Prima pagină > Non-Cultura, Teroarea Comunistă > Cu dragoste, pentru copilăria lor

Cu dragoste, pentru copilăria lor

Am descoperit, în arhivele literaturii noastre,copil_suparat o poezie scrisă de Victor Tulbure în 1949 care mi-a reîmprospătat memoria. Părinții noștri, copilandri pe atunci, citeau și învățau pe de rost astfel de versuri. Pensionarii de astăzi sunt produsul acelori vremi, îndoctrinați de mici în cel mai criminal mod. Când citești poeme de genul acestuia poți să realizezi drama unor copilării strivite sub talpa cizmei bolșevice. Și atunci îți reconsideri toată judecata acuzatoare, privirea mustrătoare ți-o pleci rușinată și mulțumești Domnului că nu ai fost copil în acele timpuri. Începi să-i înțelegi. Ei n-au avut copilărie…

Balada tovarăşului care a căzut răspîndind Scînteia în ilegalitate (fragment)

”Noaptea cât un veac
miezul şi-l despică.
Om cu strai sărac,
om fără de frică,
mâna ce’mpărţea
slovele « Scânteii»
în cătuşă grea
au sdrobit-o răii.
Paşii ce suiau
către pisc şi lupte,
lanţuri grele au
şi au glezne rupte.
Fruntea a rămas
dârză şi cumplită.
Geme, în obraz,
viaţa, pălmuită.

Noapte, unde-l duci,
între santinele ?
Nori de plumb şi tuci,
zornăie oţele.
— Spune! Ţi-om da aur,
vite şi pătule.
Pruncii o să-ţi aibă
blidele sătule.
Spune! Vei fi liber
şi-ai să-ţi vezi nevasta.
Vei trăi’n mătăsuri,
vei uita năpasta.
Ce-i mai bine: liber
sau, în negre zori,
ciuruit de gloanţe,
croncănit de ciori ?

Din adâncuri, smulse
vorbe glasul prinde:
— Libertatea nu se
cumpără şi vinde.
Ni-i partidul viaţa.
Drumul ni-i partidul.
Vom răzbate ceaţa,
vom străpunge zidul.
Pot să mor. în urmă-mi
braţe milioane
flutură în soare
seceri şi ciocane.

Omul ce cădea
lângă nopţi de sgură,
semn de bici purta
pe obraji şi gură.
Pumnii ce strângeau
lutul ud de sânge,
steag de foc strângeau
şi stropit de sânge.
Piept străpuns de plumb
prevestea cumplite
flăcări peste culmi —
mari şi răsvrătite.
Ochii de scântei,
ce vedeau departe,
printre vâlvătăi,
dincolo de moarte?
Ei vedeau venind
oameni, flamuri, care —
drum nou despicând
Soarelui răsare.
Ei vedeau aprins,
proletar steag roşu
fâifâind pe culmi,
mai înalt, mai roşu.
Ei vedeau, ca’n vis,
cum, peste paragini,
împliniri de vremi
stau înscrise’n pagini.
Şi vedeau cum alte
mâini cresc înmiite,
împărţind «Scânteia»
zile izbăvite;
Cum, citind «Scânteia »,
se pornea norodul,
zării socialiste
să-i culeagă rodul .
Iar în fruntea luptei,
clasa muncitoare
dârză’nalţă flamuri
roşii către soare.”

Reclame
 1. ad.rian
  29/12/2012 la 11:32

  Buna pentru „Antologia rusinii”. Comunistii romani, pe caii mari ai tancurilor sovietice, inchideau in prapastiile inchisorilor adevaratii poeti si-i tineau in vitrina publica versificatori de doi bani, din care cel mai monstruos si mai recent are si bust la Icoana!

  Chiar interesanta ar fi, cat ni se va mai permite sa citim si sa scriem altceva decat ce ni se ofera din clementa oficiala, o asemenea antolgie, chiar si virtuala. Un „Asa, nu!” poetic. S-ar vedea ca nu numai copilaria unora – inclusiv a mea – a fost maltratata artistic, ci si poezia, literatura romana a fost schinghiuita si inchisa. Explozia acelei frici leninist-staliniste, apoi dejist-ceausiste, iar acum – mai soft – iliesceniste si uslamiste, se mai simte, inca.

  Apreciază

 2. Anonim
  29/12/2012 la 13:55

  Stimate domn,nu sant politician,nu sant un emanat al vremurilor de care facea referire articolul dv.stra ,din potriva am avut de suferit datorita orientarii,politice a mearudelor,parintilor.Cu toate acestea,nu ma inpiedicat nimeni sa gandesc liber, in sinea mea si sa revolutionez tehnic multe lucruri ptr. tara mea,si sa mai stiti ca nu pensionarii erau cei care lipeau afise si indemnau lumea sa voteze USL .Despre,si cine a adus comunismul.in romania lucruril sant mai complexe. cu stima.

  Apreciază

 3. 29/12/2012 la 18:27

  Ai impresia ca numai acei copii au fost sub talpa bolsevica. Astazi nu este mare diferenta. Nu, nu vorbim de talpa bolsevica si nici de presiunile fizice. Astazi marxistii si-au rafinat metodele. Tot sub talpa marxista sint copiii nostri, este sociatatea noastra, dar care ataca intelectul, nu trupul. Mintea ne este incatusata si nu poate gindi liber.

  Apreciază

 4. 30/12/2012 la 01:56

  Cand trec pe strada, lumea susoteste,
  Acesta e marele poet Mihai Beniuc,
  Stie sapte limbi straine,
  SI RUSESTE

  Antologia se va scrie, evident. Pentru ca NU MOR CAII CAND VOR CAINII.
  Problema e cat vor intelege cei de azi aceste aspecte ale unei epoci ticaloase.
  Cat despre dl care ia apararea pensionarilor, sigur, departe de mine de a-i incrimina in bloc, pentru ca ar insemna sa recurg chiar la metodele staliniste, totusi, daca privim bunaoara, filmul Pta. Universitatii, printre cei ce ii aclamau pe mineri erau si o gramada de pensionari, multi fosti securisti, fosti militieni, fosti oameni ai regimului, dar si multi, foarte multi din cei ce nu aveau niciun interes aparent, fiind doar INDOCTRINATI SI CU CREIERUL SPALAT DE O PROPAGANDA MINCINOASA. Cei ce stateau acum un an in frig in fata Teatrului National, cei ce fac scandal la cozi, cei ce fac scandal in mijloacele de transport in comun, cei ce caraie peste tot fara a face nimic, nu sunt surferi pe internet, ci cei ce stau cel putin jumatate de zi in fata televizorului, fanii protv-ului, antenelor, otv-ului, samd… Avem pensionarii pe care i-a creat televiziunea. Si nu sunt diferiti de cei care acum 20 de ani ii acuzau pe Ratiu si Campeanu ca n-au mancat salam cu soia, si care credeau in 13 iunie ’90 in rebeliunea legionara. Oamenii s-au schimbat, minciunile sunt aceleasi, doar spuse in alta forma…

  Apreciază

 5. merisorul
  30/12/2012 la 13:03

  Stimate Anonim, dupa modul in care va ”esprimati” sigur ganditi liber in continuare. Nu aveti nici o legatura cu limba romana si gramatica ei. Asa ca dati-mi voie sa am mari dubii in legatura cu revolutia tehnica declansata de dvs. in tara noastra. La cum scrieti nici nu trebuia sa va puna piedici cineva. Nu avea motive. Va urez multa sanatate si sa fiti acelasi spirit liber, dar mai puneti, va rog, mana pe carte. Pana mai revolutionati cate ceva…

  Apreciază

 6. merisorul
  30/12/2012 la 13:06

  In unele privinte ai dreptate Cristina, manipularea tinerelor minti continua. Nu stiu daca e de origine marxista, dar este mult mai perversa. Am sa scriu despre manipularea zilelor noastre, am gasit cateva informatii si studii foarte interesante.

  Apreciază

 7. merisorul
  30/12/2012 la 13:19

  Manipularea este o arta d-le Corneliu, de care se folosesc cei care ne conduc. Si vorbesc despre ei in general, asa este in toata lumea. Singura arma, impotriva ei, este cultura. Dar nu cea de tomberon (filme comerciale, reviste, literatura soap, etc), ci doar aceea profunda, de calitate. Ori drama tineretului actual este ca nu gaseste nici o atractie spre acest gen de cultura. Inghite tot ce i se ofera, fara sa deceleze valoarea de gunoi. Societate in care sunt doar niste consumatori.

  Apreciază

 8. Radu
  30/04/2013 la 02:23

  E adevarat,generatia celor nascuti dupa razboi ,in secolul trecut sintem astazi la pensie.
  Sintem cei care invatam din gradinita sa muncim :
  Cu minutele astea doua
  Sa cladim o tara noua
  Tara noua si frumoasa
  Republica Romaneasca ! etc etc
  Multi dintre noi am muncit si pentru socialism si pentru capitalism si nu ne-am ales cu nimic.Sintem o generatie irosita ,victima unui experiment ratat la scara globala: comunismul.
  In primii 25-30 de ani de dupa razboi comunismul a fost un bun instrument de globalizare fiindca si-a pastrat componenta internationalista ,dupa aceea a cazut in nationalism si nu a mai fost de nici un folos pe agenda globalizarii si „a fost aruncat la lada de gunoi a istoriei”
  Ce s-a intimplat de fapt?
  Simplu :s-a schimbat lozinca internationalista din Proletari din toate tarile uniti-va! ,in Capitalisti din toate tarile uniti-va ! Un fel de comunism intors pe dos in care stindardul internationalismului e preluat din mina proletarului si transmis in mina marelui capital, care se vede treaba ca e mai vrednic sa infaptuiasca marele ideal al mondializarii.
  Dupa 24 de ani de capitalism uitati ce spune un alt pensionar printr-o scrisoare deschisa care circula pe net:
  Scrisoare deschisa catre bucuresteni
  Dragii mei concetateni, sint si eu ca si dumneavoastra un locuitor al acestui indragit oras . Aici m-am nascut , mi-am petrecut copilaria ,mi-am facut studiile si am muncit pina cind am iesit la pensie.
  Am muncit 42 de ani din care 22 pentru propasirea socialismului si 20 pentru dezvoltarea capitalismului si a democratiei de la care am sperat mult mai mult . Acum sint la pensie . Sa nu credeti cumva ca m-am pricopsit . Imi petrec anii chivernisind banii de pensie in primul rind pentru plata facturilor. Stiti si dumneavoatra , poate mai bine ca mine, ca viata de bucurestean te obliga la folosirea unor servicii si facilitati publice indispensabile cum ar fi curentul electric, gaze ,apa curenta, cabluTV,internet ,telefon si cite altele.
  Sint convins ca aceste griji le au si multi alti pensionari sau persoane angajate sau someri ,toti cei care au pe umeri responsabilitatea intretinerii unei case si a unei familii.
  Tot uitindu-ma prin facturi am observant un lucru pe care as vrea sa vi-l impartasesc si dumneavoastra:
  Si anume ca eu ,ca si dumneavoastra platesc apa la o companie numita Apa Nova care e o companie frantuzesca dar imi vinde apa romineasca pentru ca , cu siguranta nu o aduce din Franta . Deci eu atunci cind fac dus sau cind imi fac un ceai il fac cu apa romineasca dar banii mei pleaca in Franta.
  Cuerntul electric il platesc la o companie italiana numita Enel. Deci cum am aprins un bec am deschis o supapa prin care banii mei se scurg in Italia. Sint convins ca nici Enelul nu-mi vinde curent Italian.
  Gazul metan il platesc la GDF Suez (Gaz de France Suez) firma tot frantuzeasca ce imi vinde mie si multor altora gaz metan romanesc dar banii nostri pleaca la Paris sa se integreze in UE.
  Telefonul ,indiferent ca-l platesc la Romtelecom ,Vodafone sau Cosmote ,cum deschid gura sa zic ceva la telefon,cum imi mai zboara din portofel niste bani catre zari straine.
  Internetul il platesc la Fast Lynk si dupa nume ,pun pariu ca nici asta nu e o firma romaneasca.Deci pot spune ca banii mei se integreaza in UE si prin Internet.
  Cablu TV il platesc la RCS&RDS .Astia marturisesc ca nu stiu de unde sint dar am auzit ca patronul lor locuieste la Budapesta si nu stie nici el daca mai e roman sau European. Ce sa va mai spun ,ca daca bag benzina in rezervor m-am integrat si cu masina in Europa ,ca nu mai e in tot Bucurestiul un PEQO romanesc. Fereasca Dumnezeu de vreun imprumut la banca pe care marturisesc ca nu l-am facut dar sint sigur ca multi au fost nevoiti sa-l faca si acum platesc dobinzi grele si comisioane catre banci straine fiindca in Bucuresti ,in afara de CEC nu mai e nici o banca romaneasca.Deci ne integram cu success si in sistemul financiar European, cu portofel cu tot. Ce sa va mai spun ,ca daca umplem cosul cu mindrie la Supermarket,pentru indestularea familiei iarasi aruncam cu banii catre mari si tari ca marfa e aproape 90% de import.
  Deci cam astea sint urmarile politicii de privatizare a celor care au condus tara ultimii 22 de ani. Am fost predati la pachet pe post de consumatori captivi unor companii straine care ne calculeaza preturile in Euro desi noi sintem platiti in lei. Pe facturi preturile cresc fara sa ne intrebe nimeni desi noi avem un contract cu fiecare din aceste companii de utilitati.
  Cit mai poate dura o asemenea hemoragie financiara? Dar sa stiti ca situatia asta nu e specifica doar Bucurestiului Ea se regaseste in toate marile orase din tara . Toata lumea consuma si nimeni nu mai produce nimic .
  Au disparut in ultimii 22 de ani peste 1200 de intreprinderi productive ,fabrici ,uzine ,combinate ,cooperative , sisteme de irigatii si cite altele .
  In Romania, primul razboi mondial + al doilea razboi mondial + cutremurul din 1977 nu au distrus 1200 de intreprinderi. Politicienii ultimilor 22 de ani au reusit !
  Nici bomba de la Hirosima + bomba de la Nagasaky nu au reusit performanta asta , e dovedit statistic .Deci politicienii nostri din ultimii 22 de ani trebiue sa-si omologheze recordul mondial la darimat industrii.
  Nu mai vorbesc de recordul de a creste datoria publica la 20 miliarde de euro .Au denumit-o “datorie publica” desi nu ne-au intrebat pe noi ,publicul atunci cind au contractat-o,dar ca sa fie siguri ca e datoria noastra ,a publicului si ca noi o vom plati . Noi si nepotii nostri.!
  Cit mai poate dura o asemenea situtie? Ce fel de tara vom lasa noi mostenire copiilor si nepotilor nostri?! Multi dintre ei cauta de pe acum sa-si faca o situatie prin alte tari . Cifre neoficiale spun ca vre-o 4 milioane de tineri romani muncesc in strainatate si din generatiile care se ridica mai toti vor sa plece fiindca e o adevarata performanta sa-ti gasesti un loc de munca in tara ta.
  Nimeni nu cere de pomana .Toata lumea doreste un loc de munca ! Fara productie autohtona de bunuri doar cu consum si servicii si alea livrate de straini vom pieri ca tara si ca neam in 10 sau 15 ani de zile. Al dumneavoastra concitadin ,care trage apa la Bucuresti si face plata la Paris (ca si dumneavoastra dealtfel) deocamdata!

  Apreciază

 1. No trackbacks yet.

Comentaţi

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s