Prima pagină > Diverse, Uncategorized > 1 mai, -ziua boilor- cu aromă de pelin

1 mai, -ziua boilor- cu aromă de pelin

Car cu boi sec XXILa 1 Mai românii sărbătoresc Armindenul. Denumirea populară de Arminden este pusă de lingvişti în legătură cu vechiul slav „Ieremii nidini” (Ziua lui Ieremia). Armindenul este o sărbătoare de primăvară dedicată atât activităţilor pastorale şi agrare, cât şi sănătăţii şi veseliei oamenilor. Armindenul simbolizează vechiul zeu al vegetaţiei, cel care proteja recoltele şi animalele. Azi se serbează pentru odihna pământului – ca să rodească, să nu bată grindina, să nu fie dăunători, să fie vitele sănătoase, vinul bun, oamenii sănătoşi. În general, Armindeni i se spune unei crengi verzi sau unui pom curăţat de ramuri până aproape de vârf şi împodobit cu flori şi spice de grâu. Creanga este adusă din pădure cu o zi înainte, iar de 1 Mai se pune în faţa casei, unde se lasă până la seceriş.

În satele noastre româneşti, creanga poartă numele de “Steag”, “Prepeleac”, “Lemn” sau “Stalpar” şi este tăiată întotdeauna de un bărbat. Din lemnul Armindeniului se face foc când se coace întâia pâine făcută din făina grâului nou. E bine ca dis-de-dimineaţă oamenii să se spele cu rouă (pentru sănătate). Tradiţia spune că acum se pun ramuri verzi la stâlpii porţilor şi caselor – pentru noroc şi belşug. La casele cu fete se pun puieţi de mesteceni în faţa porţii. Cu ramuri verzi se împodobesc şi intrările în adăposturile vitelor, pentru ca oameni şi animale, deopotrivă, să fie protejaţi de forţele distrugătoare ale spiritelor malefice.

Pentru că în această zi se sărbătoreşte şi “ziua boilor”, aceştia nu se folosesc la muncile câmpului, iar nerespectarea acestei reguli atrage după sine moartea animalelor sau îmbolnavirea oamenilor…

In ajunul acestei zile, femeile nu lucrează nici în casă, nici pe câmp – ca viforul şi grindina să nu se abată asupra satului. De asemenea, în ziua de Armindeni, femeile nu frământă pâine, pentru că altfel v-a mucegăi. Cel mai des, acestea merg pe câmp să caute ierburi de leac. În popor, pelinul adunat de 1 mai era un leac apreciat în tratarea malariei, durerilor de stomac, umflăturilor şi bolilor de ochi. În vechime, ciuma putea fi alungată doar în această zi şi numai cu frunza de pelin. De ziua lui, pelinul se poartă la pălărie, la brâu sau în sân, se pune la icoană, la fereastră, în aşternuturi şi sub prag. Pelinul este considerată o plantă magică: vindecă frigurile, durerile de stomac, de cap, de măsele, tusea, umflăturile, bolile de ochi.

Mai exista tradiţia petrecerilor la iarbă verde, a serbărilor câmpeneşti, stropite din belşug cu vin pelin. De fapt, vinul pelin este unul dintre elementele centrale ale ritualurilor acestei zile. De aceea i se mai zice şi “Ziua Pelinului”. Se bea vin roşu cu pelin pentru a fi puternic şi rumen în obraji. La ospăţ se mânca miel fript şi se bea vin pelin pentru înnoirea sângelui şi sănătate. Oamenii petreceau şi sperau că vor avea o vară cu vreme frumoasa, iar ziua de Armindeni le arată acest lucru: dacă plouă în Ziua Pelinului, va mai ploua încă 40 de zile.

Aceasta este povestea sărbătorii de 1 mai, văzută ca o frumoasă tradiţie populară românească. Câtă lume ştie de ea sau o mai petrece astfel, nu am cunoştinţă. Probabil, în unele sate, puţine la număr, ţăranii mai respectă Armindenul. Marea majoritate a compatrioţilor însă, o recunosc doar prin fumul grătarelor şi al râgâiturilor de bere, ca distracţia supremă a „oamenilor muncii”. În România această zi a fost sărbătorită pentru prima dată de către mișcarea socialistă în 1890. În perioada regimului comunist, de 1 mai autorităţile organizau manifestaţii uriaşe pe marile bulevarde. Coloane de oameni, în ținute festive, scandau lozinci, purtau pancarte uriașe şi „mulţumeau din inimă partidului”. După ’90 au rămas doar grătarele, berea şi zilele libere ale bugetarilor…

Reclame
Categorii:Diverse, Uncategorized
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Comentaţi

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s