Prima pagină > Despre Lichele, Dosare > Regele care şi-a scos ţara la tarabă (8)

Regele care şi-a scos ţara la tarabă (8)

regele-mihai Ultimul episod este consacrat abdicării şi întoarcerii majestăţii sale în ţară după 1990. Nu mi-a făcut nici-o plăcere să scriu această serie de articole dar imaginea ultimului rege al românilor trebuie redată aşa cum este, nu fanteziile publicate de-a lungul timpului. Regele Mihai NU a avut nici o contribuţie pozitivă majoră pentru ţara pe care o păstorea. Nu a fost şi nici nu este un reper pentru viaţa României. Generaţiile tinere nu găsesc în el un model, oricât l-ar căuta şi oricât de indulgente ar fi. De la 23 august 1944 şi până în ziua de azi nu găsim nici măcar o dovadă de verticalitate, de onoare sau jertfă în trecerea lui prin vremuri.

Am trăit ca adolescent propaganda, atât a regimului comunist, cât şi a Radio Europa Liberă privind alungarea din ţară a suveranului. Conform documentelor, în răsturnarea Monarhiei comuniştii români au avut numai un rol de executanţi ai ordinelor Kremlinului, care dorea o plecare a Regelui Mihai de pe tronul României într-un mod amiabil. Totul a început când Mareşalul Josif Broz Tito din Iugoslavia a vizitat oraşul Bucureşti, în decembrie 1947, în timp ce Regele Mihai era plecat din ţară. Tito a anunţat guvernul lui Petru Groza că URSS doreşte înlăturarea Regelui. Aşa că, la întoarcerea în ţară a Regelui, pe 21 decembrie 1947, decizia de abolire a monarhiei şi instaurarea unei republici populare, ca în restul ţărilor sovietice din Balcani, era deja hotărâtă.

În noiembrie 1947, Mihai a călătorit la Londra la nunta viitoarei Regine Elisabeta a II‑a, ocazie cu care a cunoscut-o pe Prinţesa Ana de Bourbon-Parma, care urma să-i devină soţie. Potrivit propriei sale declaraţii, Mihai a revenit acasă „la sfatul expres al lui Winston Churchill”, care se spune că l-ar fi sfătuit pe Mihai că, „mai presus de orice, un rege trebuie să fie curajos”. (nu ştia probabil cui se adresează…) În şedinţa extraordinară din 30 decembrie 1947 a guvernului, Petru Groza a declarat: „ …poporul a făcut azi un divorţ şi decent, şi elegant de monarhie. (…) Vom îngriji ca fostul rege să plece liniştit pentru ca nimeni să nu poată avea un cuvânt de reproş pentru acela care, înţelegând glasul vremurilor, s-a retras”

La 3 ianuarie 1948, Mihai a părăsit ţara, urmat la peste o săptămână, de principesele Elisabeta de România şi Elena de Habsburg. E interesant că regale Mihai I a plecat din ţară cu un tren special însoţit de peste 42 de tablouri de patrimoniu. Nu se ştie exact cu ce bunuri a plecat din România. Declaraţiile variază, de la un tren plin cu valori până la patru automobile, 3.000 de dolari şi o decoraţie, şi de la bunuri în valoare de 500.000 de franci elveţieni până la 42 de tablouri, în funcţie de cei care le emit.

Arhitectul Camil Roguski declara: „Eu am trăit acele vremuri şi susţin cu argumente tot ceea ce vă spun. Dacă ar fi refuzat să abdice, era dat afară din România, fără să primească nici un ban. Nu păţea nimic altceva. Cei care spun că ar fi fost băgat în puşcăriile comuniste sau ar fi fost omorît, nu au nici cea mai vagă idee. Venise la putere Kominternul şi Ana Pauker era reprezentanta ruşilor. Ruşii nu aveau nevoie de probleme şi de scandal diplomatic. Nimeni nu s-ar fi atins nici măcar de un fir de păr din capul regelui Mihai. Problema s-a rezumat întotdeauna la bani.

Dacă nu ar fi fost avid de avere, ar fi putut să se opună abdicării şi să plece cu fruntea sus, ca un rege. El nu a vrut să facă asta. De neînţeles este şi ura regelui Mihai pentru tatăl său, Carol al II-lea. Care copil mai este în stare să refuze să ia parte la înhumarea tatălui său? El nu s-a dus la înmormîntare deoarece şi-a urât tatăl, că i-a lăsat doar 30% din avere. Din cauza banilor, regele Mihai a refuzat să ia parte la înhumarea tatălui său, cînd i-a fost adus corpul. Aşadar, este doar o problemă de bani. Nimic mai mult”

Reputatul grafician Eugen Mihăescu povesteşte: ”Prin anii 90, am aflat ce l-a făcut pe Rege să păstreze tăcerea în faţa regimului ceauşist. Dan-Mircea Popescu, ministrul muncii în guvernele Stolojan, Văcăroiu şi Năstase, mi-a mărturisit că a fost unul dintre mesagerii care, fiind în misiune oficială la Berna, îi ducea personal regelui cei 10 mii de dolari, renta lunară pe care i-au plătit-o comuniştii de la Groza la Ceauşescu. Până în 1985 când, obsedat să facă economii, dictatorul a decis să nu-i mai plătească nimic. Din acel moment, nici Mihai nu a mai tăcut”

Scriitorii Mihai Pelin si Petru Romoşan au scos la iveală un fapt senzational, necunoscut, care amestecă numele Regelui Mihai în dispariţia a 42 de tablouri din Colectia Coroanei Regale. Este vorba despre picturi care valoreaza in prezent sute de milioane de dolari, opere ale unor artisti celebri precum Rembrant, El Greco sau Caravagio. Conform scriitorului Mihai Pelin, care citează documente din arhivele Securitatii, tablourile au fost scoase din tara de Regele Mihai, in portbagajul masinii personale cu care se deplasa in Anglia, la nunta Reginei Elisabeta. Se intimpla in noiembrie 1947, cu o luna inainte de abdicare. Trei dintre cele 42 de pânze au fost identificate de scriitorul Petru Romosan in colectii private din Franta, SUA si Italia, desi, potrivit legii, tablourile care apartin patrimoniului public nu pot fi instrainate.

Doua dintre cele trei pânze – “Sfintul Sebastian” si “Portretul lui Giacomo Bosio” – sunt opere ale celebrului pictor El Greco. Prima figureaza intr-o colectie privata din Franta, iar cea de-a doua la Kimbell Art Museum, in Fort Worth, Statele Unite ale Americii. Al treilea tablou, intitulat “Concerto” si pictat de artistul italian Tintoretto, se gaseste in Colectia Labadini din Milano. Colectia Coroanei Romane a fost constituita prin achizitii facute din bani publici de guvernul Bratianu, la sfirsitul secolului al XIX-lea. Acest lucru a fost recunoscut şi de primul rege al României, Carol I, care a precizat în testamentul sau ca valorile instimabile din aceasta colectie de arta sunt ale poporului român şi nu vor fi înstrăinate niciodată.

Pe 30 decembrie 1947 Regele Mihai I părăsea fără luptă România lăsând milioanele de români fără nicio speranţă în ghearele comunismului. În timp ce trenul regal părăsea România, încărcat de bunuri de patrimoniu, spre libertate, alte trenuri plecau încărcate din gări cu zeci de mii te tineri şi intelectuali români, elita naţională, spre drumul fără de întoarcere al gulagului. Victimele nu aveau privilegiul să negocieze cu comuniştii, ci numai să moară prin înfometare şi muncă în puşcării…

mihaiÎn 1989 Mihai îşi pune semnătura pe controversata “Declaraţie de la Budapesta”, nu sunt sigur că a citit documentul. Penibila sa revenire din 1990, cu salutul de pe scara avionului şi umilinţele suportate din partea regimului Iliescu, nu sunt altceva decât semne ale „verticalităţii” regelui. Potrivindu-şi coloana vertebrală în poziţia ghiocelului, regele revine în 1997, bate palma cu acelaşi Iliescu şi schimbă Versoix-ul pe castelul de la Săvârşin. La ora actuală, Mihai I de Hohenzollern este clasat de revista americana Forbes printre cei mai bogati suverani ai lumii, cu o avere de peste 210 milioane de euro cu “doar” cateva milioane sub averea reginei Beatrix a Olandei ! Avere făcută „cinstit” şi meritat din: castelul de la Savarsin din Arad, palatul Elisabeta de la Bucuresti (spre folosinţă), domeniul Peles si complexul turistic Furnica. Aceste domenii sunt compuse din zeci de mii de hectare de padure, castele si alte imobile.

Atât de mult a fost ancorat Mihai de rădăcinile sale româneşti încât nici nu a catadicsit să-şi înveţe copii limba română cât de cât decent. Margareta, succesoarea la virtualul tron, declara că în 1990: nu vorbeam decât câteva cuvinte în limba română”. Principele Nicolae, despre care se spune că-l va succeda pe regele Mihai I la tron recunoaşte că nu-şi explică motivele pentru care familia nu l-a învăţat în copilărie limba română. Nu mai are rost să vorbim despre celelalte odrasle cu sânge albastru, paralele cu românismul. Singura legătură neaoşă a casei regale cu românii o face fostul actor de mâna a 2-a Radu Duda, devenit peste noapte Alteţa Sa Regală Radu, Principe al României şi care reprezintă familia regală cu diverse ocazii :). Nici că se potrivea mai bine.

În încheiere să-i dăm cuvântul mamiţicii lui Mihăiţă, cea care a fost sfătuitorul cel mai influent al lui Mihai după 1940. Pe peronul gării din Veneţia unde se despărţea de ducele de Spoleto, prietenul ei intim, regina-mamă Elena, fără să se simtă incomodată de prezenţa unor români pe peron, i-a spus cu voce tare: „Mă îngrozeşte gândul să mă întorc în această ţară pe care o detest şi să văd mutrele românilor pe care îi urăsc!”

Reclame
Categorii:Despre Lichele, Dosare
 1. coriandru
  04/02/2013 la 17:27

  Si, daca nu stia sau nu vroia sa vorbeasca lb.romana, ce limba vorbea alteta sa?
  Sunt curios pt ca am citit un interviu dintr-o revista (mondena, ce-i drept-dar care sustinea ca il intervieveaza pe Mihai the king-revista nu tocmai foarte noua, sa zicem ca are vreo 2 ani nu mai stiu sigur) si in care, intrebat fiind ce parere si-a facut despre Hitler, Mihaita al nostru the king spune ca el nu stia germana si ca de fapt discutiile au fost purtate de catre mama sa, in acest fel derogandu-se si de la intalnirile personale cu mustaciosul cu care, prin intermediul articolelor dumneavoasta, am vazut ca fusese pozat dand mana!!
  Incearca sa pacaleasca lumea sau mi se pare mie? :-??

  Apreciază

 2. 05/02/2013 la 10:32

  Excelentă seria și utilă, mai ales pentru cei care îl consideră pe Mihai Abdicatorul un soi de super-man venit să propulseze nația pe cele mai înalte trepte ale prosperității și fericirii colective.

  Apreciază

 3. merisorul
  05/02/2013 la 11:36

  Nu este vina lui Nicolae ca nu a invatat limba romana, se pare ca a fost o practica in familia regala de a neglija limba materna. Vezi si cazurile celorlalti copii, Margareta, Ileana, etc. Probabil ca-si luasera gandul de la o revenire in tara si atunci la ce folos. Din patriotism ? Hai sa fim seriosi, nu-i cazul…

  Apreciază

 4. merisorul
  05/02/2013 la 11:37

  Va multumesc pentru aprecieri. Mihai I i-a predat stafeta lui Radu Duda, el fiind obosit dupa ce a facut atatea lucruri bune pentru Romania… 🙂

  Apreciază

 5. 05/02/2013 la 13:36

  1. Regele nu a tacut si exista probe pentru asta, dar preferati sa le ignorati si sa publicati lucruri „din auzite”
  2. Familia regala a dus o existenta modesta din punct de vedere financiar, dar va place sa spuneti basme pe care nici macar securitatea nu le mai propaga pentru ca nu le credea nimeni.
  3. Ati vazut recenta expozitie de la Oradea despre dosarul de urmarire a regelui Mihai intocmit de securitate?
  4.Regele Mihai nu are nici o fiica Ileana (poate Irina sau Elena)

  Apreciază

 6. merisorul
  06/02/2013 la 09:32

  1. Va rog sa-mi descrieti succint activitatea pro-romaneasca lui Mihai I dupa 1947, nu detin detalii.
  2. Cu 10 000 de dolari pe luna, o familie regala cu 7 membri in Elvetia era doar o familie normala, aveti dreptate. Faptul ca Mihai I ar fi fost angajat ca pilot, broker, etc e greu de crezut ca-si putea intretine familia. Erau mai mult hobby-uri, as zice.
  3. Nu, nu am vazut-o. Mi se pare jenant sa faci o expozitie cu propriul dosar de la Secu. Ca sa dovedesti ce ? Ca ai fost urmarit ? Hai sa fim seriosi, el era urmarit in Elevetia, noi aici in tara. Se compara ?
  4. Aveti dreptate, eroarea mea, numele ei este Elena ca al bunicii, am sa corectez in text.
  P.S. Va simtiti confortabil cand niciun copil al ex-regelui Romaniei nu stia limba romana ? Ce va sugereaza acest fapt ? Sau declaratia reginei-mama Elena o primiti cu satisfactie ?
  Pe Maresal puteti sa-l acuzati de orice, numai de patriotism si demnitate nu, calitati foarte superficiale in caracterul lui Mihai I.

  Apreciază

 7. 06/02/2013 la 10:24

  1. proba nr1 : http://spunesitu.adevarul.ro/Politic/Dezbateri/Regele-Mihai-a-avut-mereu-acelasi-discurs-dedicat-libertatii-si-democratiei–Mesajele-Regelui-catre-romani–din-perioada-19481989-pun-in-evidenta-legitimitatea-in-contrast-cu-impostura–9500
  2. incercati si dumneavoastra, ca hobby, sa fiti pilot de incercare! si poate produceti si o proba despre existenta celor 10 000 de dolari
  3 aveti pretentia ca stiti o multime de lucruri pe care noi nu le stim; ma gandeam ca o asemenea cercetare a arhivelor securitatii nu va lasa rece; sau preferati zvaonurile lansate de securitate?
  4. nu am nici o problema cu asta – nici regele Carol nu vorbea romaneste cand a venit in tara, nici regina Elisabeta, nici Ferdinand, nici Maria si totusi au fost mai buni romani decat mine si decat dumneavoastra.
  5. cand o sa produceti textul original al acelei declaratii, mai vorbim. pana atunci poate cititi memoriile reginei mama ca sa intelegeti ce simtea fata de diferiti romani. dar daca il admirati pe Antonescu. cititi mai bine despre respectul pe care i-l purta reginei – nu cred ca maresalul ar fi privit cu ochi buni remarca dumnevoastra despre „prietenia intima”. daca va straduiti o sa mai gasiti si cativa veterani de razboi pe care regina ii vizita in spitale si puteti sa-i intrebati ce amintire i-au pastrat. incercati sa pastrati si dumneavoastra decenta.
  6.Ar fi bine sa corectati toate erorile din text, un nume scris gresit fiind cea mai mica dintre ele
  7. pe maresal nu pot sa-l acuz de lipsa de patriotism, fiind acesta un sentiment pe care doar omul in cauza stie daca il are sau nu. mi-am exprimat insa opinia ca nu a fost suficient de competent ca militar si ca a fost un foarte slab politician. combinatie dezastruoasa pentru tara
  8. nu sunt singurul care e convins ca Mihai I a fost „one of the greatest kings that ever lived”

  Apreciază

 8. acronim
  11/02/2013 la 15:42

  Dan Ghenea……e ok sa avem toti cate o parere, etc.
  Nu tin neaparat sa-l sustin pe autorul acestor pagini, dar la punctul dumitale 8 esti putin cam eronat. Chiar crezi asa ceva??….:-??

  Apreciază

 9. Wladyslaw Ghiaurul
  16/02/2013 la 17:49

  @ dan ghenea; poate domnul Corneliu Munteanu o fi securist, poate toți care citesc aceast site sunt securiști mai puțin domnia ta, dar Traian Golea cu siguranță nu a fost iar fratele lui împușcat în Octombrie 53 nici atît. Dar să vedem ce zice Traian Golea și nu numai el despre ”marele erou al dumitale”. http://miscarea.net/golea-actul.htm

  Apreciază

 10. Nicolae
  17/02/2013 la 00:53

  Rege de rãhat trãdãtor decorat de cãlãul Stalin!

  Apreciază

 11. Dan
  04/07/2013 la 06:21

  Din pacate discutia s-a transformat in io am dreptate, ba eu, ba eu…. Domnul Ghenea a cerut cateva lucruri de bun simt si anume ceva doveI, pe care autorul articolului nu a binevoit sa le furnizeze. Personal acest text il consider o propaganda ieftina, bazata pe speculatii si zvonuri. Nimic concret, nimic dovedit… Si-atunci ?

  Apreciază

 12. Anonim
  15/10/2014 la 13:59

  King Mihai is the greatest king of modern times. A great king, a great man and a great Romanian. The lack of understanding, the historical distortions, and the plain stupidity of so much of the text and commentary is depressing. Perhaps it is true what many foreigners believe – the only problem with King Mihai is that he is too good, too honourable, too honest, too fine a man and too great a King for Romania

  Apreciază

 13. 29/01/2015 la 21:10

  Merisor, tezaurul de la Moscova iti spune ceva ? 🙂 Ca vad ca esti f. „priceput” la istorie … Despre alegerile din nov-1946 vad ca nu ai mari detalii, alea confiscate de comunisti… Banuiesc ca nici de 08-nov-1945 cand a fost manifestatia anti-comunista nu stii nimic … De P-ta Universitatii din 1990 nu te mai intreb ca sigur aveai misiune pe acolo … Nu stiu ce sa zic … Mai bine cauta o carte de istorie … si urmareste DNA-ul pe televizor ca baga totul proaspat acum …

  Apreciază

 14. Sali
  26/05/2015 la 12:40

  Articolul este plin de mizerii. Ai pornit de la ideea ca hartia suporta orice! Anii de educatie comunista se evidentiaza cu fiecare rand scris.Lipsa de educatie, de bun simt , superficialitate. Nu mai vorbesc de lipsa calitatilor stilului. Cu siguranta nu ai origini intelectuale. Ori daca sunt ~intelectuali~ au fost facuti datorita originii sanatoase, doar cu 4-6 clase.

  Apreciază

 1. No trackbacks yet.

Comentaţi

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s