Prima pagină > Despre Lichele, Dosare > PNŢ-ul, partidul cameleon – 1

PNŢ-ul, partidul cameleon – 1

PNTCDmijl„Mai uşor cu pianul pe scări” d-le Pavelescu ! Dl. advocat Aurelian Pavelescu, actualul preşedinte al PNŢCD, a devenit o prezenţă aproape cotidiană pe „sticlă”. Invitat la diverse emisiuni, advocatul nostru abordează subiectele politice dintr-un punct de vedere doctrinar absolut străin de istoricul PNŢ. Când, în istoria lui, PNŢ-ul a fost un partid de dreapta ? Marea „revelaţie” a avut loc după ’90, când fruntaşii septuagenari ai partidului s-au trezit fără doctrină. Stânga era ocupată brutal de roşul FSN-ist, în frunte cu rahatul cripto-bolşevic Iliescu, iar la dreapta renăscuse PNL-ul. Sub umbrela numelui Coposu, împănat cu securişti, fostul partid de „masse” cu ideologie şi doctrină economică stângistă (vezi lucrările lui V. Madgearu), s-a văzut fără „obiectul muncii”.

Aici intervin anii petrecuţi de Corneliu Coposu lângă Iuliu Maniu, în funcţia de secretar personal. La fel ca mentorul său, printr-o scurtă mişcare de condei dl. Coposu mai adaugă Creștin Democrat la titulatură, înscrie partidul în Internaționala Creștin Democrată şi peste noapte PNŢ-ul de stânga, al lui Maniu şi Mihalache, devine PNŢCD-ul de centru-dreapta, al lui Coposu, Diaconescu, etc. Frumoasă mişcare mon cher, n-am ce zice ! Ne revendicăm istoria şi tradiţia partidului de stânga, dar noi suntem de dreapta… Curat murdar, coane Fănică ! Să fi fost doar o aliniere la realităţile anului 1990 sau şi frica de a lupta cu FSN-ul pentru acelaşi electorat ? Cunoscând acum adevărata faţă a lui Iuliu Maniu şi modul său de a face politică mai mult ca sigur a fost o combinaţie între cele două. Dar miroase a laşitate, nu d-le Pavelescu ?

Trecând peste cele 3 guvenări în care a fost implicat PNŢ(CD)-ul, 1928 – 1931 (când au fost inaugurate „curbele de sacrificiu”), 1932 – 1933 şi 1996 – 2000, seria aceasta de articole îşi propune să dezvăluie fapte şi evenimente mai puţin cunoscute din istoria incomodă a PNŢ. Eliberaţi din istoria strâmbă comunistă, accesul la documentele arhivate şi memorii ne va dezvălui cu totul alte potrete ale personalităţilor din PNŢ (urmează şi PNL-ul, staţi liniştiţi :)). Pentru ca tabloul să fie complet nu trebuie să lipsească nici o tuşă, nici o linie, nici o umbră. La sfârşitul acestui serial veţi constata că arhicunoscutele şabloane au fost deformate cu bună ştiinţă, pentru a induce o imagine idilică despre unii lideri care au dominat viaţa politică interbelică.

Iată, pentru început, conţinutul unei telegrame trimisă în 1930 de ambasadorul Franţei la Bucureşti (Gabriel Puaux) către P. Berthelot, secretar în Ministerul de Externe francez : „…România, aflată acum la strâmtoare, nu va refuza nici o garanţie cerută de noi pentru acordarea împrumutului. Vom putea deci controla finanţele ţării, …, iar PNŢ, încasând un comision substanţial, uşor de acoperit prin cursul scăzut al titlurile de emisiune, va rămâne obligatul nostru.”(1)   În urma acestei operaţiuni financiare, PNŢ-ul a primit un comision de 5% din cele 2 miliarde de franci împrumutate de România ! Transferul s-a efectuat prin banca „De Paris et des Pays Bas”.(2) Vă asigur că 100 de milioane de franci era o sumă fabuloasă în acele vremuri.

Dar, de dragul d-lui advocat Pavelescu, să presupunem că de această „mică” şpagă nu aveau ştiinţă nici Maniu şi nici Mihalache, iar banii au fost împărţiţi, de către activiştii ţărănişti, familiilor nevoiaşe din satele ţării. Conform doctrinei de dreapta, nu ? 🙂

va urma

 

(1) – R. Lecca – Eu i-am salvat pe evreii din România, Roza Vânturilor, 1994. (2) – A. M. Stoenescu – Cele trei dictaturi, vol. 3, RAO, 2010.

 

 

Reclame
Categorii:Despre Lichele, Dosare
  1. ida
    06/04/2014 la 20:30

    Bat campii pretenas, Maniu,Vaida Voevod,Coposu,etc sint oameni de formatie central europeana,politica au invatat-o in Dieta de la Budapesta,distanta mare fata de noroiul din Bucuresti

    Apreciază

  1. No trackbacks yet.

Comentaţi

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s