Prima pagină > Diverse > La Mulți Ani !

La Mulți Ani !

ruginoasaÎn comuna Ruginoasa, din judeţul Iaşi, se mai păstrează, încă, un obicei desprins parcă de pe un tărâm barbar şi anume, ritualul bătăilor cu bâte, care se ţine de fiecare dată la cumpăna dintre ani, adica pe 31 decembrie şi dacă nu s-ar ţine se socoteşte că ar fi un semn rău pentru anul care vine. Tinerii din Ruginoasa, împărţiţi în două tabere adverse, numite deleni şi văleni, adică cei din deal şi cei din vale, se adună în această zi în vatra satului, sub privirile localnicilor, care nu au dreptul să intervină în favoarea vreunei tabere, ori alta şi încheie anul printr-o bătaie cu ciomegele.

Cei declaraţi victorioşi au privilegiul de a-şi alege cele mai frumoase fete la balurile care urmează, iar potrivit celor spuse de bătrânii satului, cândva aveau un cuvânt de spus în adunările comunităţii şi chiar anumite drepturi asupra recoltelor. Tradiţia se numeşte în graiul localnicilor Malanca şi este bine de ştiut că, deşi pare un obicei violent, nimeni nu era rănit, căştigătorii sărbătorind de fiecare dată victoria bătând cu maciucile în pământ.

Trebuie spus că, după 90, bătaia aceasta ritualică nu mai este doar simulată. Spre satisfacția privitorilor dornici de senzațional, locuitorii Ruginoasei își cară ciomege cu nemiluita și în fiecare an, pe câmpul de bătălie (șoseaua care străbate comuna), rămân oameni răniți și chiar s-au înregistrat morți. De asemenea blochează drumul și mai ”îndoaie” parbrizele mașinilor care-i încurcă. Totul se desfășoară sub un strat gros de aburi cu multe grade. Adică ritualul e respectat și îndeplinit ca în vremurile străvechi…

Reclame
Categorii:Diverse
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Comentaţi

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s