii şi a realismului socialist. Autorul ”Luminii vine de la răsărit” s-a numărat printre puţinii intelectuali importanţi care n-au suferit din cauza rigorilor politice şi ideologice. Din contra, el a profitat, şi material, şi moral, de pe urma lor. Operele publicate de Sadoveanu după război sînt, cu excepţia unei povestiri din volumul Fantezii răsăritene (scrisă, totuşi, înainte) şi a romanului Nicoară Potcoavă, lipsite de orice valoare… Considerat colaboraţionist şi reproşîndu-i-se pasivitatea cu care, aflat pentru o vreme în Consiliul de Stat al R.P.R. şi în capul altor instituţii comuniste, a primit abuzurile, crimele, chiar, ale regimului, mai mult, că şi-a trăit bătrîneţea în huzur moşieresc, pe cînd confraţi ai săi piereau în închisoare, autorul Baltagului pare sortit astăzi unui lung purgatoriu, deloc favorabil recitirii şi reeditării operei sale… Pe drept cuvînt au protestat contra lui unii critici contemporani. Sadoveanu nu merită a fi pus la index, deşi cinica nepăsare cu care a întîmpinat oroarea comunistă şi calmul olimpian cu care a beneficiat de favorurile unui regim care-i interzisese pe Blaga, Hortensia Papadat-Bengescu, Vasile Voiculescu, Ion Vinea, Ion Barbu, ca să mă refer doar la cîţiva care mai erau în viaţă în anii ’50, sînt condamnabile fără circumstanţe atenuante…”

În concluzie d-le Herford, talentul și opera nu definesc întotdeauna OMUL. La fel și dvs. care de mulți ani duceți o campanie pro-cultura românească în occident, nu trebuie să uitați anii 70, când le încântați auzul, cu Orchestra „DAN HERFORD”, unor potentați ai regimului comunist precum: , Nicu Ceaușescu, Fratii Mizil Mitica si Serghei, Dana Miculescu (actual soția lui Adrian Năstase), Corneliu Vadim, Eugen Barbu la „Barul Melody”,”Athenee Palace”,”Restaurantul Pescaruș” (sursa). Hai că n-ați dus-o rău nici atunci ! Dacă stau bine și mă gândesc, observ că există unele similitudini între comportamentul omului Herford și al străbunicului său, omul Sadoveanu. :). Închei rugându-vă, dacă binevoiți, să mă ”luminați” în legătură cu activitatea editurii dvs. ”Mihail Sadoveanu”, de promovare a lucrărilor marelui scriitor, străbunicul dvs. Am căutat pe net și nu am găsit nimic, în afară de procesele intentate pentru recuperarea averii sale, care vă asigur că nu mă interesează deloc.

Cu stimă și considerație pentru munca dumneavoastră.

P.S. – Reproduc mai jos textul mailului trimis de dl. Herford. Menționez că nu i-am modificat în niciun fel conținutul, ortografia aparținându-i distinsului autor:

Buna ziua stimate ‘Merisor Acru”
astazi si cu totul intamplator am dat peste mizeria de articol unde improsti cu laturi si scuipi cu indarjire pe numele celui care este strabunicul meu. Desigur!Poti sa faci ce vrei pe tituica dumitale/este proprietatea d-tale,dar doresc sa te intrebi: – Nu stii ca inainte de a scrie niste lucruri idioate depsre cineva pe care nu-l cunosti personal,trebuie mai intai sa CONTROLEZI inainte de a face/scrie niste afirmatii total haotice ?!
Studiaza intai VIATA lui Mihail Sadoveanu,dar ca lumea iar pentru Opera ,te iert nu ai s-o poti studia deoarece nu te duce mintea…..Un om care are ceva bagaj de intelect in el nu poate sa scrie in acest stil abject.
Nu stiu ce te-a facut /te-a indemnat sa faci acest lucr! -Habar nu am ce varsta,ai;daca est prea tanar te iert dar nu te uit. – Daca esti vre-un LITERAT” FRUSTRAT, atunci iti inteleg frustratia si te iert deoarece nu esti de vina ca nu poti mai mult!
Cum poti sa-ti bati joc de un Ibraileanu,Calinesc,Ciporaga sau actual Manolescu si sa-i faci de rahat ,,aceasta din cauza ca respectivii au respectat si-l respecta cu piosenie pe acest monstru sacru al literaturii Rimane!
Chiar asa in halul asta ati ajuns in Romania,incat terfeliti TOT…fara respect?!?!

Dan Herford
Mihail Sadoveanu Publishing
   Bucharest-Romania

Categorii:Cei care scriu, Dosare
  1. Familia Sadoveanu
    09/12/2012 la 03:01

    Domnule Merisor Acru,
    habar nu am cine esti si ce hram porti,da macar un lucru fa ca lume,casca bine ochii dom’le cand imi scrii numele;mi l-ai pocit cum nu se poate mai rau:Pe mine ma cheam HERFORD si nu HRDFORD.Aici se vede cat de coerent esti in gandire….Sclipesti nu alta!
    Dupa ce-ai avut tupeul si obraznicia ca sa te iei de Monstrul Sacru al literaturii Romane,vad ca incerci acuma sa te iei si de mine,la un mod ,de care-mi aduc aminte din vremurile funeste ceausiste,adica modul pur mitocanesc al activistilor de partid,securistilor si alte dihanii de acest gen.Habar nu am ce varsta ai,dar daca nu ai ani sa fi trait in acea perioada,probabil ai mostenit asta din familie.Daca Mihail Sadoveanu nu se poate apara impotriva laturilor si scuipatilor pe care-i versi asupra lui eu in schimb traiesc si pot sa ti-o servesc fara remuscari.
    I-auzi ce scrii mai nimicule,despre mine: ” Hai că n-ați dus-o rău nici atunci !”Pai mai domnu nimeni,eu am dus-o bine si atunci si o duc la naibii de bine si acuma,deoarece sunt un om destept,talentat stiu sa gandesc ( nu ca tine) dar mai ales stiu sa respect valorile.Cand eu eram cineva in Romania tu pe unde raneai si scormoneai nisipu…?!?!Eu sunt si acuma respectat din Olanda pana in Elvetia ,Germania si chiar Romania la ora actuala;asta dupa 30 de ani departe de tara!Eu imi iubesc Tara si VALORILE Tarii unde m-am nascut,nu scuip ca un inconstient,precum faci tu..!!
    Eu am ajuat copii saraci din Romania,ca sa studieze muzica,sa-si cumpere instrumente muzicale;am organizat 3(trei)Festivale la Bucuresti in memoria lui FANICA LUCA,pe buzunarul meu!Tu ce-ai facut mai domnu nimeni..?!?!.
    Tu-mi ceri mie socoteala…?!?!Du-te mai la pascut,deoarece nu meriti calificativul de om.
    Un adevarat om,mai ales roman,cu bun simt fata de cei care au ridicat Cultura Neamului Romanesc nu si-ar fi permis sa vorbeasca/sa scrie in halul asta de mahala,de bulevard despre cel care a fost si va ramane stefan cel Mare al Literaturii Romane!
    Mihail Sadoveanu nu se mai poate apara de nimicurile care-l musca de cur,din aceasta cauza latri ca un nemernic !

    Iar referitor la Editura MIHAIL SADOVEANU,nu-i purta matale grija!Aceasta editura a luat fiinta datorita hotilor si pungasilor de editori din Romania mioritica care au furat pana n-au mai putut pe cei care detineau drepturile de autor sadoveniene.
    Ca atare m-am pus cu biciul si avocatii pe ei si i-am dat in judecata si am castigat TOATE PROCESELE care le-am avut pe rol inclusiv cel cu CopyRo la Curtea Suprema!!Eu am dat-o jos si pe madame Cofcinschi Directoarea CopyRo-ului !!!Asta ca sa se stie.Iar din acest motiv sau terminat smecheriile cu editatul cartilor cu titlu sadovenian!

    Subsemnatul din primavara va scoate din nou Opera marelui scriitor in conditii optime,hartie buna nu din aceea de closet pe care s-a publicat pana acuma sitot subsemnatul va avea grija ca Opera sadoveniana sa re ivie din nou asa cum trebuie si se cuvine in aceasta tara Romania,unde incultura se simte ca la ea acasa…!
    KEEP THE SADOVEANU ALIVE !
    Aceasta va fi sloganul care va fi purtat de acum incolo de catre Editura caruia-i poarta numele,asa cum se cuvine!

    Vad ca te-ai documentat asiduu si te-a framantat mult persoana mea si mai ales averea strabuncului!
    Mai da nu ti-e rusine..?!?!
    Tu asta care traiesti intr-o tara unde Minciuna,Hotia,Plagiatul si Furtul este la moda tu-mi reprosezi mie ca noi avem dreptul sa ne recuperam ce este al nostru…?!?!
    Esti se pare la minte tot un fel de hot dar de alta natura adica misel!Lovesti in cine nu se poate apara!
    Daca esti atat de-al dracului precum pari,adica latri si musti,te invit ca sa stam de vorba fata in fata ,atunci cand sosec in Bucuresti,ca sa stam de vorba barbateste.

    Pana atunci mars la pascut si nu-mi mai scrie,deoarece nu-mi mai pierd timpul cu nimicuri ca tine.
    I-a si improasca in continuare cu noroi,laturi si cu scuipaturi….oricum vad ca nic dreaku nu-ti viziteaza pagina.
    Oamenii de cultura ,intelectualii adevarati nu-si pierd timpul cu fituici jegoase de acest gen.
    Sa-ti fie rusine !

    Apreciază

  2. merisorul
    09/12/2012 la 11:53

    1. Imi cer scuze pentru confuzia aparuta in legatura cu numele dvs. Dupa cum observati am corectat greseala. Sincer nu prea sunt familiarizat cu astfel de nume romanesti.
    2. Nu precizati nici un neadevar scris de mine in articolele despre M. Sadoveanu. Argumentele dvs. sunt doar: ”laturilor si scuipatilor”. V-am prezentat si opinia criticului N. Manolescu, ar trebui sa-l incadram si pe el la categoria: ”laturilor si scuipatilor”. Sau nici el nu i-a studiat viata si opera ?
    3. Amintiti de ” vremurile funeste ceausiste,adica modul pur mitocanesc al activistilor de partid,securistilor si alte dihanii de acest gen”. Nu eu d-le Herford le-am cantat la petreceri si nici nu am dus-o atat de bine pe vremea aceea. Probabil din cauza originilor „nesanatoase” pe care le am.
    4. M-am exprimat cred destul de clar ca va respect si apreciez munca si devotamentul pentru valorile muzicale romanesti.
    5. Nu v-am cerut niciodata socoteala, tot ce am scris se referea la caracterul strabunicului dvs, pe care dupa cat se vede, il mosteniti. Ar trebui sa fiti mandru, nu ?
    6. Despre Stefan cel Mare al literaturii romane nu am scris doar eu, vi l-am citat pe N. Manolescu. Daca vreti va mai citez si alte nume care l-au caracterizat la fel, nume prestigioase din cultura romaneasca.
    7. Procesele in care a fost implicata prestigioasa dvs editura, au avut ca scop promovarea operei marelui scriitor ? Din cate scrieti nu au fost decat legate de recunoasterea dreptului de autor si a beneficiilor financiare care deriva din acesta. Foarte bine, de ce sa profite altii de munca strabunicului dvs. Este corect si v-am precizat ca nu ma intereseaza latura materiala a demersurilor dvs.
    8. Dati-mi voie sa va felicit anticipat chiar si pentru intentia de a publica opera marelui Sadoveanu, asa cum merita, in conditii grafice deosebite. Nu uitati sa includeti „Mitrea Cocor”, „Lumina vine dela Rasarit” si cuvantarile tinute in Marea Adunare Nationala a PMR. Asta pentru a fi „opere complete”.
    9. Sa inteleg ca va exista si o varianta in limba engleza a scrierilor sale, din moment ce sloganul va fi :KEEP THE SADOVEANU ALIVE ! ? Altfel nu inteleg ce legatura are cu opera scriitorului.
    10. Scrieti: „Eu imi iubesc Tara si VALORILE Tarii unde m-am nascut,nu scuip ca un inconstient,precum faci tu..!!” iar mai jos veniti cu o completare: „Tu asta care traiesti intr-o tara unde Minciuna,Hotia,Plagiatul si Furtul este la moda”. Despre care tara vorbiti d-le Herford, prima sau a doua ? Par sa difere…
    11. Imi propuneti o intalnire in care sa „discutam barbateste”. Sa inteleg ca este o amenintare ? Nu pot sa cred ca v-ati putea cobora la nivelul unor „baieti de cartier” si prefer doar o „conversatie” in care fiecare sa vina cu argumente.
    12. In mail (vad ca aici nu mai apare ultima parte a lui), ma intrebati daca sunt din Iasi. Va raspund ca DA sunt din Iasi si ca (ce ironie) primul domiciliu dupa nastere a fost pe „aleea Sadoveanu; nr. 14/16” :). Acum casa natala nu mai este, pe locul ei fiind construit un bloc pe partea dreapta cum mergi spre Breazu. Vedeti ca avem totusi ceva in comun ? 🙂
    13. Din consideratie pentru munca dvs. ati observat ca nu am facut nici o remarca fata de calitatea textelor dvs si nici nu am criticat prea desele greseli de ortografie, inerente unui om plecat de atatia ani din tara.
    14. Va astept cu draga inima la vara in Iasi, sa ne intalnim si sa purtam un dialog civilizat despre orice subiect doriti dvs. Va asigur ca nu veti ramane dezamagit de calitatea interlocutorului, sper ca si vice-versa sa fie valabila.
    In rest va doresc multa sanatate dvs, familiei.si daca-mi permiteti un sfat : nu mai folositi un asemenea limbaj, va descalifica si nu cred ca strabunicul dvs ar fi mandru de el.
    cu stima

    Apreciază

  3. Alina
    09/12/2012 la 14:09

    Ha, ha, ha! Domnul stranepot are mult umor, chiar daca e involuntar!

    Apreciază

  4. Familia Sadoveanu
    11/12/2012 la 01:31

    Domnule Merisor,din pacate trebuie sa constat ca pur si simplu ai ramas constant in gandirea din anii 70-80.Dar cu asta nu doresc ca sa te jignesc ci ca sa te lamuresc ca ar fi bine sa te reciclezi ca gandire perioadei in care traim.
    D-ta ai ceva care te indeamna ca sa fii tot timpul caustic,ironic dar mai mult decat atata :-sa ceri socoteala celor pe care nu-i cunosti.O calitate deosebit de proasta,ca sa spun asa.Da-mi voie ca sa te ajut si sa-ti spun ca un om cu bun simt nu-i cere socoteala altuia,deoarece nu are nici un drept ca sa-l judece,cel ce are drept ca sa ne judece este numai Dumnezeu!
    In alta ordine de idei,doresc sa te lamuresc atat pe dumneata,care probabil datorita faptului ca traesti in provincie ,esti rupt de adevarata realitate romaneasca.
    Avand in vedere faptul ca-l tot citezi pe impostorul de Nicolae Manolescu,pe care eu l-am socotind tot timpul un expert in materie de opera sadoveniana,dar si un admirator al lui,habar nu am avut de faptul ca a fost atat de nemernic incat sa-l ponegreasca pe strabunicul meu.
    Trebuie sa recunosc aici in public,ca datorez acest fapt,ca am aflat despre el acest lucru ,datorita dumitale!Eu sunt un om corect cinstit si mai ales onest.
    Datorita faptului ca eu traiesc de mai mult de jumatate din viata in Olanda,nu am fost la curent cu porcariile emise de acest impostor.
    De ce-l numesc acuma impostor,cu toate ca inainte l-am numit un admirator al lui M.Sadoveanu.am sa explic de ce.
    In România Literară, nr. 41 din 2001,Nicolae Manolescu il face pur si simplu albie de porci pe Mihail SADOVEANU si-si permita sa faca o afirmatie pur si simplu incredibila de monstruoasa: ” ‘Sadovenu nu merita a fi pus la index” ,aceasta afirmatie fiind facuta de N.Manolescu care in 1976 a scos lucrarea Sadoveanu sau utopia cărții, o monografie a operei lui Mihail Sadoveanu…..!!
    In 1976 N.Manolescu isi face singur onoruri de a se adanci in Opera lui Mihail Sadoveanu unde pur si simplu il elogiaza enorm!
    In anul 2001 in schimb isi schimba radical parerea si-l face albie de porci pe cel care-l ridicase in slavi in 1976,adica pe Mihail Sadoveanu.
    In anul 2010 pe data de 10 noiembrie acest cameleon/curva literara isi pune iscalitura pe prima carte din cele 10 titluri sadoveniene ,titluri pentru care am facut contract cu JURNALUL NATIONAL pentru seria ” Biblioteca pentru toti”

    http://bibliotecapentrutoti.ro/titluri/creanga-de-aur-ostrovul-lupilor/

    Nicolae Manolescu ” . un real talent în a se mula pe cele mai diferite contexte, afirmând azi ce nega ieri..”
    Acest text nu-mi apartine ci este preluat din:

    http://ro.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Manolescu

    Deci nu numai eu am aceasta parere despre acest impostor!
    Pe scurt pentru a-si pune iscalitura la seria sadoveniana acest defaimator a incasat de la D-l TUCA suma de Euro.10.000…!!

    Deci vezi stimate Merisor cum se face Istoria in Romania..?!?!
    Dumneata nu stii ca pe Pastorel Teodoreanu Mihail Sadoveanu l-a iubit enorm..?!?!Dar dupa ce a dat in darul betiei crunte de nu se mai intelegea nimeni cu el si nu a mai primit bani de la „Nasul” a inceput sa scrie tampeniile despre el.Pastorel Teodoreanu era din nascare un teribilist,el se lua de absolut toata lumea!!!
    Nu se stie in public ca Mihail Sadoveanu chiar atunci cand Pastorel scria epigramele despre el,M.Sadoveanu-i trimetea bani de mancare.Nota Bene;Pastorel Teodoreanu nu avea servici nu era angajat nicaieri.Asta este istoria adevarata,necunoscuta pana acuma!
    Cat se stie aici pe aceste forumuri,sau ziare ca Mihail Sadoveanu l-a ajutat enorm de mult financiar pe Tudor Arghezi..?!?!Asta poate sa spuna oricand fata lui Mitura!!Ma rog nu mai intru in amanunte deoarece nu doresc ca sa ma irit de atata nedreptate….

    Va doresc numai bine la toti care doriti bine si la altii si ii lasati sa traiasca si pe altii!
    Respecta ca sa fi respectat !
    P.S.
    In privinta greselilor mele de ortografie.Da recunosc ca dupa 32 de ani de lipsa de exercitiu in Limba Romana mi-am pierdut dexteritatea ortografica.Cei 32 de ani de vorbit limba germana,engleza si mai ales limba olandeza si-au pus pecetea.Imi cer scuze ptr acest lucru!
    P.P.S.
    Ce ma surprinde si ma intristeaza este insa faptul ca TOCMAI IESENII cei din orasul pe care Sadoveanu l-a iubit cel mai mult il defaimeza cel mai mult….pacat!
    Am sa scot la lumina ,multe adevaruri de cum Mihail Sadoveanu a ajutat pe ieseni.Am documente concrete;nu vorbe de claca.Sper ca in timp sa se faca dreptate…..

    Apreciază

  5. Anonim
    29/01/2013 la 20:28

    In afara de faptul ca traiti bine pe baza drepturilor de autor,ce treaba are provincia?

    O folosesti ca pe o insulta si de fapt astea nu sunt argumente.

    Si….cred ca ai avut de castigat si pe vremea lui Ceausescu,nu?

    Ciudat,cine spune cate un mic adevar ….e catalogat dur.Atunci cand insultele devin argumente ….nu cred ca poti sa te dai superior.Si alt merit nu ai decat ca ai profitat de numele Sadoveanu.

    Apreciază

  6. Radu
    30/04/2013 la 03:08

    Dupa razboi undeva la Capsa in Bucuresti ,Pastorel Teodoreanu ,insotit de nelipsitul pahar de vin ,la o masa de prieteni comenta asa pozitia lui Sadoveanu:
    Sadoveanu-i filorus
    Intoarce curul spre apus
    Ca s-arate apusului
    Care-i fatza rusului!
    Ce sa-i faci , zi-i Pastorel si mai toarna-i un pahar! Merita !

    Apreciază

  7. Maria
    13/05/2013 la 15:54

    Distinse domnule Herford,
    Cu tristete am citit acest virtual dialog!
    Nu cred ca strabunicul Dvs. v-ar aprecia initiativa de a-i lua apararea intr-o asemenea maniera. Parerile expuse nu apartin numai celor care au postat aici. Privita din perspectiva suferintelor indurate de majoritatea conationalilor, atitudinea domniei sale a scandalizat atunci, asa cum inca mai produce nedumerire si dezamagire si astazi. Asta nu i-a diminuat catusi de putin valoarea; in ultima instanta si un geniu este, de fapt, un om. Ca simplu cititor, am perceput in replicile Dvs. nu atat dorinta de a oferi argumente solide in apararea marelui nostru Sadoveanu (desi, pur si simplu ardeam de nerabdare sa le citesc) cat mai mult un dezgust funciar fata de contemporani.
    Indiferent de pozitia Dvs. fata de Romania si romani, eu va respect parerile, dar in modul cel mai respectuos va informez ca exista cativa romani anonimi care mi-au tinut o pledoarie atat de frumoasa, convingatoare si demna de renumele Ceahlaului literaturii romane, incat au spulberat, fara drept de apel, toate argumentele celor mai informati specialisti care erau de fata la discutie!
    Va asigur ca nu postez acest comentariu cu intentia de a va da o „replica”! Dar ma tem ca pentru mine, cand spun Sadoveanu, spun mult mai mult decat ce se aude si se intelege! Exprim un vifor istoric; o lume magica; reinvii parfumul unor veacuri de care ar trebui sa fim mandri! De aceea simt o mahnire imensa constatand ca posteritatea, chiar daca vorbim despre mostenitori, asociaza personalitatea unica a MAESTRULUI cu argumente care nu-si au locul in lumea pe care a creat-o si ne-a daruit-o cu atata generozitate!

    Apreciază

  8. 01/05/2014 la 00:08

    Închei rugându-vă, dacă binevoiți, să mă ”luminați” în legătură cu activitatea editurii dvs. ”Mihail Sadoveanu”, de promovare a lucrărilor marelui scriitor, străbunicul dvs. Am căutat pe net și nu am găsit nimic, în afară de procesele intentate pentru recuperarea averii sale, care vă asigur că nu mă interesează deloc.

    Cu stimă și considerație pentru munca dumneavoastră.

    Iata stimate „Merisor”ca viata merge inainte si proverbul „Caravana trece si cainii latra” este valabil si astazi!
    Si ca sa parafrasez urarile ‘mneavoastra ironice”Cu stimă și considerație pentru munca dumneavoastră.”
    Iata ca munca mea,n-a fost in zadar!Marele,unicul,inegalabilul si de neinlocuit ,Ceahlaul literaturii romanesti MIHAIL SADOVEANU revine in forta in librariile romanesti!Oamenii adevarti iubitori de arte,literatura si de frumos il doresc pe marele povestitor si ganditor Mihail Sadoveanu.

    Catei minusculi,de genul de dumitale si si altii,pot latra in continuare: Ei vor muri latrand,iar MIHAIL SADOVEANU va trai si ramane in veci de-a pururi in tezaurul culturii romanesti!

    http://www.mihailsadoveanu.com

    Apreciază

  9. 31/08/2015 la 19:02

    Buna ziua d-le Merisor,intamplator dau iarasi de Blogg-ul d-tale.Nu m-am putut abtine de a-ti scrie cateva randuri.Asta ptr a te ajuta ca sa gandesti ceva mai pozitiv

    Manolescu umflat de șprițurile de Beaujolais primeur de la Paris
    s-a dat dupa 1990 cu….curentul,ptr a-și rezerva un loc călduț la Paris,departe de jegul,noroiul si mirosul de usturoi
    de pe meleagurile mioritice s,scriind pur si simpolu nsite ineptii numai de dragul de a
    arătă cat este el de….nesadovenian si mai ales,omul dreptatii!
    Imi vine sa vomit(iertati-mi expresia dar aceasta este senzatia organica…)
    Acest Kameleon cu numele de Manolescu ,scrie nedocumentat(lucru extrem de grav!!)
    ……aflat pentru o vreme în Consiliul de Stat al R.P.R. şi în capul altor instituţii comuniste,
    a primit abuzurile, crimele, chiar, ale regimului, mai mult, că şi-a trăit bătrîneţea în huzur moşieresc,
    pe cînd confraţi ai săi piereau în închisoare, autorul Baltagului pare sortit astăzi unui lung purgatoriu, deloc favorabil recitirii şi reeditării operei sale…

    1.) Manolescu este un total idiot !Consiliul de Stat al R.P.R. s-a infiițat în anul 1961 cand marele scriitor român era deja decedat!
    2)…..şi în capul altor instituţii comuniste!Care domnilor!?În anul 1948 în primăvara,dupa ce s-a infiintat R.P.R-ul ,s-a trecut de la Monarhie la Republica,deci,Mihail Sadoveanu si pana a murit
    a fost DOAR SIMPLU MEMBRU în Marea Adunare Natională!Nu a mai avut absolut nici o funcție politica de executiv!
    Aceasta deoarece si-a dat seama ca atat el cat si Parhon au fost folosiți de catre komunistii veniti de la Moskowa!Punct.
    Ca ascris Mitrea Cocor si alte lucri cerute in acea vreme,a facut-o ptr ca asa cereau timpurile.Asi fi facut-o si eu cum au facut-o si
    poetul Paunescu,Nichita Stanescu.Arghezi,George Calinescu,sau chiar marele George Enescu care a dat concerte la Moscova!
    Intrebat de catre marele dirijor G.Georgescu cum si de ce a facut asta ,raspunsul lui George Enescu a fost prompt=Da ce,daca n-o faceam ma impuscau….!!
    3.)Ca Nicolae Manolesc este lipsit de caracter este clar!In timp ce in anii comunismului si-a facut nume analizandu-l si urcandu-l in ceruri pe MIHAIL SADOVEANU(lucru absolut corect)
    Dupa 1990 incepe sa-l injure si sa-l declaseze,dar cand i se ofera Euro.5.000 de la Zuiarul JURNALUL NATIONAL ptr a-si pune semnatura pe 12 titluri sadoveniene,nu mai are
    remuscari de constiinta si nu mai reclama ca Mihail Sadoveanu nu merita sa fie pus la DEX…!
    Pur si simplu imi este sila cand constat ca unii dintre romani,adica sobolanii,soarecii de birouri,din cei complexati de imaginea autorului MIHAIL SADOVEANU care nu are egal,inventeaza tot felul de ticalosii
    ,numai de dragul de a arunca cu rahat si otrava impotriva unuia care nu se poate apara!
    Ei bine eu imi apar familia si cine se ia de familia mea se ia de mine!Ca sunt agresiv in exprimare,este normal cu agresivii,mincinosii trebuie sa te comporti la fel ca ei!

    Iar d-ta d-le Merișor incearca sa te documentezi serios cand scrii si nu face Copy@Paste dupa bazaconiile si minciunile scrise de jurnalisti inconstienti!
    Ca dovada ca ziarul ADEVARUL si-a cerut scuze pentru minciunile etalate despre strabunicul!
    Mai multa condescendenta si respect pentru valorile Neamului Romanesc!

    Apreciază

  1. No trackbacks yet.

Comentaţi