Prima pagină > Diverse, Poporul Ales > Cine erau „târtanii” ?

Cine erau „târtanii” ?

tartaniÎn România, se foloseşte uneori cuvântul „târtan”. Deseori auzi, mai ales prin părţile Moldovei, expresii de genul: „Nu fii târtan” sau „Băi, târtane”, etc. Cei care-l folosesc nu cred că-i cunosc definiţia care apare în Dex, sau poate o ştiu şi tocmai de aceea îi dau conotaţii jignitoare: „mârlan”, „gherţoi”, etc :). Apelând la „instrumente” istorice, vom încerca să desluşim adevărata definiţie a „târtanului”, cum, când şi unde a apărut el. Cuvântul a apărut pe la sfârşitul sec. XVIII şi derivă din germanul „unterthan” (supus). Era o perioadă grea, ca multe altele, pentru Ţările Române, supuse turcilor, cu domni fanarioţi, ocupaţi cu jupuirea populaţiei şi în care consulii marilor puteri se bucurau de o mare autoritate. La începutul sec. XIX, încep să năvălească evreii în Ţările Române, cu predilecţie în Moldova. Adulmecând posibilitatea unui profit uşor, ei invadează ca lăcustele, în valuri succesive, localităţile din nordul Moldovei pentru ca, mai târziu, să se extindă peste tot. Mai ales după 1829, îi găsim în orice localitate românească.

Iată cum prezintă marele istoric A.D. Xenopol această pacoste căzută pe capul poporului român: „Această respingere a străinilor şi deci şi a Evreilor, care erau fiecare „ein oesterichischer Untertan” (supus austriac n.a.), din care românii au scos apelativul cel nu prea binevoitor al Evreilor de „Târtani”, îşi avea motivul de a fi, în proteguirea afară din cale a supuşilor din partea consulilor lor. În documentele timpului găsim arătate, pentru Moldova, pricinile de ură contra străinilor, care se pot aplica din cuvânt in cuvant şi la Muntenia. Domnul Moldovei, loan Sandu Sturza se jăluieşte într-un rând Porţii contra străinilor, mai ales Evrei ce au năvălit tot mai mulţi în ţară dela războiul din 1806 – 1812 încoace. Ei fiind foarte protejaţi de consulii lor, fac toate nelegiuirile nepedepsiţi. Aceşti străini au deschis pretutindeni prăvălii, au cumpărat proprietăţi, grădini, vii, fiind ingăduiţi a o face de către domnii Greci (fanarioţi n.a.) care aveau interes a sta bine cu consulii ; mai luaseră încă în arendă, cu preţuri de râs, moşiile mănăstirilor ; împrumutaseră cu amanet (ipotecă) pe pământuri cu dobânzi neauzite, luându-le apoi, la neplată, amaneturile în proprietate, fără a respecta formele prevăzute de legile ţarei. Dădeau falimente frauduloase acoperite de consuli, care aveau singuri căderea de a se amesteca în asemenea treburi, sărăcind astfel pe naţionali.

Moldovenii văzând ce bine le merge supuşilor, se fac şi ei pe întrecutele supuşi străini, scăzând venitul ţării şi putându-se opune cu obrăznicie la toate ordinele domneşti. Moldovenii cari trec în ţările vecine nu capătă nici o dreptate, dacă rămân ca Moldoveni. Ei trebuie şi acolo să se facă supuşi, pentru a o căpăta ; iar când străinii vin în Moldova, ei pun mâna pe toate, ca la ei acasă, şi fac tot ce vor si cum vor ; ei trăiesc neatârnaţi, fiind totdeauna siguri de a fi protejaţi de consulii lor. Evreii însă care se înmulţiseră în Moldova, în urma necontenitei lor imigrări în această ţară, încep a-şi revărsa preaplinul lor în Muntenia şi ei prind a se aşeza în oraşele muntene şi mai ales în Bucureşti. Această sporire a numărului lor ajunge a deştepta îngrijirea ocârmuirei muntene care înştiinţează pe consulul prusian, că nu va mai învoi aşezarea de Evrei veniţi din Moldova în Bucureşti.” (A. D. Xenopol – ISTORIA POLITICĂ A ŢĂRILOR ROMÂNE DELA 1822 -1848, p.66)

Obrăznicia evreilor este subliniată de cuvântul „târtan” şi în Dex, unde găsim definiţia următoare: „…cînd îi luai din scurt, strigau: Oivei ! Oesterreichischer unterthan ! (adică „supus austriac”). Românul, cu sarcasmul lui, tot auzindu-i strigând unterthan, a zis un Tîrtan. Epitet plin de dispreţ la adresa Jidanuluĭ: măi Tîrtane !” 🙂 Aşa că, aviz celor care folosesc epitetul „târtan”, Elie Wiesel şi Radu Ioanid vă pot acuza imediat de antisemitism, sau chiar de pogrom…

Reclame
Categorii:Diverse, Poporul Ales
 1. acronim
  31/07/2013 la 13:11

  un târtan! :)))))

  Apreciază

 2. Anonim
  31/07/2013 la 13:33

  doi tartani

  Apreciază

 3. Vasile Ionel
  03/08/2013 la 20:38

  Cam multi „tartani”…

  Apreciază

 4. acronim
  05/08/2013 la 09:52

  Salut! Am si eu o dilema. Cu cateva zile in urma, imi spune un prieten (e a treia oara and aud asta) ca in Germania, astazi, ti se fac farse ca la Disneyland pe strada. Spui un banc cu (despre) evrei-hop lumea suna si esti saltat pe loc de politie, amenda, iar daca esti strain poti fi expulzat. Pare o gluma, stiu.
  Dar oare chiar atat de prosti au ajuns nemtii astia, totusi? Oare chiar au ajuns sa fie manipulati ca ultimii sclavi? si ce reprezinta grija asta dumnezeiasca si orwelliana (stiti, ala cu 1984) pentru anu jigni sau glumi despre evrei? cati oare in lumea asta nu-si baga p.la (scuzati expresia) in nemti facandu-i hitleristi si tocilari idioti, ca sa nu mai vorbesc de romani care sunt ultimii oameni din continentul asta, dar cand vine vorba de unterthan (vorba articolului) hop speedy-gonzales. In Germania. Ok…..am inteles, exista un respect comunitar pt trecut si pt victimele din acel conflict. Probabil ne-am cruci sa aflam cifra exacta a banior pe care i-au platit nemtii statului Israel, probabil si astazi….
  Dar daca facem si noi o farsa de disney tot in germania, in care tipam in strada un banc tembel despre nemti, oare se supara cineva mai abitir? avem voie? das ist gut!
  Dilema mea: poate sa-mi explice si mie cineva pe romaneste ce importanta cosmica au evreii pt nemti? ce contributie au avut ei (de cand vreti voi istoric, hai sa zic din inceputul secolului 20) pt poporul german? Nu vreau nume cu ecou international (Einstein care a fost cu adevarat un geniu, S. Freud, etc.) ma refer strict la economie, societate, comunitate.

  Apreciază

 5. Arici Pogonici
  12/02/2014 la 22:47

  acronim: Da… si pamantul este o farfurie, asta nu ti-a povestit acel prieten?

  Apreciază

 6. Arici Pogonici
  12/02/2014 la 22:49

  Bun… si ce are a cauta cuvantul marlan in articol? Ce legatura are? Marlanii sunt un cu totul alt popor, ce bine era daca stia asta autorul articolului. Ma rog, si inca unele altele.

  Apreciază

 7. DANIEL
  26/11/2014 la 20:09

  arici – „Oivei ! Oesterreichischer unterthan !” ???….astă e COMPORTAMENTU și ATITUDINEA pe care le condamnă omenirea…nu rasa nu etnia !! Exact ca și la țigani …Nu culoarea, nu mirosul nimic altceva – dar atitudinea antisocială…comportamentul meschin și insultător față de cei care îi tolerează ca minoritar !!! Asta condamnă lumea !! MAjoritarii !! Nu evrei !! Nu țigani !! – ci comportamentele specifice…!! atitudinile și agresivitatea !! Asta condamnă și deranjează pe bună dreptate !!
  Nu am prieteni în Germania…dar cred în povestirea lui „acronim” dat fiind un caz real al unui australian care a negat existența holocaustului pe un site pe internet…a fost invitat în Germania (să își argumenteze afirmațiile) – și ARESTAT !! – ca dovadă de sunt în stare și până unde merg unii „târtani”….
  Spuneam – nu am prieteni în Germania…dar am intrat în vorbă cu un italian…Nu pot să spun ce mi-a spus în legăutură cu sentimentele italienilor față de evrei…- Aș putea fi arestat în GERMANIA !!
  Eu nu am nicio dilemă în speța de față…Dar pentru cei care cred că stăpânesc subiectul..- dilemă:
  – Toată nebunia holocaustului a fost opera unui singur om ?? Totul a pornit de la nimic….A fost un popor vrednic și onest condamnat exclusiv pe criterii rasiale ?? …Zic asta în contextul atitudinilor percepute personal în Italia …Spania…Chiar nu a fost nimic din partea lor ???Mă refer aici la numeroasele articole ale lui M. Eminescu și A. Xenopol…pe care le-am citit pe link-urile de pe această pagină….POate ar trebui să le citească si ARICI…
  Cred că și „arici pogonici” ar trebui să știe atitudinile respectivelor popoare și aciditatea acestora față de evrei …și să mai știe că România a fost o insulă de scăpare a evreilor din Polonia….Iar în Moldova evreii au atacat și ucis soldați români…ceea ce a dus la un așa-zis pogrom…Iar față de acele popoare românii nu sunt deloc „mârlani”…
  Și ar mai trebui să știe acest „Arici”…că „mârlanii ” la care face subtil referire…nu sunt și proști așa cum îi consideră dânsul probabil…
  Mă rog…și încă multe altele…

  Apreciază

 8. Puideleu
 9. Puideleu
  09/05/2015 la 15:14

  Pentru Acronim,Arici pogonici si Daniel, citiși acest articol și…..mai dicutăm.

  Apreciază

 10. cititor plictisit
  10/05/2015 la 23:23

  mai învață limba română, nu fi târtan.

  Apreciază

 1. No trackbacks yet.

Comentaţi

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s