Prima pagină > Despre Lichele, Dosare > PNŢ-ul, partidul cameleon – 2

PNŢ-ul, partidul cameleon – 2

DSCN4024Au şi apărut comentariile patetice la primul articol din această serie. Acuzatoare sau jignitoare ele nu arată decât mentalitatea veche mioritică : sunt personaje sau evenimente din istoria noastră despre care nu ai voie să vorbeşti + scrii decât pozitiv + la superlativ. Numai că tuturor celor care sunt ghidaţi în viaţă de această mentalitate, istoria le dă peste nas ori le întoarce şi celălalt obraz. Nu am absolut nimic împotriva PNŢCD-ului, este un partid care a plătit cu sânge şi martiri trecerea sa prin istoria României, dar acestea nu înseamnă că trebuie ascunse sub preş umbrele din trecutul său. Chiar dacă incomodă pentru unii, prezentarea acestora ne ajută să înţelegem mai bine trecutul, să evadăm din şabloane, să deschidem ochii, să învăţăm din greşeli.

În această parte vă prezint un document care vă va lăsa un gust amar. Pentru început trebuie precizat că în timpul dictaturii Mareşalului Antonescu apariţia ziarelor partidelor fusese întreruptă. În data de 27.08.1944, oficiosul PNŢ-ului, Dreptatea reintră pe piaţa presei. Nu vreau să comentez rândurile care urmează, sincer mi-e greaţă, aşa că vă las pe voi să le judecaţi apreciind contextul dar şi demnitatea care „supurează” din ele. La data de 29.09.1944, în urma loviturii de stat din 23 august, Armata Roşie intră în Bucureşti. Este întâmpinată cu entuziasm de rege, regina mamă şi liderii partidelor (fotografiile sunt mărturii). Numărul din acea zi al ziarului Dreptatea publica următorul editorial :

„Armata Roşie, garanţie de ordine şi securitate în sud-estul european, nu face decît să continue misiunea ei seculară de sprijin şi de ridicare a popoarelor mici. Istoria ne învaţă, pe aceia care ştim s-o citim, că statele din acest colţ de Europă au ajuns la autonomie şi apoi la independenţă şi libertate numai datorită sacrificiului neprecupeţit al Sfintei Rusii. Victorioşi, soldaţii mareşalului Stalin au găsit repede drum spre inimile noastre (…). Întreaga opinie publică românească salută sosirea armatelor dezrobitoare (…). Trăiască Armata Roşie ! Trăiască Armata Română ! Trăiască România Mare !” (1)

Probabil că nici Maniu şi nici Mihalache nu au cunoscut acest editorial :). Cel mai mult doare ultima urare, o batjocură adusă ţării în condiţiile de atunci : „Trăiască România Mare !” ocupată de bolşevici…

va urma

 

(1)- Ana Selejan – Trădarea intelectualilor – Cartea Românească, 2005.

 

Reclame
Categorii:Despre Lichele, Dosare
 1. Aurel Teodorescu
  06/01/2014 la 00:33

  O precizare: P.N.T.C.D nu „este un partid care a platit cu sange si martiri trecerea sa prin istoria Romaniei” pentru simplul fapt ca acest partid s-a constituit la 8(opt) ianuarie 1990.

  Apreciază

 2. Horea S. DAN
  06/01/2014 la 18:24

  Nefericita fraza a dvs. nu poate si nu trebuie sa fie scoasa din contextul general al vremurilor. Eram in vartejul jocului marilor puteri… acum e simplu si cu un drum de ce sa nu manjim tot ce avem mai demn (citez: chiar daca I. Maniu sau I.Mihalache nu faceau pe redactorii). Rusinica!

  Apreciază

 3. 07/01/2014 la 10:56

  @Horea S. DAN – sa ziceti domle la fel si cand e vorba de Maresalul Antonescu.
  Sa ne scuzam ca asa au fost vremurile, ca nu noi, ca altii, ca sa lasam memoria etc etc etc, pupate-ar PCR’u! :)))

  Apreciază

 4. merisorul
  07/01/2014 la 12:30

  @Teodorescu: PNTCD-ul si-a asumat in totalitate trecutul PNT intitulandu-se continuatorul sau, preluand toata activitatea sa. In concluzie, si bune si rele.
  @DAN: In articol va invit sa judecati singur atat contextul cat si proba demnitatii data de acest articol. Daca dvs. considerati ca a scrie astfel de articole, adevarate dejectii elogioase la adresa ocupantului bolsevic, probeaza „onoarea” PNT-ului inseamna ca intelegem diferit semnificatia acestui cuvant.

  Apreciază

 5. Anonim
  19/12/2014 la 07:33

  Tara era la cheremul sovietelor iar soparla de la sfarsitul articolului legitimeaza tot.

  Apreciază

 1. No trackbacks yet.

Comentaţi

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s