Prima pagină > Despre Lichele, Dosare > PNŢ-ul, partidul cameleon – 3

PNŢ-ul, partidul cameleon – 3

manifestatie_pnt„Congresul Partidului Naţional, desfăşurat la 10.10 1926 în sala Transilvania din Bucureşti a aprobat cu aclamaţii fuziunea, principiile generale, programul şi statutul PNŢ.” (1) Noul partid se va situa pe latura stânga a eşicherului politic şi se va evidenţia prin programul economic agrar elaborat de V. Madgearu şi, mai ales, prin personalitatea marcantă a lui Iuliu Maniu. Doctrinar însă, PNŢ-ul se zbătea, mai degrabă, în mediocritate. În martie 1928 ţărăniştii ajung la disperare în lupta pentru guvernare şi încep să îndemne populaţia la nesupunere civică ! Cetăţenii sunt sfătuiţi să nu plătească impozitele iar tinerii să refuze încorporările în armata română !

În 18.03.1928 PNŢ organizează o manifestaţie în capitală. Adună peste 40 000 de persoane printre care : Ghe. M. Vasilescu, N. Popescu-Dorneanu, David Avramescu, Imre Aladar, toţi militanţi de prim plan ai PCR, agentura sovietică interzisă prin lege la acea dată. Ce căutau liderii comunişti la un miting PNŢ ? Păi, era rezultatul încheierii unui pact secret între PNŢ şi PCR-ul antinaţional ! Mai mult, la respectivul miting a luat cuvântul şi Ghe. Cristescu-Plăpumaru întâiul prim-secretar din istoria PCR-ului ! Mişto alianţă, nu-i aşa tovarăşi ? 🙂

Guvernul din acele vremuri îi atenţionează pe ţărănişti că depăşesc flagrant limitele democraţiei, folosind presiunea străzii pentru a forţa intrarea la guvernare. Drept răspuns PNŢ-ul îşi retrage toţi reprezentanţii din parlament şi instituie propriul for politic, un fel de parlament ţărănist numit „Adunarea Naţională” (sună a MAN :)). Deasemenea Maniu anunţă un congres extraordinar al PNŢ pentru 06.05.1928 la Alba Iulia, urmat de un „marş asupra Bucureştiului” ! Ca din întâmplare, la 28.04.1928 Carol II ajunge în Anglia şi lansează o Proclamaţie pentru Ţară tipărită în Ungaria, sub formă de manifeste, în peste 20 000 de exemplare. Prin ea Carol II îşi exprima dorinţa de a reveni pe tron. Ce coincidenţă întâmplătoare, nu ?

Dar coincidenţă să fie şi descoperirea unui avion pe aeroportul Corydon de lângă Londra, pregătit pentru un zbor al lui Carol II spre Alba Iulia în acele zile în care PNŢ-ul dezorganizase viaţa politică şi socială din ţară ? Vom mai vedea… Important este că la presiunile guvernului român Marea Britanie îi dă un şut în cur lui Carol II pe motiv că prezenţa lui devenise indezirabilă pentru statul britanic. Dar istoria ne arată că a fost doar un pas înainte, o amânare a întoarcerii lui în ţară. PNŢ-ul nu renunţa aşa uşor ! Urma „marşul asupra Bucureştiului” ! Sună bine, a dracului de bine.

va urma

 

(1)- Ioan Scurtu – Din viaţa politică a României (1926-1947), Ed. Ştiinţifică şi Enciclopedică, 1983

Reclame
Categorii:Despre Lichele, Dosare
  1. 11/01/2014 la 23:32

    Da, este un lucru oarecum ocultat azi. Anume faptul ca principalii artizani ai nenorocitei restauratii, au fost Iuliu Maniu si Nicolae Iorga. Atunci a fost momentul cheie, in care fragila democratie romaneasca a intrat in declin. Toate nenorocirile ulterioare, inclusiv sutuatia de azi a Romaniei de acolo se trag. E greu de crezut si mult mai greu de acceptat, dar acesta este adevarul.

    Apreciază

  1. No trackbacks yet.

Comentaţi

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s