Prima pagină > Despre Lichele, Dosare > Regele care şi-a scos ţara la tarabă (5)

Regele care şi-a scos ţara la tarabă (5)

mihaidecorandSă încercăm depăşirea momentului 23 august, chiar dacă el a fost detonatorul exploziei comunismului în România. La Sinaia, unde regele Mihai se retrăsese, încă nu ajunseseră undele cutremurului. Era linişte, aer curat şi o atmosferă relaxantă, ca după terminarea unei lucrări bine făcute. La Bucureşti se instalase un guvern nou, condus de gen. Rădescu, care încerca să lupte cu mijloace modeste împotriva infiltrării elementelor pro-sovietice în structurile de conducere. Când ruşii au simţit rezistenţa l-au trimis imediat pe A.I.Vâşinski, „procurorul lui Stalin”. El a început imediat acţiunea de impunere a unui guvern „prietenos” Moscovei.

La 20 ianuarie 1945, Mihai îşi pusese regala semnătură pe decretul-lege care dădea mână libera comuniştilor şi sovieticilor să înceapă marea teroare: Art.1.- Sunt vinovaţi de dezastrul ţării : a) Acei care au instaurat regimul de dictatură şi având răspunderea politică efectivă, au pus în primejdie securitatea statului, prin încheierea de tratate de alianţă politică cu Germania hitleristă, prin permiterea intrării armatelor operative germane pe teritoriul ţării sau prin pornirea războiului împotriva U.R.S.S. şi a Naţiunilor Unite. b) Acei care militând printr-o activitate susţinută pentru o politică externă alături de Germania hitleristă, au consimţit la cedarea Transilvaniei de Nord ; c) Acei care prin ameninţări, prin acte de teroare sau orice acţiune ilegală au urmărit să impună României o orientare politică alături de Germania hitleristă; d) Acei care interesat s-au pus în slujba organelor de propagandă germană, activând în scopul de a înlătura şi a  aservi România germaniei hitleriste.

Art.2.- Pentru faptele prevăzute la art.1 se va pronunţa una din următoarele pedepse: a) Munca silnică pe viaţă ;b)  Munca silnică pe timp de 5-20 ani; c) Temniţă grea de la 3-20 ani; d) Închisoare corecţionară de la 5-10 ani. Art.3. – Cercetarea şi instruirea vinovaţilor prevăzuţi de prezenta lege se va face de acuzatori publici, instituiţi conform legii pentru urmărirea şi sancţionarea criminalilor de război, fiind aplicabile toate dispoziţiile articolelor 4,5,6,7,8,9 şi 10 din această lege. Art.4. Judecarea faptelor prevăzute de prezenta lege se va face de o instanţă denumită Tribunalul special pentru cei vinovaţi de dezastrul ţării. Dat în Bucureşti la 20 ianuarie 1945. MIHAI I (“ Monitorul Oficial “ , nr. 17, din 27.01.1945). Mascaradele proceselor instrumentate de „acuzatorii publici” şi desfăşurate în „tribunalele populare” puteau demara în trombă !

1 martie 1945, telefonograma Vâşinski – Molotov : „La 10 seara am fost la palat. Am vorbit cu regele. Încă o dată i-am repetat cererea mea referitoare la Petru Groza, insistând asupra faptului că însărcinarea i-a fost dată lui, ca unei persoane care corespunde tuturor condiţiilor menţionate de mine anterior, în conformitate cu directiva. Regele a răspuns că el s-a informat cu atenţie asupra punctului de vedere al guvernului sovietic şi speră că va putea lua o hotărâre în conformitate cu indicaţia Guvernului sovietic. A promis că va da răspunsul în dimineaţa zilei de 2 martie, deoarece trebuie să îndeplinească toate procedurile constituţionale. Regele a subliniat în repetate rânduri dorinţa sa de a păstra pe deplin cele mai bune relaţii cu Guvernul sovietic.(Arhivele Statutului Bucureşti, colecţia Xerocopii Rusia, pachetul XIII, doc.5,f.21)

Ca să vezi, la 2 martie 1945, Mihai I l-a însărcinat pe dr. Petru Groza cu formarea noului guvern, fără a ţine cont de solicitarea lui Iuliu Maniu de a forma un guvern “de colaborare”. Ce coincidenţă, nu ? Iar la 6 martie 1945, primul guvern comunist era instalat. Partidele istorice au fost lăsate în voia sorţii, ba chiar îndemnate la non-combat : „Maniu a  ţinut totdeauna personal legătura cu Palatul Regal, exprimându-şi în nenumărate rânduri regretul că suveranul a pus girul consimţământului său pe actul de la 6 martie 1945. În ultima vreme, se pare că în audienţele solicitate la suveran, cei doi preşedinţi de partide ( Maniu şi Dinu Brătianu ), au fost sfătuiţi să înceteze orice fel de acţiune care ar putea dăuna intereselor ţării şi care ar privi raporturile de sinceră prietenie şi bună colaborare cu U.R.S.S. Faptul acesta, conjugat cu împrejurarea atenţiunei deosebite pe care Uniunea Sovietică a acordat-o factorului nostru constituţional, prin decorarea regelui şi predarea cu solemnitate a celor două avioane, precum şi lipsa de invitaţie la aceste solemnităţi a domnilor Maniu şi Dinu Brătianu, a făcut ca cei doi şefi de partide să caute a descifra în aceste elemente alte sensuri decât acelea a unor protocoale obişnuite. “ (, dosar 9/1945, p.10-21)

PCR era în culmea fericirii : “ De la 23 august până la 6 martie, Partidul Comunist, în colaborare cu toate forţele democratice, a avut un rol important la înlăturarea guvernelor în care predominau elementele reacţionare. Forţele democratice coalizate au adus la cârma ţării guvernul de largă concentrare democratică,dr.Petru Groza “ ( “Scânteia“ nr.367 din 1 noiembrie 1945 ). La 6 august, Uniunea Sovietică a hotărât să stabilească relaţii diplomatice cu România, dar SUA şi Marea Britanie au anunţat că nu recunosc guvernul Groza, deoarece avea un caracter nedemocratic. O picătură de nelinişte s-a strecurat în cadrul amicalelor relaţii rege-sovietici. Dar majestatea sa dă iar dovadă de un curaj ieşit din comun şi intră în „greva regală” !

„…Astfel fiind, Guvernul american nu poate recunoaşte nici azi acest guvern şi nu poate relua raporturile diplomatice cu România cât timp el se găseşte în fruntea ţării. Urmează de aci, fireşte, anumite dificultăţi în ce priveşte viitoarele tratative pentru încheierea păcii: guvernul SUA nu admite să aibă tratative şi nici să semneze un tratat de pace final româno-american, decât cu un Guvern român reprezentativ democratic, deplin recunoscut de către Casa Albă… Maiestatea sa, a fost informat de mine şi de domnul ministru de externe. Am avut conversaţii- duminică dimineaţa o conversaţie – , din care a rezultat că suntem de perfect acord cu M.S. regele şi în care considerăm această notă – cu greşită formă- ca nulă şi neavenită. Incidentul îl considerăm închis… Am avut o lungă conversaţie cu Maiestatea sa luni la amiază, de vreo oră şi jumătate, de la 12 la 13, 30, şi ne-am despărţit prin a cădea de acord că şi această notă a Angliei a parvenit pe o cale pe care nu suntem obligaţi de a o înregistra oficial, fiindcă Maiestatea sa, regele, domneşte, iar noi guvernăm.” (dr. Petru Groza în 24 august 1945- Stenograma şedinţei Consiliului de Miniştri privind “greva regală”)

Sprijinit de sovietici, guvernul şi-a continuat activitatea ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. La 6 septembrie 1945, când s-au împlinit 5 ani de la urcarea lui Mihai pe tron, presa guvernamentală (Scânteia, România Liberă, etc) a publicat articole elogioase la adresa acestuia, iar primul ministru Petru Groza şi vicepreşedintele Consiliului de Miniştri Gheorghe Tătărescu i-au trimis o telegramă de felicitare. În ziua de 8 noiembrie, membrii guvernului au participat la Te-deumul de la Patriarhie, iar „Scânteia” şi „România liberă” au subliniat rolul suveranului la 23 august 1944, când s-a aflat „alături de popor”. Pe de altă parte, în aceeaşi zi, partidele istorice au încurajat organizarea unei manifestaţii de protest împotriva „guvernului nedemocratic” prezidat de Petru Groza şi de susţinere a regelui Mihai. Manifestaţia a prilejuit o confruntare violentă cu susţinătorii guvernului, în urma căreia s-au înregistrat şi mai mulţi răniţi.

va urma

Reclame
Categorii:Despre Lichele, Dosare
 1. 14/01/2013 la 14:41

  1. Ati omis sa precizati ca guvernul Radescu a fost numit de rege in scopul pe care il mentionati corect
  2. Ati omis sa mentionati ca decretul lege era asumat de guvernul Radescu
  3. Ati omis sa spuneti ca Visinski a fost trimis special la Bucuresti tocmai pentru ca regele se opunea comunistilor prin intermediul guvernului Radescu
  4. Ati „mutat” un pic greva regala – reactia americana a venit ca urmare a grevei regale, nu inainte.
  In rest totul e in regula.
  Traiasca Regele!

  Apreciază

 2. merisorul
  14/01/2013 la 16:02

  1. Aveti dreptate, in marea sa intelepciune Mihai I a numit prin decret regal guv. Radescu, dupa ce a fost destituit Sanatescu. Vişinski a rămas o lună de zile în ţară, timp în care „s-au creat” toate condiţiile pentru noul guvern al lui Nicolae Rădescu, din ziua de Sfântul Nicolae. Rădescu l-a contactat pe M. Ralea şi i-a propus să intre într-un guvern fără comunişti, împreună cu Groza, dar Regele n-a dorit acest lucru.
  2. Nicolae Rădescu fusese un adversar al Maresalului si din acest motiv rusii nu au comentat numirea sa, pentru că tot ei îl ceruseră ca şef de Stat Major.
  3. Cum s-a opus regele o recunoaste chiar gen. Radescu: „comuniştii n-aveau intenţia să respecte condiţiile pe baza cărora se formase cabinetul Nu urmăreau decât un singur scop: să pregătească terenul pentru un guvern controlat în exclusivitate de ei. În perioada cât am fost şef al guvernului, trupele sovietice s-au dedat jafului şi ucideau oameni la întâmplare. În fiecare dimineaţă eram obişnuit să primesc rapoarte despre jafurile şi asasinatele din timpul celor 24 de ore precedente. Nici membrii Comisiei de Control aliate, nici reprezentanţii diplomatici sovietici n-au luat în consideraţie numeroasele plângeri, departe de a lua măsuri pentru a pune capăt terorii exercitate de trupele sovietice; aceleaşi autorităţi cereau ca ministerul de interne să ordone execuţia oricărui român care îndrăznea să se apere când era atacat de ostaşi ruşi. În paralel cu această teroare, membrii comunişti ai guvernului organizau, sub ochii binevoitori ai autorităţilor sovietice, bande de tâlhari ale căror raiduri şi atacuri asupra prefecturilor şi primăriilor le conduceau ei înşişi.”
  4. Mutata sau nu, „marea” greva regala a fost un bluf total. A avut si efecte benefice pentru tara, guvernul P. Groza suferind foarte mult din cauza unei chinuitoare „dureri la basca”
  In rest, ar fi fost in regula, daca Mihai se comporta ca un rege, nu ca o marioneta.
  Traiasca Regele Carol I !

  Apreciază

 3. 16/01/2013 la 23:02

  Interesant cazul acestui general Radescu. Mentionez ca impreuna cu Panait Istrati a fost unul din sustinatorii lui Stelescu, ca si al organizatiei sale Cruciada Romanismului. Apoi trebuie mentionat ca imediat ce a fost numit, cu acceptul initial al Comandamentului sovietic, a eliberat din puscarii toti detinutii politici, comunisti, spioni si teroristi sovietici, exceptandu-i tocmai pe legionarii condamnati in cursul asa-zisei rebeliuni. Ulterior va deveni o figura emblematica a exilului romanesc. Fiul sau, comunist notoriu, era cuplat cu o anume Stela Bacalu, ilegalista, cu care se va si casatori ulterior. PS.Da, am bagat si eu un facsimil in cartea cu abatorul, din Scanteia, care mentioneaza cum taranistii si liberalii impreuna cu „asasinii de la abator”, cereau sa fie dezarmati „democratii”, pentru a fi apoi „impuscati din ordinul nemernicului Horia Sima”. In realitate, la ancheta s-a constatat ca „democratii”, printre care si un anume Ion Shulea (care a dat si numele bulevardului bucurestean), au fost impuscati in spate de tragatori aflati in cladirea fostului CC, cu gloante de provenienta sovietica, scenariu ce se va repeta identic in 22 decembrie ’89. Eu exact de asta mi-am amintit atunci, am facut cateva poze si am tuns-o, ca nu aveam veleitati de erou, nici al clasei muncitoare, nici al celei exploatatoare. Caramitru striga „nu se trage!” si totusi in jurul meu cadeau oameni secerati de gloante. Asa ca mi-am adus aminte de ce se intamplase atunci si am sters-o. Si inca o chestie anecdotica. La demonstratia si contra-demonstratia aia a participat si nea Nicu impreuna cu Doncea, a mai scris ceva memorii si cismaru’, n-a apucat insa sa le termine. In fine, si lui i s-a parut ceva necurat, cum draq taranistii erau in fata palatului regal, dar comunistii erau impuscati in spate dinspre CC? asa ca a sters-o si el rapid. Ce bine ar fi fost daca ramanea! In alta ordine de idei, dl Cioflanca si ciracii sai de la acum.tv s-au dat batuti, ne-avand alta solutie decat sa insceneze un interogatoriu, la care mi s-a blocat dreptul la replica, pe care pana la urma mi l-au acordat, cu oarece retineri. Orisicat, sunt jalnici. Aici: http://www.acum.tv/articol/62515/#comment-34048

  Apreciază

 4. ion
  08/03/2017 la 17:17

  istoria LA COMANDA, adica la comanda politica bineinteles, O istorie mincinoasa impotriva realitatiilor istoriei!

  REGELE MIHAI s-a opus comunismului si comunizarii pe cat a putut el milita la aliati, si a sperat ca i se va respecta promisiunea ca ROMANIA sa primeasca zona mixta de ocupatie aliata: Anglia , americana si sovietica, nicidecum regim comunist precum s-a semnat la YALTA….. REGELE MIHAI si ROMANIA au fost tradate de porcii de englezi si americani

  Apreciază

 5. ion
  08/03/2017 la 17:19

  REGELE MIHAI a eliberat Ardealul sfant si pentru asta ar trebui sa-i facem statuie, si sa-i multumim ca ne-a lasat O TARA, O ARMATA dupa razboiul mondial, cu aliatii, pentru zdrobirea nazistilor.

  Apreciază

 6. ion
  08/03/2017 la 17:20

  SA PLATEASCA ANGELA MERKEL DESPAGUBIRILE DATORATE ROMANILOR SI ROMANIEI PENTRU CRIMELE NAZISTE ALE LUI HITLER SI HORTY!!

  Apreciază

 1. No trackbacks yet.

Comentaţi

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s