Cele 2 măsuri (2)

salomon morelBărbatul din fotografia alăturată se numeşte Salomon Morel şi a fost un evreu polonez (1919—2007). În timpul celui de al 2-lea război mondial, familia sa (tatăl brutar) a suferit la Auschwitz, el şi fratele său au fost protejaţi de familia polonezului Józef Tkaczyk. În noiembrie 1942 se alătură mişcării comuniste de rezistenţă poloneză împreună cu fratele său Izaak. Aceasta este varianta care a circulat  în Polonia comunistă, până în 1989 (îmbrăţişată oficial şi de statul Israel) . Odată cu apariţia „Institute of National Remembrance” (Institutul Memoriei Naţionale) din Polonia, apar şi dezvăluirile despre adevărata biografie a evreului Salomon Morel.

La începutul anului 1942, fraţii evrei Salomon şi Izaak au organizat o bandă criminală, formată din evrei, care se ocupau cu jafurile armate în satele din jurul localităţii Lublin. În timpul unei astfel de „acţiuni”, au fost surprinşi şi capturaţi de forţe ale Armatei Populare Poloneze (partizani comunişti polonezi). Pentru a scăpa de pedeapsă, Morel aruncă toată vina pe fratele său Izaak, care este executat, şi se alătură trupelor de evrei partizani comunişti din Parczew, conduse de  Ephraim Blaichman. Activează ca paznic şi ghid prin pădurile din zonă.

În 1944, pe fondul avansării Armatei Roşii, Salomon Morel se implică în organizarea Miliţiei Populare din Lublin. Datorită „abilităţilor” sale, KGB-ul îl numeşte în funcţia de comandant al închisorii din castelul Lublin unde sunt închişi şi torturaţi, după 1944, membri ai Armatei Patriei (principala forţă de partizani polonezi, anti-nazişti şi anti-bolşevici). În data de 15.03. 1945 evreul Salomon Morel este instalat şeful suprem al lagărului de muncă Zagoda din Świętochłowice. Înfiinţat de KGB-ul sovietic, în lagăr au fost aduşi civili din Silezia asimilaţi germanilor, germani, polonezi şi chiar cetăţeni occidentali. Este bine cunoscută situaţia deţinutului danez Eric van Calsteren căruia, în timpul interogatoriului, i s-a explicat motivul arestării: „Ai ochii albaştri şi părul blond, eşti 100% german ! Danezii au părul negru şi vorbesc în franceză…”

În total, lagărul Zagoda era populat cu persoane civile de 13 naţionalităţi, bărbaţi, femei, copii şi bebeluşi. Capacitatea lagărului era de 1500 persoane dar media deţinuţilor a fost de 3000 cu vîrfuri de până la 5000 ! Condiţiile de trai erau îngrozitoare. Foametea a fost indusă deţinuţilor chiar de la început. Unele grupuri nu primeau hrană câteva zile la rând, raţia conţinea 1 bucată de pâine şi o supă lungă în care se găseau urzici, bucăţele de varză, porumb sau morcov. „Festinul” era completat cu smocuri de iarbă dintre barăci şi resturi din tomberoanele cu gunoi. Nu existau farfurii şi tacâmuri, supa fiind consumată din cutii de conserve ruginite.

Nu exista săpun sau detergent iar la duşuri curgea numai apă rece. În aceste condiţii, printre deţinuţi au început să apară epidemii de tifos, dizinterie şi febră tifoidă. Au fost chemate cadre sanitare care au primit ordin să vaccineze numai conducerea şi personalul lagărului ! Mortalitatea a crescut instantaneu, ajungând la 38 deţinuţi pe zi în august ’45. Salomon Morel nu şi-a informat conducerea superioară despre situaţia aceasta. Decesele au continuat pe bandă rulantă. În toamna lui ’45 peste 1400 de deţinuţi erau bolnavi de tifos. De abia atunci Morel a cerut să nu mai fie trimise persoane. Numărul morţilor în cele câteva luni de funcţionare a lagărului Zagoda este aproximată la 2000.

Pentru toate sufletele îngropate la Zagoda, Departamentul Închisorilor şi Lagărelor polonez comunist l-a găsit vinovat exclusiv pe comandantul evreu Salomon Morel. A fost pedepsit la 3 zile de arest în casă şi diminuarea cu 50% a salariului ! Evreul Morel s-a apărat invocând faptul că lagărul era dimensionat pentru maxim 1200 de persoane dar numărul celor închişi era mult mai mare, o mare parte dintre aceştia fiind bătrâni peste 60 de ani sau invalizi care nu puteau fi scoşi la muncă, din aceste motive epidemia de tifos s-a răspândit atât de repede.

O minciună ordinară ! La data de 01.07.1945, dintre cei 4,996 de prizonieri doar 397 depăşeau 60 de ani. Gardianul Józef C. a declarat că într-o zi, înaintea declanşării epidemiei şi în lipsa comandantului Morel, ofiţerul care-l înlocuia a vrut să trimită 10 prizonieri bolnavi de tifos la un spital din apropiere. La ieşirea din lagăr a celor 2 căruţe cu bolnavi, şi-a făcut apariţia evreul Morel. Coborând din maşină a dat ordin de întoarcere imediată a bolnavilor în lagăr. Morel fusese vaccinat…

Intenţiile lui Salomon Morel erau foarte clare. La sosirea deţinuţilor în lagăr îi „gratula” cu ameninţări. Le arunca: „Veţi crăpa aici !”, „Auschwitzul a fost nimic faţă de ce-i aici”, „Ce nu au reuşit nemţii în 5 ani, am să fac eu în 5 luni !”. Apropo de Auschwitz şi fotografiile cu dormitoarele de acolo, la Zagoda se ajunsese ca deţinuţii să doarmă 3 în pat iar conducerea afirma că „mai este loc”. Pachetele cu hrană, primite de la rude, erau confiscate de gardieni, chiar şi cele ale morţilor fără a fi declaraţi.

Dar prizonierii nu mureau în Zagoda doar din cauza inaniţiei şi a epidemiilor, bătăile şi diferitele metode de tortură au făcut numeroase victime. Reţinerea lor în curtea lagărului fără apă şi mâncare până la 72 de ore şi bătaia cu scaunul de către Morel însuşi erau cele mai blânde pedepse. Deţinuţii erau aliniaţi pe 2 rânduri faţă’n faţă şi puşi să se bată unul pe celălalt. Dacă refuzau sau loveau prea blând urma snopirea în bătaie de către gardieni. Altă metodă consta în aşezarea deţinuţilor sub formă de piramidă. Fiecare piramidă cuprindea cam o duzină de oameni. Cei de deasupra erau bătuţi încontinuu până leşinau sau mureau. Sângele se impregna în cei de la bază rezultând evitarea murdăririi podelei.

Mulţi erau forţaţi să se întindă pe jos în curtea lagărului, apoi gardienii îi acopereau cu pămât şi urma „bătătorirea” cu lopeţile.  Alţii erau ţinuţi ore întregi într-o celulă unde apa rece le ajungea până la piept şi mureau înecaţi. Deseori erau forţaţi să lingă praful de cărbune depus pe podele. Din cauza condiţiilor şi a terorii mulţi au ajuns la limită şi s-au sinucis prin aruncare în gardul electrificat sau spânzurare. Evreul Morel prezenta astfel grozăvia din lagărul condus de el: „Nu a fost nici măcar un caz de aruncare în gardul electric. Nu aveau nici un motiv să facă asta, oamenii se simţeau bine şi nu sufereau de vreo boală, barăcile erau deschise şi se puteau plimba în curte”. În 23.11.1945 lagărul a fost închis. Dintre cei 5,764 de prizonieri care au trecut pe acolo, aproape 2000 au murit. Doar câteva duzini dintre cei aduşi acolo fuseseră judecaţi şi condamnaţi în tribunale…

Investigaţiile ororilor săvârşite în lagărul Zagoda au început la 11.12.1989. Procurorul de caz i-a formulat evreului Salomon Morel, în calitate de comandant al lagărului, 9 capete de acuzare bazate pe documente şi mărturiile a peste 100 de martori dintre care 58 de foşti deţinuţi. În 1992, cu conştiinţa împăcată şi convins de nevinovăţia sa, „îngerul” Salomon Morel a emigrat în Israel. Ministerul Justiţiei polonez a înaintat o primă cerere de extrădare statului Israel în 1998 şi a doua în aprilie 2004.

Articolul următor va fi dedicat în întregime analizei răspunsului şi comportamentului statului evreiesc faţă de cazul Salomon Morel, un cetăţean evreu acuzat de crime în masă.

  1. acronim
    18/12/2012 la 14:17

    iti vina toata sila cand auzi ce pot face unii oameni, poate din razbunare dar problema e ca depasesc in sadism si batjocura ceea ce li s-a intamplat altora. Cam greu sa crezi ca s-a intamplat asa ceva in realitate, iar daca asa a fost…conform marturiilor si altor probe…..fratilor avem o problema extrem de grava: batjocorirea, abuzul si falsificarea istoriei. Pt mine e o crima acest lucru. Inadmisibil!!
    PS- unele maniere de tortura si suplicii amintesc foarte bine de stilul din lagarele comuniste din Romania….

    Apreciază

  2. ad.rian
    18/12/2012 la 16:28

    Aceasta istorie documentata, cu siguranta ca nu face parte din „miturile fondatoare ale statului Israel”. Istoria adevarata, incomoda, apare drept noutate rauvoitoare, deranjanta, nedigerabila. Unde mai incape ideea de dreptate, nemaivorbind de Dumnezeu, in asemenea orori bine ascunse printre pliurile victoriei, onorabilitatii, civilizatiei, nimeni nu mai stie.

    Apreciază

  3. 18/12/2012 la 18:08

    Nimic nou sub soare. S-a intamplat si la case mai mari, nu dau nume. Sunt doar atatia holocaustologi de marca cu trecut dubios si pre-fabricat. Problema e alta. Anume ca in Polonia au fost deschise procese, inca din ’89, exista o comisie de ancheta a crimelor contra natiunii poloneze, ba chiar atunci, imediat dupa ’89 au fost commando-uri care au lichidat criminali arhi-cunoscuti, atunci cand au constatat ca justitia merge prea incet. La noi, insa, Nicolschi a murit in patul lui, comandanti de inchisori si tortionari arhi-cunoscuti dau interviuri la tv, ba gen. Plesita se lauda ca l-a batut cu mana lui pe celebrul Paul Goma, turnatori dovediti lucreaza la CNSAS, Iliescu e bine-mersi, samd… asta e talcul povestii. Cat despre raspunsul evreilor, este de asteptat sa vorbeasca de conspiratie antisemita, antisemitismul polonez ce dateaza de veacuri, etc… un well established fact, cum zicea Hannah Arendt despre antisemitismul romanesc. Exact ce spuneam, nimic nou sub soare…

    Apreciază

  4. 18/12/2012 la 19:54

    D-le Munteanu, pt. dvs. stiu ca nu este nimic nou, pentru ca v-a preocupat istoria si sunteti informat, problema este cu cei care NU stiu. Nu cred ca veti ramane surprins de numarul enorm, incredibil, al celor care habar nu au, nu au auzit sau nu-i intereseaza. V-am mentionat ca m-am „inhamat” la aceasta munca fara nici un beneficiu material, doar din dorinta de a face cunoscuta si cealalta parte a istoriei. Este o munca intradevar pentru ca nu am toate instrumentele necesare (arhive, biblioteci, etc) si de aceea trebuie sa scormonesc prin meandrele internetului, sa traduc, sa pun cap la cap, sa verific surse. Din aceste motive articolele nu apar intr-un ritm mai alert. Tot ce incerc sa prezint aici, toata aceasta munca, o vad ca pe o datorie morala, nimic altceva. Poporul roman nu a fost mai crud, mai sangeros, mai xenofob decat alte popoare, ba dimpotriva, a fost de multe ori prea bland si primitor. Iar cei care il acuza de crime odioase, trebuie mai intai sa-si stearga sangele de pe propriile maini, sa se spele de pacate si apoi sa priveasca in curtea noastra. De aceea consider necesara cunoasterea acestor pagini de istorie. Pana la urma este vorba de onoare.
    cu stima

    Apreciază

  5. 18/12/2012 la 21:38

    Nu trebuie luata interventia mea in nume de rau. Din contra, absolut orice initiativa in sensul asta ma bucura. Chiar se vorbeste peste tot despre recrudescenta „nationalismului” si „xenofobiei” in Europa, asta vrea sa spuna ca anumite cercuri sunt deranjate de faptul ca nu se mai accepta istoria pre-fabricata. Cu atat mai mult cu cat in Franta si Germania sunt legi extrem de dure in acest sens, sunt blocate situri internet, exista un departament special al politiei care monitorizeaza activitatile asa-zis nationaliste. Dar nu cred ca va mai tine mult. Noua generatie nu mai accepta aceste minciuni. Vina este tot a autoritatilor, ca daca lasau sa mearga treaba asa cum mergea, cred ca putini se sinchiseau. Exact cum se intampla si la noi. Daca nu agitau atata problema cu holocaustul, nu cred ca se sinchiseau prea multi. Asa ca acum, tot mai multi au inceput sa-si puna intrebari.

    Apreciază

  6. merisorul
    19/12/2012 la 09:35

    Doamne fereste d-le Munteanu, cum sa interpretez in acest mod ! Colaborarea cu dvs, faptul ca imi cititi si sustineti articolele ma onoreaza. Cu stima

    Apreciază

  7. ad.rian
    19/12/2012 la 12:06

    Corecta afirmatia Dvs. privind spalarea sangelui de pe mainile celor care diabolizeaza, in interes personal si de rasa, poporul roman.

    Apreciază

  8. 19/12/2012 la 14:44

    Daca doriti sa aprofundati cercetarile in aceasta directie, crimele de razboi comise de evrei in anii 1945-47, in teritoriile eliberate de aliati, va recomand o carte formidabila, An Eye for an Eye de John Sack. Din pacate, descarcarea la liber de pe situl aaargh este compromisa, fisierul pdf fiind deteriorat. Dar, cu putina rabdare, poate fi extras si de pe Scribd.

    In alta ordine de idei, am reusit sa termin cartea Masacrul de la Abator – Anatomia unei abjectii. De la o replica la care m-a incitat Vindecatoru & Co, am ajuns sa scriu o carte in toata regula, de cca. 150 de pagini, cu numeroase ilustratii. Cat de curand o voi publica pe net, mai trebuie doar machetat pdf-ul. Tot raul spre bine, parca asa se zice, tot a fost bun si vindecatoru la ceva, ca doar nu mor caii cand vor cainii. Numai bine.

    Apreciază

  9. coriandru
    05/01/2013 la 20:39

    De departe cea mai mare frauda istorica, cu complicitatea aliatilor. Multora nu le vine sa creada, sa-u se sperie. 😐 ce dracu e de facut? e anormal sa-ti bati joc asa de oameni si sa le mai si blochezi accesul la informatie!! Aberant!
    Acum ca un mic adaos: mai este o tactica- bunii cetateni care se duc prin Germania in vizita intalnesc niste „nemti” care iti povestesc cu evlavie cata jena au nemtii pt ce le-au facut evreilor, cu lacrimi in ochi si resentimente de nedescris…:D
    -cu stima dl.Munteanu! Astept publicatia!

    Apreciază

  10. vicius
    11/02/2014 la 15:23

    unde e continuarea? ce raspuns a dat Israelul? plz

    Apreciază

  1. No trackbacks yet.

Comentaţi