Prima pagină > Dosare, Poporul Ales > Evrei celebri: Sholem Schwartzbard (2)

Evrei celebri: Sholem Schwartzbard (2)

Schwarzbard-TrialReginald Smith, un englez, martor ocular al evenimentului, a fost chemat pentru a descrie crima. Citându-l pe Shakespeare, şi-a încheiat mărturia portretizându-l pe Schwartzbard când Petlura căzuse: „Avea o expresie de exaltare amestecată cu furie”. Mulţi martori, citaţi de acuzare, au declarat că Petlura nu a fost un duşman al evreilor, dar avocatul apărării, Torres, a insistat: “proclamaţiile lui Petlura, în care-şi exprima indignarea faţă de pogromuri, au fost doar de faţadă. În timp ce erau ucişi evrei: bărbaţi, femei şi copii, trebuia să menţină o imagine pozitivă în faţa opiniei publice mondiale. El vroia bani de la bancherii evrei.”

“Nu !”, a declarat un ucrainian masiv, “Petlura nu a fost antisemit. El a fost un iubitor de oameni, un prieten al evreilor. “ “Nu, nu, nu. Spune minciuni !” Se aud în cor o duzină de oameni, în tot atâtea limbi. “I-au tăiat cu pumnalele” a strigat M. Schwartzbard. “Îl acuz pe acest om de a fi agent al Moscovei. Jur asta de o mie de ori!” strigă un alt martor al acuzării, arătând cu degetul spre M. Schwartzbard. “Tu! Tu!” urlă Schwartzbard, sărind în picioare, incoerent, cu umerii tremurând spasmodic.  “Îţi aduci aminte de zilele teribile din 1910 şi 1911 în Kiev? Îţi aminteşti acuzaţiile aduse evreilor că folosesc sânge creştin pentru ceremoniile de Paşti ? Mă urăşti pentru că sunt evreu! “ “Nu !” a strigat celălalt, “te urăsc pentru că eşti un bolşevic!” “Dovedeşte-o! Dovedeşte-o, atunci! “i-a aruncat Schwartzbard sfidător, căzând moale pe scaunul său.

Un ucrainian chircit, martor al acuzării, care s-a prezentat a fi un: “istoric şi om de litere a declarat că Petlura era filo-semit, negând, cu faţa contorsionată de durere, că “Generalul” a ucis vreodată evrei sau a provocat masacre. “Da! Da! El i-a masacrat! “, a strigat Schwartzbard, enervat.

Martorul cel mai important a fost o evreica, Haia Greenberg, asistentă medicală în vârstă de 29 de ani. Cu o voce moale, ea a descris sângerosul masacru şi jaful din casa bunicii sale, de care ar fi fost vinovat preşedintele ucrainian Simon Petlura. Murmură ea: “Nu voi uita niciodată săniile pline de sânge, umplute cu organele hăcuite, alunecând spre cimitir pentru a le arunca într-o groapă comună. Au adus răniţii la spital, oameni fără braţe şi fără picioare, copii mutilaţi”. Apoi, aplecânduse şi plângând convulsiv ea ţipă: “Oh, nu, nu! Nu mai pot vorbi! Îi văd cum trec prin faţa ochilor ! Petlura a fost responsabil. Chiar şi ofiţeri ucraineni au declarat. Soldaţii au ucis poporul nostru, strigând numele lui. Un regiment avea fanfară. Ea cânta în timp ce cuţitele loveau capetele unor copii nevinovaţi. Petlura i-ar fi putut opri, dar el nu a ascultat cererile noastre. “

Pe fondul atmosferei tensionate, după o absenţă de 35 de minute, juriul l-a achitat pe evreu ! M. Schwartzbard, calm, l-a sărutat  pe avocatul său, Henri Torres. “Vive la France!” a strigat cineva. “Vive la France!”, au repetat alţii. În afară de achitarea lui M. Schwartzbard, verdictul mai prevedea obligarea familiei Petlura la plata cheltuielilor de judecată şi acorda daune de 1 franc (!) fiecărui membru al  familiei victimei.

Rezultatul procesului, a fost considerat de către evrei ca o recunoaştere a ororilor comise împotriva coreligionarilor lor din Ucraina, în timpul regimului Petlura. Dar opinia publică a considerat că numai justiţie nu s-a făcut de către instanţele franceze, corupte şi aservite intereselor evreieşti. Schwartzbard, achitat, a trăit ascuns, temându-se de un eventual asasinat…

 Sursa: “Time Magazine”, 07.11.1927, “France: Petlura Trial”

Iată, mai jos, un document oficial, emis de conducerea Republicii Ucraina, care “atestă” implicarea preşedintelui S. Petlura în pogromurile din acea vreme şi, mai ales, cum instiga el armata să masacreze evrei:

Din “ordinul emis de comandantul suprem al Armatei Naţionale al Republicii Ucrainiene la – 26 august 1919.
Este timpul să realizăm că populaţia evreiască din lume, copii lor, femeile lor, au fost robi şi lipsiţi de libertate, la fel cum am fost şi noi. Ei nu trebuie alungaţi departe de noi, ei au locuit cu noi din timpuri imemoriale, împărtăşind soarta şi nenorocirea noastră. Vă ordon ca toţi cei care vor incita la pogromuri, să fie exclus din armata noastră şi judecaţi ca trădători de ţară. Instanţele să-i judece pentru acţiunile lor, şi să-i supună celor mai severe pedepse, conform legii. Guvernul este conştient de tot răul pe care pogromurile îl provoacă statului şi a emis o proclamaţie către întreaga populaţie, cu apelul de a se opune tuturor acelor duşmani care instigă la pogromuri împotriva populaţiei evreieşti …
Şef Otoman Petliura”
(wikipedia.org)

Dar cine era acest “celebru” Sholomon Schwartzbard ? Un anarhist rus de origine evreiască, născut pe teritoriul Micii Rusii (în prezent Ucraina). A participat la răscoala evreiască din Balta, pentru care guvernul Ţarist rus l-a condamnat la 3 luni de închisoare. A mai fost condamnat de două ori pentru anarhism (furt) şi un jaf bancar în Austro-Ungaria. Mai târziu a intrat în Legiunea Străină Franceză (1914-1917) şi a fost rănit în Bătălia de pe Somme. Serviciile secrete franceze l-au supravegheat pe Schwartzbard din momentul în care a apărut în Paris. A avut mai multe întâlniri  cu bolşevici cunoscuţi, înainte de crimă. În timpul procesului, serviciile speciale germane i-au informat pe omologii lor francezi că Schwartzbard l-a asasinat pe S. Petliura la ordinele lui Galip, un emisar al Uniunii Cetăţenilor Ucrainieni (bolşevici). Galip primise ordine, la rândul său, de la fostul preşedinte al guvernului ucrainean sovietic şi ambasadorul sovietic în Franţa acelor ani, Christian Rakovski, de etnie bulgară şi lider bolşevic, care acţionase în România (!).  Sursa (wikipedia.org)

Reclame
Categorii:Dosare, Poporul Ales
 1. 25/07/2013 la 20:53

  Hotul striga mai abitir : Hotii! Teroristul striga mai abitir : Teroristii! Vive la France! Restul e tacere… PS. Nu stiu daca ati remarcat, descrierea pe care a facut-o asistenta medicala seamana surprinzator cu descrierea asa-zisului „pogrom de la Bucuresti” facuta de domnii Marcel Iancu si Jean Ancel. Aceleasi organe hacuite, maini si picioare taiate, etc… toata recuzita. Dovada ca „pogromia n’are treaba cu etnia”. Cu alte cuvinte, pogromistul nu e pogromist destul, pana nu face si-o disectie, care vasazica. N’am avut alta rima!

  Apreciază

 2. merisorul
  26/07/2013 la 10:50

  Sa nu uitam de nelipsitele violuri. A omis si sanii taiati… Deh, toate pogromurile au fost la fel.

  Apreciază

 1. No trackbacks yet.

Comentaţi

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s